Hlavní obsah

Volby v USA. Texas už teď hlásí více odevzdaných hlasů než před čtyřmi lety

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V druhém nejlidnatějším americkém státě Texasu již nyní odvolilo více lidí než při posledních volbách. Celkem se hlasů odevzdaných v předstihu sešlo 80 milionů, tedy asi 60 procent celkové sumy z voleb před čtyřmi lety.

Článek

Do amerických voleb zbývají ještě čtyři dny, v druhém nejlidnatějším státu Texas však odevzdalo svůj hlas v předstihu více lidí, než kolik se tam celkem sešlo volebních lístků při volbách před čtyřmi lety. Texas je po desetiletí tradiční republikánskou baštou, v poslední době však prochází demografickými změnami a demokraté doufají, že by se jim jej brzy mohlo podařit obrátit na svou stranu. Podle agentury AP však není jasné, která ze stran bude z vysoké volební účasti nakonec těžit.

Z demokratů zvítězil v prezidentských volbách v Texasu naposledy Jimmy Carter v roce 1976. Republikánský prezident Donald Trump tam před čtyřmi lety porazil svou soupeřku Hillary Clintonovou o devět procentních bodů. Hlasování se tam tehdy zúčastnilo 8 969 226 voličů, letos je lístků odevzdaných již přes devět milionů. Texas je tak druhým státem po Havaji, kde letošní účast již překonala tu z roku 2016.

Ve státu končí termín pro předčasné hlasování v pátek a očekává se, že několik milionů lidí bude hlasovat zřejmě ještě přímo ve volební den, který připadá na 3. listopadu. Výrazný nárůst volební účasti je pravděpodobně předzvěstí změn, na něž volební pozorovatelé upozorňují již několik let.

Pro demokraty je přitom podle AP vzhledem k jejich volebním neúspěchům ve státu vítaná v podstatě jakákoliv změna. Kromě případného vítězství v prezidentských volbách demokratického kandidáta Joea Bidena jeho strana doufá, že by mohla republikánům přebrat až šest míst ve Sněmovně reprezentantů a senátorské křeslo.

Biden dlouhodobě hovoří o tom, že je Texas jedním ze států, které by mohli demokraté zvrátit na svou stranu, což by jim poskytlo významnou volební převahu, které by republikáni jen těžko čelili. Demokrat se však vedení kampaně ve státu příliš nevěnoval a soustředil se spíše na menší státy, kde pokládá svoje šance na přemalování volební mapy z minulých let za pravděpodobnější, tedy na Arizonu a Severní Karolínu.

Vysoká volební účast však pro demokraty nemusí nutně znamenat dobré zprávy, poznamenává AP. Počet hlasů odevzdaných s předstihem totiž zaznamenaly předměstské oblasti kolem Dallasu a Austinu, kde se lidé kloní spíše k republikánům. Region údolí řeky Rio Grande, kde žije velké množství hispánské populace, která většinou podporuje demokraty, však zaznamenal pouze malý nárůst odevzdaných hlasů proti roku 2016. To samé se týká celého okresu Hidalgo v jižním cípu státu při hranicích s Mexikem, který silně straní demokratům.

Průzkumy mezi předčasně volícími však podle agentury Reuters naznačují, že jich většina hlasovala pro demokraty. Sondáže mezi všemi voliči pak ukazují, že je podpora pro oba kandidáty v podstatě vyrovnaná. Trumpův tým nicméně zveřejnil vlastní analýzu, podle níž má prezident nad svým sokem mezi předčasně odevzdanými hlasy náskok v řádu stovek tisíc.

Spojené státy letos registrují rekordní počet hlasů odevzdaných v předstihu, sešlo se jich už přes 80 milionů, tedy asi 60 procent celkové sumy z voleb před čtyřmi lety. Podle pozorovatelů za tím stojí především obavy ze šíření koronaviru a rovněž vysoká mobilizace voličů v obou politických táborech.

Reklama

Související témata:

Doporučované