Hlavní obsah

Žádné pohřby. Irácká armáda vede s Islámským státem psychologickou válku

Žádné pohřby. Irácká armáda vede s Islámským státem psychologickou válku.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Vojáci nechtějí bojovníky samozvaného Islámského státu pohřbít - má jít o výstrahu pro ostatní.

Článek

„Nebudeme je pohřbívat. Jen ať lidé vidí, co se s nimi stane,” prohlašuje kategoricky Ibrahim Mohamed, voják irácké armády, a ukazuje na několik mrtvol v příkopu u silnice v Mosulu. Tlející těla, stále oblečená i obutá, patří bojovníkům takzvaného Islámského státu. Ten ještě donedávna druhé největší irácké město zcela ovládal.

Vojáci o město bojují od října loňského roku. Proti radikálům zahájili i psychologickou válku. Islámský stát má i v osvobozených částech Mosulu stále svoje spící buňky, které jsou připravené udeřit. Pohozenými mrtvolami je chce irácká armáda zastrašit.

„Necháváme je na ulici jen tak, aby je mohli sežrat psi. Chceme také, aby lidé věděli, jaká se platí cena za podporu teroristů,” řekl agentuře Reuters další voják Asaad Hussein.

Mrtvoly radikály sice možná odstrašují, ale pro obyvatele Mosulu jsou rizikem. Z tlejících tkání se šíří infekce, někteří zabití jsou navíc stále opásáni výbušninami, které mohou kdykoliv explodovat.

I ty nejoptimističtější odhady mluví o tom, že bitva mezi bojovníky Islámského státu a koaličními vojsky bude ještě dlouhá.

Ofenziva, která začala 17. října loňského roku, je největší iráckou vojenskou operací od americké invaze v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Reklama

Související témata:

Doporučované