Hlavní obsah
Online

ONLINE: Poražený Pellegrini už soupeře označil za toho, kdo chce válku

Foto: Profimedia.cz

Vládní prezidentský kandidát Peter Pellegrini. Foceno po skončení projevu, ve kterém uznal vítězství svého soupeře Ivana Korčoka v prvním kole.

Reklama

aktualizováno •

Slováci vybrali v prvním kole voleb dvojici mužů, kteří mohou vystřídat v prezidentském paláci Zuzanu Čaputovou. Postup do druhého kola si zajistili bývalý šéf diplomacie Ivan Korčok a šéf parlamentu Peter Pellegrini.

Článek

Online přenos jsme již ukončili, děkujeme za pozornost.

Nejdůležitější informace

  • Volební místnosti byly ve většině otevřeny od sedmi hodin do 22:00, ve dvou případech déle. K volbám přišlo necelých 52 % oprávněných voličů.
  • Slovenští voliči vybírali z devíti kandidátů. Do druhého kola postoupili dlouhodobě favorizovaní Peter Pellegrini, šéf vládní strany Hlas, a diplomat Ivan Korčok, který má blízko k opozici. Mírným překvapením je vítězství Korčoka v prvním kole voleb, získal 42,5 % hlasů. (U Pellegriniho šlo o 37 %.)
  • Datoví analytici Seznam Zpráv Kateřina Mahdalová a Michal Škop už ve 23:30 zveřejnili přesnou predikci výsledků. Dění ve štábech vítězných kandidátů sledoval v Bratislavě reportér Filip Harzer.
  • Druhé kolo je plánované na 6. dubna. Nový prezident se ujme úřadu 15. června.
  • Sečteno: Volební účast necelých 52 %

    Volební účast byla 51,91 %, tedy vyšší než v prvním kole prezidentských voleb před pěti lety. Tehdy dosáhla 48,74 %. Vyplývá to z údajů Slovenského statistického úřadu.

  • Třetí Harabin zatím neřekl, koho podpoří

    Výrazně prorusky orientovaný prezidentský kandidát Štefan Harabin, který skončil na nepostupovém třetím místě, zatím nemá jasno, zda ve druhém kole podpoří Petera Pellegriniho, jak se očekává.„Nepodceňujte mé voliče, oni vědí, co mají dělat,“ řekl novinářům. Hlas Harabinovi odevzdalo necelých 12 procent voličů.

  • Vítězi už popřála Čaputová

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová popřála Ivanu Korčokovi k vítězství v prvním kole voleb hlavy státu. Ukázalo se podle ní, že Slovákům není jejich budoucnost lhostejná.

    „Záleží nám na osudu Slovenska. Ukázalo se, že nám naše budoucnost není lhostejná. Chtěl bych proto poděkovat občanům za účast ve volbách a jejich klidný průběh. Gratuluji vítězi a blahopřeji oběma postupujícím. Velmi si přeji, aby kampaň před dalším kolem byla férová, korektní a kultivovaná,“ uvedla v prohlášení.

  • Korčok žádá o hlasy maďarskou menšinu

    Ivan Korčok se obrátil v maďarštině také k maďarské menšině žijící na Slovensku a požádal o její hlasy. Řekl, že se ho velmi dotklo to, že byl vykreslen jako někdo, kdo má něco proti maďarským spoluobčanům. „Musí vědět, že si velmi vážím jejich identity a jazyka,“ dodal.

  • Korčok: Ucházím se o hlasy voličů vládní koalice, tohle přeci nechtějí

    Svůj povolební projev už má za sebou i vítězný Ivan Korčok. Snažil se v něm oslovit voliče, kteří pro něj třeba tentokrát nehlasovali.

    „Chci mluvit k desítkám tisíc voličů vládní koalice, kteří nesouhlasí s proměnou Slovenska, nesouhlasí s útoky na veřejnoprávní televizi, se zásahy do justice, s agresivitou a vulgárností, která se ve slovenské politice znovu projevuje. Věřím, že s tím nesouhlasí ani voliči vládní koalice, že se s tím nemohou ztotožnit, když vidí tu vulgárnost. Že nesouhlasí ani s tím, kam slovenská vláda táhne Slovensko v zahraniční politice, jak pálíme mosty, urážíme naše nejbližší sousedy.“

    Všeho toho si je podle něj Peter Pellegrini, jeho soupeř pro druhé kolo, dobře vědom. „I Peter Pellegrini tohle všechno vidí. A ani on to nechce. Ale on proti tomu, co sám vidí, neudělá vůbec nic. On se rozhodl být zticha. A to jen proto, že je pro něj důležitá funkce, o kterou se uchází. A že chce odejít od zodpovědnosti, kterou nese jako předseda strany, která je součástí vládní koalice.“

    Dále mluvil o věcech, které podle něj Slováky nejvíc trápí. O drahotě – hypoték, potravin, skokovém růstu platů členů vlády. Zmínil také odchody mladých lidí ze Slovenska: „I tohle vidí voliči Petera Pellegriniho, musí to vidět.“

    Jde mu prý o to, aby Slovensko „neskončilo v izolaci jen proto, že někteří politici nadbíhají Rusku a klaní se Rusku, tomuto agresorovi. (…) To není moje cesta. Nebudu potichu sedět a sledovat tento vývoj Slovenské republiky.“

    Nakonec poděkoval za podporu: „Vypadá to, že tohle kolo jsem snad i vyhrál. Ale navzdory tomu zůstávám nohama pevně na zemi. Prosím všechny, kdo jste přišli a dali mi svůj hlas, abyste přišli i ke druhému kolu. Udělali jsme první krok, ale teď jsme zase na začátku.“

    Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

    Ivan Korčok během projevu po vítězství v prvním kole slovenských prezidentských voleb.

  • Pellegrini děkuje, svého konkurenta viní ze zatahování Slovenska do války

    Peter Pellegrini právě na tiskové konferenci poděkoval voličům. V projevu krátce po půlnoci zmínil, že doufal v trochu vyšší účast. Postup do druhého kola označil za obrovský úspěch a první cíl, který si stanovil. „Respektuji a vnímám dnešní výsledky. A samozřejmě gratuluji Ivanu Korčokovi, že jsme se oba dostali do druhého kola.“

    V dalších větách pak s ohledem na to, jak dopadli poražení, uvedl, že většina lidí na Slovensku dala najevo, že si „nepřeje liberálního pravicového prezidenta, ale takového, který má především zájem o slovenské národní zájmy, nechce zatahovat zemi do válečného konfliktu, chce mír. Takového, který má slovenské zájmy na prvním místě. Protože většina občanů volila ty kandidáty, kteří více preferují právě takovýto postoj. (…) Většina nechce prezidenta, který bude okamžitě v konfliktu s vládou Slovenské republiky,“ dodal v narážce na Korčoka, který má svými postoji blízko k parlamentní opozici.

    A znovu zdůraznil, že slovenský volič podle něj chce toho, kdo nebude „podporovat konflikt, ale zmírnění, ne válku, ale mír, který nebude ohrožovat suverenitu Slovenské republiky“.

    V další narážce na Korčoka pak mluvil o slovenské suverenitě na jedné straně a podlézání Západu, EU na straně druhé. Korčok podle něj představuje „pokračování politiky Zuzany Čaputové“.

    Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

    Povolební projev Petera Pellegriniho.

  • O hlasy pro Harabina se pokusí ucházet i Korčok

    Pravděpodobný vítěz prvního kola prezidentských voleb Ivan Korčok chce před druhým kolem voleb oslovit i voliče Štefana Harabina. Řekl, že se jim pokusí vysvětlit, že Pellegrini je hlasem současné vlády, s níž mnozí nejsou spokojeni.

    „Říkám, co si myslím, a podle mého názoru by to voliči Štefana Harabina nakonec mohli vzít v úvahu. I oni chtějí pro Slovensko to, co já: Aby se tu žilo lépe. Aby si nejen vládní politici zvyšovali platy, aby se Slovensko opravdu posunulo lepším směrem,“ řekl.

  • U Korčoka na štábu se slaví

    U Korčoka ve štábu je živo, před chvílí se tu tleskalo. Podle průběžných výsledků prvního kola je Korčok na prvním místě s více než 40 procenty hlasů.

  • Slovensko hlásí přes tři čtvrtiny sečtených hlasů

    Slovensko sečetlo přes 85 % odevzdaných hlasů. Na prvním místě se podle predikce drží Ivan Korčok.

  • Harabin čeká na 90 % sečtených hlasů

    Podle webu Sme.sk čeká Štefan Harabin na 90 procent sečtených hlasů, než promluví s novináři. Podle predikce získá zhruba 13,5 % hlasů, sám Harabin přitom podle Sme tvrdil, že jeho průzkumy mu přisuzují dokonce vítězství už v prvním kole.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Štefan Harabin na předvolebním mítinku.

  • Pellegrini se pustil do kritiky končící prezidentky Čaputové

    Peter Pellegrini ve svém prvním projevu poté, co už ví, že postoupí do druhého kola, ostře zkritizoval dosluhující prezidentku Zuzanu Čaputovou: „Chválila Fialu, chválila prezidenta Pavla a zapomněla na Slovensko,“ řekl o jejích zahraničních vystoupeních.

    I když pak prohlásil, že hodlá v kampani „dál vystupovat slušně“, útok na Čaputovou je jasným znamením, že se před druhým kolem hodlá soustředit na zhruba dvanáct procent voličů, kteří (podle stavu sčítání po půl dvanácté v noci) svůj hlas odevzdali Štefanu Harabinovi. Jde o kandidáta s výrazně proruskou politikou.

  • Korčok: Tématem druhého kola budou vztahy s Českem

    Tématem kampaně před druhým kolem prezidentských voleb budou i slovensko-české vztahy, řekl Ivan Korčok po zveřejnění prvních výsledků. Slovenský web Aktuality.sk v této souvislosti připomíná, že česká vláda Petra Fialy zrušila vzhledem k postojům vlády Roberta Fica společné zasedání obou kabinetů.

  • Matovič odhaduje svůj zisk na 2 % a píše o plnotučném mléku

    Někdejší slovenský premiér Igor Matovič odhaduje, že v prezidentských volbách získá kolem dvou procent hlasů. A nabádá své fanoušky na sociálních sítích, aby z toho nebyli smutní.

    „Dopředu jsem říkal, že budu soutěžit s polotučným a plnotučným mlékem a tohle bude asi výsledek. To je jedno. Mým cílem nebylo vyhrát, ale dát šanci mnohým z vás, kteří nechtěli hlasovat. Tím, že jste přišli, byl cíl splněn,“ napsal.

  • Pellegrini: Fica pozvu příště

    Peter Pellegrini podle webu Sme.sk potvrdil, že pozvat do svého volebního štábu premiéra země a předsedu strany Směr Roberta Fica hodlá až v druhém kole.

    V obležení novinářů sčítání výsledků sleduje jeden z favoritů voleb – Peter Pellegrini.Video: Filip Harzer

  • Korčok dorazil do volebního štábu

    Prezidentský kandidát Ivan Korčok dorazil do volebního štábu.Video: Filip Harzer

  • Téměř na celém Slovensku skončilo první kolo prezidentských voleb

    Volební místnosti se na většině Slovenska uzavřely.

    Hlasování pokračuje ještě na dvou místech, kde bylo hlasování přerušeno či nezačalo včas.Prodlužuje se také kvůli tomu také moratorium. Komise nicméně již začínají sčítat hlasy.

    Déle trvá hlasování v jedné z volebních místností v Senici, kde podle webu SME došlo k přerušení poté, co jeden z členů komise zkolaboval. Hlasování se prodloužilo také v obci Norovce v okrese Topolčany, kde se volební místnost otevřela s půlhodinovým zpožděním.

  • Korčoka podpořili Mikloško i Dzurinda

    Do štábu Ivana Korčoka dorazil expremiér Mikuláš Dzurinda i politik KDH František Mikloško. Právě konzervativní KDH Korčoka nakonec před volbami podpořila. Korčok by měl brzy dorazit, očekává se krátké prohlášení ještě před uzavřením volebních místností.

    Foto: Filip Harzer

    František Mikloško (vlevlo) a Mikuláš Dzurinda (uprostřed).

  • Tématem kampaně se stalo i Česko

    „Slovenská zahraniční politika se nemá stavět do pozoru podle toho, jak pan Fiala z Prahy zakřičí,“ zaznělo v pondělí večer ve slovenské televizi Markíza od Petera Pellegriniho. Předseda koaliční strany Hlas poprvé přišel do předvolební debaty se svým protikandidátem Ivanem Korčokem.

    Pellegrini také upozornil, že je český premiér Petr Fiala nejméně populárním předsedou vlády v historii ČR a že český kabinet podle něj řeší postojem ke Slovensku své domácí problémy.

    Právě krize v česko-slovenských vztazích byla jedním z hlavních témat debaty. Fialova vláda totiž nedávno odvolala společné jednání s kabinetem Roberta Fica. Důvodem je postoj slovenské vlády k ruské agresi na Ukrajině.

    Foto: FB/Peter Pellegrini

    Velká část Pellegriniho kampaně spočívala v plnění povinnosti vyplývajících z pozice šéfa parlamentu. Na snímku při otevření pohraničního mostu s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem.

    Pellegrini v té souvislosti zkritizoval svého rivala Korčoka a prezidentku Zuzanu Čaputovou za to, že vyjádřili s krokem české vlády pochopení. „Suverénní slovenský politik má stát jednoznačně na straně Slovenska, ne české vlády,“ řekl.

    Korčok kontroval kritikou Pellegriniho spoluodpovědnosti za Ficovu vládu, které jde podle něj o uchopení veškeré moci ve státě. „Češi jsou náš nejbližší partner. Důvod kroku české vlády je zřejmý – v Česku si neumějí vysvětlit, co Ficova vláda dělá s naší zahraniční politikou a proč pálí mosty. Jde o hrubé porušení zahraničně politických zájmů Slovenska,“ prohlásil.

  • Ivana Korčoka přijel podpořit Michal Šimečka

    Do Korčokova štábu dorazil i předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka. „Jsem optimista, vyzývám ty, kdo ještě nešli volit, aby využili svého práva. Rozhodujeme o budoucnosti,“ říká a apeluje na mobilizaci ve druhém kole.

    Michal Šimečka ve štábu Ivana Korčoka.Video: Filip Harzer

Reklama

Hlavní zprávy