Hlavní obsah

Volné ruce pro pěstitele konopí, žádá ANO s Piráty

Foto: Profimedia.cz

Česko se dostalo do centra boje za legalizaci marihuany.

Reklama

Jaký obsah THC může mít konopí pěstované legálně v Česku? O to se vede spor v Parlamentu, rozhodovat se teď bude v Senátu.

Článek

Pěstovat konopí s obsahem jednoho procenta psychotropní látky THC nepodléhá státnímu dohledu.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Nenápadná věta opět rozdělila poslance a senátory. Sněmovna v čele se zákonodárci ANO a Pirátské strany ji prosadila do novely zákona o návykových látkách, aby se dosud povolený objem 0,3 procenta THC v pěstovaném konopí zvýšil na trojnásobek.

Ústavně-právní výbor Senátu pod vedením Tomáše Golaně (ODS) naopak kolegům doporučil, ať raději celou novelu zamítnou. Senátoři rozhodnou zřejmě ve čtvrtek.

Česko se tím dostalo do centra boje o legalizaci marihuany, který probíhá v průmyslových státech Evropy a Ameriky. Na jedné straně jsou ti, kdo chtějí udržet pokud možno úplný zákaz pěstování konopí, protože jeho tradiční odrůdy mohou sloužit k výrobě omamné látky známé jako marihuana. Proti nim stojí ti, kdo poukazují na rostoucí hospodářský význam tradiční rostliny a nebezpečí marihuany podceňují.

Hlavní bitva vždy probíhá o to, jak velký podíl THC v rostlině je přípustný.

„Podle zákona nesmí konopí obsahovat více než 0,3 procenta látky THC, která je základní psychoaktivní složkou marihuany. Obvykle se totiž zhruba jedno procento THC považuje za prahovou hodnotu, kdy konopí má psychotropní účinek. Některé studie tvrdí, že konopí s vyšší úrovní THC než jedno procento už může být považováno za odrůdovou drogu typu marihuany. Další však uvádějí, že rostliny marihuany obvykle mívají hladinu THC pět procent nebo více,“ popisuje zpráva amerického Kongresu z roku 2019 poměry ve většině průmyslových zemí.

Volnější výklad si osvojila tuzemská Sněmovna. Rozhodující byl postoj šéfa klubu ANO Jaroslava Faltýnka, který připomněl, že tzv. technické konopí se ve velkém pěstovalo ještě za socialistického Československa. „Kdo uvažuje selským rozumem, ten ví, že konopí se pěstuje na poli desítky, možná stovky let. A že z toho konopí pro technické účely, které má zanedbatelný obsah THC, vyráběli v minulosti provazy, látky a další věci,“ uvedl Faltýnek. Zároveň připomněl, že konopí má další účinnou látku CBD. Podobně jako THC se může užívat k farmaceutickým účelům, její užívání však nemá halucinogenní efekt.

Proto je podle zastánců nové úpravy neúnosné, že zemědělcům dnes hrozí při pěstování technického konopí trestní stíhání. „Limit 0,3 procenta je při běžném pěstování venku poměrně snadné překročit, aniž by se zemědělec dopustil čehokoliv nezákonného. Stačí prudké změny počasí a rostlina na to zareaguje nepatrným zvýšením koncentrace THC, což ale při překročení limitu dělá ze zemědělce kriminálníka,“ vysvětluje místopředseda Pirátů Radek Holomčík, který s Faltýnkem zvýšení limitu na jedno procento domlouval. Zároveň prosadil, ať se kontrola úplně zruší u odrůd s nízkým obsahem THC certifikovaných Evropskou unií.

Proti iniciativě poslanců protestuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Připustil, že se konopí využívá stovky let, „problém je ale ve využití vrcholíku rostliny konopí“. Jinými slovy – z konopí s celkovým obsahem THC do jednoho procenta, je možné použít pouze tzv. vrcholík, který obvykle mívá několikrát vyšší obsah THC než zbytek rostliny. Ten už může odpovídat parametrům marihuany.

Plán poslanců ANO a Pirátů jednoznačně odmítá i Národní protidrogová centrála. „Riziko spatřujeme jednoznačně v rozbití mnoho let budovaného systému legislativní regulace v oblasti, která už celkem normálně funguje za celkem přehledných a předvídatelných podmínek,“ uvedla mluvčí kriminalistů Hana Tošnarová. Zároveň varuje, že přijetím zákona pro Česko vznikne „reálné nebezpečí drogové turistiky a vytvoření nelegálních drogových trhů se soft konopím“.

Takový výklad odmítá pirátský místopředseda Holomčík. „Argumentovat u těchto koncentrací zneužitím má obdobnou logiku jako varovat před možností zneužití alkoholu vyrobeného destilací z nealkoholického piva,“ připomíná, že obsah THC u marihuany prodávané v nizozemských cofee-shopech dosahuje nesrovnatelně vyšší hodnoty 20 procent. V tom s ním souhlasí i zdravotnický expert ANO Rostislav Vyzula.

Evropské země zatím připouštějí u technického konopí 0,2 procenta THC, výjimkou je Švýcarsko s jedním procentem.

V legalizaci marihuany nejdále zašlo sedmnáct států USA, které povolily pěstovat konopí s libovolným obsahem THC všem občanům, a to vesměs s omezením, že jeden člověk nesmí pěstovat víc než šest rostlin. Obdobný návrh pirátského poslance Tomáše Vymazala Sněmovna v červnu ignorovala.

Reklama

Doporučované