Hlavní obsah

Kandidáta na prezidenta najdeme. Času je dost, věří vládní koalici Vystrčil

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Místopředseda ANO Karel Havlíček odmítl, že by hnutí mohlo na prezidenta navrhnout nakonec místo Andreje Babiše Alenu Schillerovou. Máme jasného kandidáta, ale ten se musí rozhodnout, uvedl v debatě.

Článek

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) stále věří, že současná vládní koalice dokáže vybrat svého vlastního prezidentského kandidáta, tak jak už dříve sliboval premiér Petr Fiala.

„Předpokládám, že se tak s velkou pravděpodobností stane. Buď vygenerujeme nějaké jméno, nebo někoho podpoříme,“ uvedl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Podle něj stále není na takový výběr pozdě. Pokud půjde o známou politickou nebo společenskou figuru, není prý třeba dělat dlouhou kampaň.

Sám Vystrčil přitom nevidí jako reálné, že by se voleb také zúčastnil, byť případnou kandidaturu striktně nevyloučil. „Mě v tuto chvíli čekají senátní volby, na ty se chci plně soustředit. A to je můj cíl, dělat svoji senátní práci co možná nejlépe,“ uvedl.

Nechtěl komentovat spekulaci, že minimálně části vládní koalice vyhovuje kandidátka Danuše Nerudová, někdejší rektorka Mendelovy univerzity. Podle Vystrčila je možné kandidátům vyjádřit podporu až ve chvíli, kdy už bude známa celá sestava a programy jednotlivých uchazečů.

Přítomný místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček prohlásil, že pro ně je jasným kandidátem jejich předseda Andrej Babiš, ačkoliv ani ten jednoznačné slovo stále neřekl. „Hnutí ANO má jasného kandidáta, ale ten se musí rozhodnout. Podle nás by to měl být někdo dostatečně politicky zkušený, někdo, kdo má výsledky a kontakty v zahraničí,“ podotkl Havlíček.

Odmítl spekulaci, že by alternativou pro ANO mohla být i bývalá ministryně financí Alena Schillerová. „Vůbec nic takového neřešíme,“ dodal Havlíček.

Oba diskutující se shodli, že uvažované podzimní protesty odborářů by mohly v kampani napomoci i  jejich předákovi Josefu Středulovi, který se o prezidentský post hodlá také ucházet.

Vystrčil podle svých slov doufá, že Středula svou popularitu mezi odboráři nevyužije jen v prezidentských volbách, ale i k tomu, aby byl v zemi zatížené vysokou inflací nalezen sociální smír. „Ne, aby lidé šli do ulic a tím jsme destabilizovali společnost,“ reagoval ohledně Středulových ambicí.

Premiér Petr Fiala už od začátku roku hovoří o potřebě vybrat vhodného prezidentského kandidáta nejlépe na úrovni celé vlády. V květnu před novináři také uvedl, co všechno by takový člověk měl splňovat.

„My chceme, aby to byla osobnost, jež bude dobře reprezentovat Českou republiku, bude mít zcela jasnou prozápadní orientaci, bude respektovat Ústavu, jejího ducha a tradice a nebude rozdělovat společnost. To nejsou malé požadavky. Navíc to musí být člověk, jenž má tah na branku, dokáže vyhrát volby, tedy oslovit i voliče, kteří k jiným druhům voleb moc nechodí. Může to být člověk z ODS, ale nemusí být z ODS,“ uvedl Fiala.

Reklama

Doporučované