Hlavní obsah
Online

Lidé mezi 55 a 59 lety se zřejmě budou moct registrovat k očkování od středy

Foto: Youtube kanál A. Babiše

Andrej Babiš ve svém dnešním pořadu, který vysílal na sociálních sítích.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj koronavirové epidemie v Česku i ve světě sledujeme on-line.

Článek

Co byste měli vědět?

Vývoj epidemie v Česku zpomaluje, potvrzují čísla z posledních dní. Na koronavirové mapě Česka nejlépe vypadají okresy Cheb a Trutnov, nákaza ale ustupuje všude.

Kolem počtu nových případů za sobotu panovaly od rána zmatky: přibylo 1302 případů. Stránky Ministerstva zdravotnictví uváděly původně 0 nových případů, ale šlo o technickou chybu. Později mluvčí úřadu zveřejnila jako sobotní údaj 1059, i toto číslo ale později ministerstvo zvýšilo.

. Slib premiéra, že v dubnu se bude očkovat 100 tisíc denně, se nedaří naplnit. V posledních dnech počty očkovaných padly k hranici padesáti tisíc dávek různých vakcín denně. Očkovací mapa ČR ZDE.

K očkování proti covidu-19 by se mohli od středy registrovat Češi ve věkovém rozmezí od 55 do 59 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) to v pondělí navrhne vládní radě pro zdravotní rizika. Jde o skupinu 750 000 lidí, řekl na sociálních sítích.

  • Počet obětí covidu v Řecku přesáhl 10 000, nemocnice jsou plné

    Celkový počet obětí covidu-19 v Řecku přesáhl 10 000. Vyplývá to podle agentury AFP z dnešní aktualizované bilance zdravotního úřadu. Přes plošnou uzávěru doprovázenou zákazem nočního vycházení jsou nemocnice v zemi plné nakažených a nemohou přijímat další. Od soboty přibylo 1400 případů koronavirové nákazy a zemřelo 57 infikovaných.

    V Řecku, které má přibližně 10,4 milionu obyvatel, testy za celou dobu pandemie odhalily 333 129 případů nákazy. Zemřelo 10 007 nemocných. Přes přísná protiepidemická opatření platná od listopadu je nyní 816 nakažených pacientů na jednotkách intenzivní péče.

  • Za víkend se na Vysočině vyléčilo z covidu téměř 700 lidí

    Hygienici na Vysočině evidují za sobotu a neděli 243 nových případů koronaviru. Za posledních 48 hodin se k dnešním 18:15 vyléčilo 695 lidí, tři nemocní zemřeli. Laboratoře otestovaly za víkend 1239 vzorků. Vyplývá to z dat, která zveřejnili hygienici na svém webu. Zdravotníci zatím na Vysočině poskytli 129 923 očkovacích dávek, 1658 jich bylo za sobotu. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví. Nejvíc nových případů, 74, se za víkend potvrdilo na Jihlavsku. Naopak nejméně, 29, jich přibylo v okrese Havlíčkův Brod. Mezi nemocnými mírně převládají ženy, od loňského jara jich bylo přes 39 000, jak uvádí Ministerstvo zdravotnictví.

  • EU věří v dostatek vakcín na naočkování 70 procent dospělých do půlky července

    Země Evropské unie budou schopny vyrobit dostatek vakcín proti covidu-19 na to, aby cíle naočkovat 70 procent dospělé populace v EU bylo dosaženo do poloviny července. V rozhovoru s řeckým týdeníkem To Vima to řekl eurokomisař pověřený dohledem nad urychlením očkovací kampaně Thierry Breton. Evropská komise si vytyčila cíl naočkovat 70 procent dospělé populace EU do konce léta, přičemž spoléhá na výrazné urychlení dodávek vakcín a očkování. „Věříme, že budeme schopni vyrobit dostatečný počet vakcín, abychom dosáhli cíle kolektivní imunity, což znamená, že 70 procent dospělé populace bude naočkováno do poloviny července,“ řekl Breton. Evropská komise tento týden sdělila, že v příštích dnech očekává dohodu o celosvětově největší dodávce vakcín. Zajistit si chce až 1,8 miliardy dávek vakcíny Pfizer/BioNTech pro léta 2021 až 2023.

  • EU přislíbila pomoc Indii

    Pomoc Indii dnes slíbila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. EU podle ní aktivuje svůj mechanismus civilní ochrany, který od roku 2001 umožňuje členským zemím EU koordinovat svou pomoc a vyslat ji do celého světa v případě nouzové situace velkého rozsahu, kdy postižený stát nedokáže ochránit své občany. „EU sdílí zdroje k rychlé odpovědi na žádost Indie o pomoc prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU,“ uvedla šéfka unijní exekutivy na Twitteru.

    Evropský komisař pro krizové řízení Janez Lenarčič předtím také na Twitteru uvedl, že koordinační centrum rychlé reakce ERCC už koordinuje členské státy, které jsou ochotné Indii poskytnout kyslík a léky.

  • Zeman přijme v pondělí Babiše v Lánech, mluvit budou o covidu

    Prezident Miloš Zeman přijme v pondělí v 18:00 v Lánech premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Půjde o pravidelné setkání, sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Hovořit by mohli i o vývoji epidemie koronaviru. V souvislosti s postupem vlády v očkování proti covidu-19 Zeman konstatoval, že bude usilovat o nasazení ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V v případě, že bude nedostatek očkovacích látek, jinak ne. Prezident přitom v minulosti vybídl k odvolání tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenu Storovou kvůli odmítání ruské vakcíny.

  • Epidemiolog: K hranici 100 nakažených na 100 tisíc se blíží Praha a střední Čechy

  • Arenberger: Pokud by zákon neumožnil oddělování lidí, má se jednat o novele

    Pokud by pandemický zákon neumožňoval oddělování lidí, měla by začít debata o jeho novele. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Reagoval tak na to, že nařízení ministerstva skončila u soudu. Pandemická norma umožňuje omezit v mimořádném opatření provoz obchodů a služeb či stanovit jeho pravidla. Není ale podle Nejvyššího správního soudu přípustné jejich činnost zakázat tím, že ministerstvo stanoví takové podmínky, za nichž podniky nemohou fungovat. Například zakáže zákazníkům být v provozovně. Resort připravil nařízení nové, které začne platit od pondělí. Schválila ho vláda. Podle některých právníků ale nová verze připomínky soudu nezohledňuje. Advokát Zdeněk Koudelka se na soud proto obrátil znovu.

  • Lidé mezi 55 a 59 lety se zřejmě budou moct registrovat k očkování od středy

    K očkování proti covidu-19 by se mohli od středy registrovat Češi ve věkovém rozmezí od 55 do 59 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) to v pondělí navrhne vládní radě pro zdravotní rizika. Jde o skupinu 750 000 lidí, řekl na sociálních sítích. Připomněl také, že od pondělí bude možné hlásit se k očkování do pražského velkokapacitního centra v hale O2 universum. To začne fungovat od 3. května. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenberga (za ANO) očkování proti covidu-19 může dál zrychlovat, zvýšené dodávky podle něj umožní do několika týdnů podávat 100 000 dávek denně. V pátek, kdy se otevřela možnost registrace pro lidi mezi 60 a 64 lety, se do odpoledne přihlásilo přes 70 000 lidí. V Česku žije asi 650 000 lidí tohoto věku, část z nich už očkovaná je, protože spadají do jiné preferované skupiny, například mezi zdravotníky, učitele a další pracovníky školství nebo chronické pacienty s vážnými nemocemi.

  • Arenberger: Testy PCR by pro žáky v části škol mohly být nejdřív v červnu

    Testování žáků testem PCR bude v části škol nejdřív v červnu. Zavádět se bude postupně. Záležet bude na kapacitě laboratoří, které budou vzorky zpracovávat. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Nyní se děti testují ve škole dvakrát týdně antigenním testem. PCR test by se prováděl jednou za týden. „Nejdříve v červnu bychom mohli už v části škol mít i PCR testy, které budou nějakým způsobem regulovány. Záleží na kapacitě laboratoří,“ uvedl Arenberger. Zmínil, že v Česku je nyní možné zjistit výsledky asi u 60 000 testů PCR denně. Podle Arenbergera jsou školy antigenními testy zásobeny a stát dokupoval další várku. „Během května vydržíme především s antigenními testy ve školách, postupně budeme nabíhat na PCR testování,“ dodal ministr. Uvedl, že některé školy už začaly samy testovat metodou PCR. Některé městské části či kraje oznámily, že ve svých školách budou používat testy PCR.

  • Upřesněná sobotní bilance: 1302 případů

    Šíření epidemie koronaviru v Česku dál zpomaluje. Laboratorní testy v sobotu potvrdily 1302 případů nemoci covid-19. Proti pátku byl denní nárůst nově nakažených poloviční a proti minulé sobotě o zhruba 240 nižší. Víkendové denní přírůstky jsou ale obecně nižší, méně se totiž testuje. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví, které zveřejnilo upřesněná čísla za sobotu před 10:00. Ráno mluvčí ministerstva Jana Schillerová uvedla, že v sobotu přibylo 1059 nakažených.

  • Hodnota R se nemění, zůstává kolem 0,8

    Takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se k dnešku nezměnilo. Stejně jako v sobotu bylo na hodnotě 0,82. Stále je tak pod hodnotou jedna, jejíž překročení znamená zrychlování šíření nákazy.

  • Indie hlásí další statisíce lidí s koronavirem, znovu nejvíce během pandemie

    V Indii za sobotu přibylo 349 961 nově nakažených koronavirem, což je nejvíce během jediného dne od začátku nynější pandemie. Informovala o tom agentura Reuters. Rekordní byl i nárůst pacientů infikovaných koronavirem, kteří zemřeli: jejich počet se zvýšil o 2 767 na celkových 192 311. Indické zdravotnictví se kvůli velmi rychlému šíření nákazy dostalo do kritické situace, kdy nemocnice v nejzasaženějších oblastech musejí kvůli nedostatku lůžek a kyslíku pacienty s covidem-19 odmítat.

    Indie s 1,4 miliardy obyvatel zaznamenává v současnosti největší přírůstky nakažených na světě, v sobotu ministerstvo zdravotnictví informovalo o 346 786 nových případech koronavirové infekce a 2 624 případech úmrtí. Druhá nejlidnatější země světa přitom v přepočtu na obyvatele dělá relativně málo testů, a tak skutečný počet nakažených bude zřejmě ještě mnohem vyšší. V Indii se od začátku pandemie koronavirem nakazilo 16,96 milionu lidí, což je po Spojených státech druhý nejvyšší počet na světě.

  • Nemocnice: přes tři tisíce pacientů

    V nemocnicích zůstává na covidových lůžkách 3158 pacientů, uvádějí oficiální stránky Ministerstva zdravotnictví jako nejnovější údaj o naplněnosti nemocnic.

  • Očkování v sobotu: přes 21 tisíc dávek

    V sobotu bylo vakcínou proti covidu očkováno 21 481 lidí. Od počátku očkování už bylo aplikováno 2 803 645 dávek. Tempo očkování především kvůli nedostatku vakcín v posledních dnech zpomaluje.

  • Přes 38 tisíc testovaných za sobotu

    V sobotu bylo testováno 6298 lidí PCR testem a 32 408 lidí antigenními testy. Během víkendových dní je běžné, že počet testů prudce padá.

    Zda jejich výsledek – žádný pozitivní záchyt – je reálný, nebo jde o poruchu ve statistickém systému Ministerstva zdravotnictví, dosud úřad nevysvětlil.

  • Sobota: 1 059 nových případů

    Za sobotu přibylo 1 059 nových případů, uvedla na twitterovém účtu Jana Schillerová, tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví.

    Ministerstvo zdravotnictví nejspíš kvůli technické chybě původně hlásilo, že nepřibyl žádný nový případ nákazy koronavirem. Před týdnem krajské hygienické stanice a laboratoře hlásily 1 541 případů a před dvěma týdny 2 204. O víkendu jsou čísla nových přírůstků nižší, protože se méně testuje.

  • Indická mutace v Česku

    Dva lidé s podezřením na tzv. indickou mutaci koronaviru jsou v izolaci, další rizikové kontakty v karanténě, uvedla včera mluvčí krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí. Podle ní byl případ s podezřením na tzv. indickou mutaci nahlášen už v pátek 16. dubna.

  • Německo: téměř 19 tisíc nových případů

    V Německu za poslední den přibylo 18 773 nově potvrzených případů koronavirové infekce, vyplývá z údajů, které ráno zveřejnil Institut Roberta Kocha. Minulou neděli informoval o 19 185 nových případech. O víkendu bývají počty nakažených nižší než ve všední dny i kvůli tomu, že se méně testuje.

Reklama

Hlavní zprávy