Hlavní obsah

Babiš chtěl začít kampaň u Jezulátka. Bosí karmelitáni se rozhodli zavřít

Foto: Seznam Zprávy

Nápis na dveřích kostela Panny Marie Vítězné na Malé Straně

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš chtěl začít volební kampaň ve známém pražském poutním kostele. Řád, který ho spravuje, kostel raději zavře pro veřejnost, kampaň tam nechce.

Článek

Prezidentský kandidát Andrej Babiš chtěl první všední den kampaně před druhým kolem voleb začít duchovně. V úterý v 9 hodin ráno měl navštívit kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně, kterému se také říká kostel Pražského Jezulátka. Bosí karmelitáni, kteří poutní kostel spravují, však jsou proti a kostel se rozhodli v úterý dopoledne pro veřejnost raději uzavřít. Informovali o tom na svém facebooku.

„Vzhledem k načasování a mediální prezentaci této návštěvy ji jednoznačně považujeme za součást předvolební kampaně, která je navíc vedena velmi útočným a strach vyvolávajícím stylem a se kterou se rozhodně nemůžeme ztotožnit. Nepřejeme si, aby toto celosvětově známé poutní místo a významný náboženský symbol, kterým je soška Pražského Jezulátka, byly zneužity k takovýmto účelům,“ uvedli bosí karmelitáni v příspěvku, ve kterém se rovněž veřejnosti omluvili za způsobené komplikace.

„Kostel je jinak otevřen všem návštěvníkům bez ohledu na jejich přesvědčení, tedy i Andreji Babišovi, k osobní modlitbě, nikoliv politické kampani,“ dodali.

Pro agenturu ČTK Babiš řekl, že návštěvu ke kampani zneužít nechtěl. Byl tam podle svých slov už třikrát a nikde to nezveřejnil.

Kostel na Malé Straně je vyhledávaný zejména věřícími z jihoamerických zemí právě díky malé dřevěné sošce, která byla vyrobena ve Španělsku v 16. století. Do kláštera karmelitánů ji věnovala Polyxena z Lobkovic. Světoznámé kopie Jezulátka se nacházejí třeba v Argentině či na Filipínách.

Hned od Pražského Jezulátka měl Babiš pokračovat na Pražský hrad, aby si prohlédl výstavu korunovačních klenotů. Na jejich prohlídku si chce vystát frontu s veřejností.

Babiš, který je známý spíš svým příklonem k ezoterice, kartářkám a astrologii, překvapil zájmem o víru už před prvním kolem voleb, kdy v rozhovoru pro Lidové noviny (které jsou součástí jeho holdingu Agrofert) uvedl, že má vztah k bohu a Jezulátko u sebe dokonce nosí. „Moje maminka chodila do kostela. Byla věřící. Já také občas chodím do kostela. Nosím u sebe i Jezulátko. Zkrátka musíte něčemu věřit,“ řekl.

Babišova matka, o které hovoří, že chodila do kostela, podle dostupných informací pracovala v Ústavu marxismu-leninismu na Univerzitě Komenského v Bratislavě.

Reklama

Doporučované