Hlavní obsah

„Budu volit menší zlo.“ Poražení rozmýšlí, koho v 2. kole voleb podpoří

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda ANO Andrej Babiš mobilizuje voliče proti kandidátům vládní pětikoalice.

Reklama

My versus oni. Tak se snaží šéfové ANO a SPD voličům podávat druhé kolo senátních voleb. Někteří neúspěšní kandidáti jen horko těžko vymýšlí, koho podpoří.

Článek

Obvod Kroměříž

V Kroměříži do druhého kola postoupily dvě ženy, Lucie Pluhařová z ANO a nezávislá kandidátka Jana Zwyrtek Hamplová (nez.), právnička, která se v posledních letech proslavila bojem proti proticovidovým opatřením a řečnila i na nedávné demonstraci proti vládě na Václavském náměstí.

Kandidáti, kteří v tomto obvodu neuspěli, mají velký problém s tím, koho z postupujících ve druhém kole podpořit.

„Oficiální podporu nedám ani jedné z kandidátek. Co bych však voličům ráda vzkázala, ať ve volbách nepodporují lidi, kteří šíři mezi lidmi polopravdy, lži a dezinformace a kterým nevadí stát na stejných podiích s lidmi, kteří nahlas vybízejí k odchodu České republiky z EU a NATO. To je za mne úplně nepřijatelné,“ napsala Seznam Zprávám končící senátorka za obvod Kroměříž Šárka Jelínková (KDU-ČSL), která překvapivě nepostoupila do druhého kola, a nebude tak svůj mandát obhajovat.

Podívejte se na výsledek senátního duelu v obvodu Kroměříž.

Obvod Karlovy Vary

Oficiální podporu někomu z protikandidátů nevysloví ani končící karlovarský senátor Jan Horník (STAN). Musel by si vybrat mezi Věrou Procházkovou (ANO) a Evou Chromcovou (SPD). „Je to věc voličů SPD a ANO, jak si mezi sebou rozdají karty. Samozřejmě ale věřím, že vyhraje ta umírněnější část,“ řekl.

Zároveň uvedl, že v Karlovarském kraji začíná takzvané „hnědnutí“. „Začíná na Karlovarsku a pokračuje na severozápad. Jestli se to hnědnutí nepodaří zastavit, může se to republice hodně vymstít,“ upozornil na stoupající oblibu SPD, která minulý víkend posílila v komunálních i senátních volbách.

Jeho soupeř z prvního kola, hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (Karlovarská občanská iniciativa), sice z postupujících do druhého kola také není nadšený, nicméně k volbám přijde. „Volba to není opravdu jednoduchá, nicméně jsem se rozhodl k tomu přistupovat pragmaticky, vylučovací metodou, kdy budu volit menší zlo. A populistické hnutí je pro mě menším zlem než hnutí extremistické,“ řekl Seznam Zprávám. Své doporučení prý ale nebude oficiálně komunikovat a svým voličům ho řekne jen „na vyžádání“.

Podívejte se na výsledek senátního duelu v obvodu Karlovy Vary.

Obvod Plzeň-město

Třetí na pásce v obvodu Plzeň-město skončil bývalý žokej Josef Váňa, který už poněkolikáté kandidoval za hnutí ANO. Volila ho pětina všech voličů, kteří k senátním volbám přišli. Jeho doporučení by proto mohlo sehrát roli.

Lidé v Plzni si budou o víkendu vybírat mezi kandidátem koalice Spolu, přeštickým starostou Karlem Naxerou (TOP 09), a mezi nezávislou kandidátkou, právničkou a bývalou ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou.

„Podpořím tu paní, vypadá na fotografii hezky,“ řekl Seznam Zprávám Váňa, který se prý hodlá řídit i názory svých voličů, se kterými si při kampani podával ruku. „Nemluvili o tom panu kandidátovi ze Spolu hezky,“ vysvětlil.

Podívejte se na výsledek senátního duelu v obvodu Plzeň-město.

Souboj dvou bývalých parťáků v Brně

Zajímavý duel přinese i druhé kolo senátních voleb v Brně. Tam se utkají dva „odpadlíci“ z hnutí ANO. Věnuje se jim článek redaktora Tomáše Svobody.

Kandidáti z koalice Spolu to budou mít u voleb obecně těžké. Proti jejich volbě se snaží své příznivce šikovat obě parlamentní opoziční strany. Za SPD do druhého kola senátních voleb postoupila jen výše zmíněná Chromcová. Předseda SPD Tomio Okamura však voliče vyzval, aby šli k volbám i v dalších senátních obvodech, kde jejich kandidáti nepostoupili.

„Pojďme všichni podpořit kandidáty, kteří nejsou z Fialovy vládní pětikoalice, ať i v Senátu konečně zazní hlas opozice proti vládě Petra Fialy,“ napsal Okamura na sociální síti Facebook. Stejně mluví i předseda ANO Andrej Babiš. „Je tu šance, aby pětikoalice ztratila v Senátu většinu. Vím, že druhé kolo nemá velkou účast. Ale tentokrát vás prosím, udělejte si na to čas a přijďte. Hnutí ANO proti pětikoalici,“ hecoval své voliče v pondělním pořadu Čau lidi.

Obvod Jičín

Že bere Babiš souboj proti kandidátům pětikoalice vážně, chce dokázat i v tomto týdnu, kdy ještě jednou vyrazí v obytném voze jako podpora kandidátů, kteří se dostali do druhého kola. V úterý je ve volebním obvodu Jičín, kde jeho hnutí o víkendu čeká celkem prestižní souboj.

Nejsledovanější duel čeká hnutí ANO na Vysočině

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš vyzývá své voliče, aby pomohli přepsat mapu Senátu. Nejsledovanější duel čeká hnutí na Vysočině. V Jihlavě se Jana Nagyová pokusí dostat ze Senátu jeho dosavadního předsedu Miloše Vystrčila (ODS). Velký senátní souboj ve svém článku popsal redaktor Jaroslav Gavenda.

Kandidát ANO, podnikatel Jaromír Dědeček, se tam utká s obhajujícím senátorem a místopředsedou TOP 09 Tomášem Czerninem. Babiš spolu s bývalou ministryní Klárou Dostálovou (ANO), která z regionu pochází, Dědečka podpoří hned na třech místech. A do souboje s Czerninem se pustil už i PR tým hnutí ANO, který prostřednictvím Dědečkových sociálních sítí chrlí dlouhé statusy proti soupeři, ve kterých akcentuje zejména energetickou krizi, se kterou se ho snaží propojit.

Czernina už před druhým kolem podpořila kandidátka hnutí STAN, bývalá ředitelka jičínské nemocnice a starostka Železnice Dana Kracíková, která skončila jako třetí. Čtvrtý na pásce, ředitel ZOO Chleby René Franěk (ODS), si chtěl svoji podporu nechat pro sebe. Franěk jako člen ODS ve volbách kandidoval trochu natruc za Svobodné, neboť se nedokázal s nominací Czernina jako společného kandidáta ODS, TOP 09 a lidovců smířit.

Podívejte se na výsledek senátního duelu v obvodu Jičín.

Reklama

Doporučované