Hlavní obsah

Kdo kandiduje v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jaké strany, hnutí či koalice kandidují v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny a jací jsou jejich lídři? Podívejte se na přehled.

Článek

Do letošních sněmovních voleb se přihlásilo 22 stran, hnutí či koalic. Státní volební komise vylosovala čísla, pod kterými budou subjekty kandidovat.

Volební čísloStrana, hnutí či koaliceVolební lídr
1Strana zelenýchMagdalena Davis
2Švýcarská demokracieTomáš Raždík
3Volný blokLubomír Volný
4Svoboda a přímá demokracie (SPD)Tomio Okamura
5Česká strana sociálně demokratická (ČSSD)Jan Hamáček
6Pravý blokPetr Cibulka
7Aliance národních silVladimíra Vítová
8Trikolóra Svobodní SoukromníciZuzana Majerová Zahradníková
9Aliance pro budoucnostPavel Sehnal
10Hnutí Pramenybez celostátního lídra
11Levicebez celostátního lídra
12Přísaha - občanské hnutí Roberta ŠlachtyRobert Šlachta
13SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09Markéta Pekarová Adamová / Petr Fiala / Marian Jerečka
14Senioři 21Jaromír Fojtík
15Urza.czMartin Urza
16Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)Radim Špaček
17Piráti a StarostovéIvan Bartoš / Vít Rakušan
18Komunistická strana Čech a MoravyVojtěch Filip
19Moravské zemské hnutíOndřej Hýsek
20ANO 2011Andrej Babiš
21Otevřeme Česko normálnímu životuJakub Olbert
22MoravanéCtirad Musil

Strany, hnutí nebo koalice, které mají podle dosavadních průzkumů největší šanci dostat se do Poslanecké sněmovny:

1. Strana zelených

Strana zelených se do Poslanecké sněmovny naposledy dostala v roce 2006. Následně vstoupila do vlády s ODS a KDU-ČSL.

Do letošních voleb jdou Zelení samostatně. Volební lídryní je Magdalena Davis, která kandiduje ve Středočeském kraji. Spolupředseda Zelených Michal Berg kandiduje ve Zlínském kraji.

4. SPD

Hnutí SPD vzniklo v roce 2015 po odchodu poslanců Tomia Okamury a Radima Fialy z hnutí Úsvit přímé demokracie. Ve volbách v roce 2017 získalo hnutí SPD přes deset procent hlasů a 22 poslaneckých mandátů.

SPD ve volbách do Poslanecké sněmovny kandiduje stejně jako v minulých volbách samostatně. Volebním lídrem je předseda hnutí Tomio Okamura, který kandiduje v Moravskoslezském kraji.

5. ČSSD

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) je nejstarší českou stále fungující politickou stranou a do voleb v roce 2021 půjde s číslem pět. Ve volbách v roce 2017 získala ČSSD 15 poslaneckých mandátů a později se podílela na koaliční vládě Andreje Babiše.

Do voleb sociální demokracii povede předseda strany Jan Hamáček, který kandiduje ve Středočeském kraji.

8. Trikolóra Svobodní Soukromníci

Trikolóra Svobodní Soukromníci je politické hnutí, které vzniklo jako volební koalice. Tříčlenná koalice by pro vstup do Sněmovny musela získat 11 % hlasů, samostatně kandidujícím stranám stačí pět procent. Do voleb tak uskupení nakonec kandiduje jako jedna strana.

Lídryní je předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková, která se o hlasy uchází v Praze. Předseda Svobodných Libor Vondráček kandiduje v Jihočeském kraji, předseda Soukromníků Petr Bajer v Pardubickém kraji.

12. Přísaha

Hnutí Roberta Šlachty vzniklo na jaře 2021, a podzimní volby do Poslanecké sněmovny tak budou jeho první. Hlavním tématem Přísahy je boj proti korupci.

Předseda hnutí Robert Šlachta je také volebním lídrem Přísahy, kandiduje v Jihomoravském kraji.

13. SPOLU (KDU-ČSL, ODS, TOP 09)

V podzimních volbách do Poslanecké sněmovny 2021 bude kandidovat ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jako volební koalice SPOLU. Do voleb vstupují s číslem 13.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová kandiduje v Praze, předseda ODS Petr Fiala v Jihomoravském kraji a Marian Jurečka, který je předsedou KDU-ČSL, kandiduje v kraji Olomouckém.

17. Piráti a STAN

V letošních volbách do Poslanecké sněmovny 2021 budou kandidovat Piráti a STAN ve spolupráci jako volební koalice Piráti+STAN. Na kandidátní listině je naleznete pod číslem 17.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš kandiduje v Ústeckém kraji a předseda STAN, kterým je Vít Rakušan, kandiduje v kraji Středočeském.

18. KSČM

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) je česká levicově orientovaná strana. Vznikla roku 1990 jako nástupce socialistické strany KSČ. Ideologií KSČM je komunismus, ostře vystupuje proti kapitalismu, podporuje společenské vlastnictví, v programu klade důraz na socialismus. Do podzimních voleb komunisté vstupují pod číslem 18.

Současným předsedou strany, který povede KSČM do letošních voleb, je Vojtěch Filip. Ten kandiduje v Jihočeském kraji.

20. ANO

Politické hnutí ANO bylo založeno roku 2012. Vznik ANO plynule navázal na občanské sdružení Akce nespokojených občanů. Hnutí zpočátku ostře vystupovalo proti korupci, kritizovalo stávající politiku a voliče získávalo na vidinu prosperujícího a ekonomicky stabilního státu. V říjnu 2017 vyhrálo ANO parlamentní volby se ziskem 29,64 % hlasů. Do voleb v roce 2021 vstupují jako číslo 20.

Předsedou hnutí ANO je po celou dobu jeho působení Andrej Babiš. Ten kandiduje v Ústeckém kraji.

Reklama

Doporučované