Hlavní obsah

Vojtěch Filip může už v lednu jako předseda komunistů skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vojtěch Filip je nejdéle sloužícím předsedou politické strany, šéfuje komunistům už od roku 2005.

Reklama

Dvaatřicet okresních organizací komunistů tlačí na to, aby se vedení komunistické strany obměnilo. Po změně nejvíc volají kritici tolerance Babišovy vlády.

Článek

Dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip by mohl už v lednu v čele strany skončit.

Lídr komunistů, který se v uplynulých týdnech stal jedním z hlavních aktérů vyjednávání o státním rozpočtu, je totiž podle zjištění Seznam Zpráv pod tlakem několika desítek okresních organizací.

Právě v uplynulých dvou týdnech přišlo do stranického sídla v ulici Politických vězňů celkem 32 žádostí okresních organizací, aby se na už nejbližším zasedání ústředního výboru strany komunistů hlasovalo, zda mají současné stranické špičky odejít a kdo nastoupí místo nich.

Podle stranických regulí je 32 organizací počet, který musí vzít vážně i předseda strany a požadavek na jednání ústředního výboru bez okolků zařadit.

Ústřední výbor pak může předsedu odvolat a navolit nové vedení. Na řádný sjezd strany, který se kvůli koronavirové pandemii neustále odkládá, se čekat nemusí.

Mimochodem právě takto - kdy se postupovalo podle těchto regulí - se Vojtěch Filip stal předsedou strany v roce 2005.

Že je jedna třetina žádostí na tzv. „personální bod“ už kompletní, potvrdil Seznam Zprávám místopředseda strany Petr Šimůnek. Také řekl, že s IT oddělením nyní řeší možnosti, jak udělat jednání ústředního výboru on-line, aby bylo možné jej uskutečnit už v lednu a navzdory vládním omezením vyhlášeným kvůli koronaviru.

„Uvažujeme o tom, že by se straníci připojovali k videokonferenci po krajských skupinách, čímž bychom naplnili počty lidí, kteří mohou být společně na jednom místě,“ popsal místopředseda Šimůnek jednu z variant.

Celkově je členů ústředního výboru zhruba 90. O formátu jednání mají komunisté rozhodnout na jednání užšího vedení strany začátkem ledna.

Že nespokojenost z okresů míří spíše na předsedu Filipa než na celé vedení strany, Seznam Zprávám potvrdily zdroje napříč stranickými frakcemi. Před Vánocemi ale ještě není dohoda, zda bude stačit „jen“ odchod Filipa, nebo jestli se zvolí nový předseda či předsedkyně.

Vojtěch Filip ponechal otázku, zda hodlá setrvat v čele strany do řádného sjezdu, bez odpovědi. V minulosti pak několikrát zopakoval, že na sjezdu již kandidovat nebude. Ve hře je i varianta, že když si nebude jistý, zda má v ústředním výboru převahu, rezignuje sám.

Mezi organizacemi, které chtějí o vedení strany jednat, jsou pak jak příznivci europoslankyně Kateřiny Konečné, která je hlavní favoritkou na Filipův post, tak podporovatelé někdejšího Filipova oponenta Josefa Skály, který se současným předsedou prohrál souboj o vedení strany před čtyřmi lety. Do jednání pak mohou promluvit ambice dalších kandidátů na předsedu strany, kteří se hlásili o funkci už letos na jaře.

Komunisté měli volit nové vedení po čtyřech letech letos v dubnu. První vlna pandemie však sjezd posunula na podzim. Avšak kvůli epidemické situaci se ani druhý termín nenaplnil. Na volební sjezd se totiž má sjet zhruba 600 delegátů.

Mezitím v krajských volbách komunisté propadli a tlak na výměnu vedení ještě před sněmovními volbami v roce 2021 se zvýšil. Vedení komunistů v čele s Vojtěchem Filipem sice po volebním fiasku v letošním roce dalo svá místa k dispozici, reálně ale dál stojí v čele strany.

Reklama

Doporučované