Hlavní obsah

Britští špioni odtajnili, komu všemu vidělo Rusko v době invaze do kuchyně

Foto: Virrage Images, Shutterstock.com

Velká Británie vedle přiznání vlastní pomoci Ukrajině s kyberobranou prozradila několik detailů o rozsahu ruských hackerských útoků.

Reklama

Británie oficiálně přiznala rozsáhlou pomoc Ukrajině v boji proti ruským hackerským útokům. Podle kyberspecialistů měla Moskva přístup k sítím ukrajinských ministerstev i ke komunikaci zemí NATO, když řešily reakci na invazi.

Článek

Londýn odtajnil, že britští odborníci na kybernetickou bezpečnost pomáhají Ukrajině od samého začátku ruské invaze. Do práce se měli dát pouhých 35 minut od momentu, co ruské jednotky překročily ukrajinské hranice. Informovalo o tom britské ministerstvo zahraničí.

Podle britského deníku The Times, kterému vládní zprávu okomentovaly i zdroje z bezpečnostních kruhů, má Kreml na Ukrajině „pevně zakořeněnou a silnou kybernetickou zbrojnici“.

Británie do boje proti hackerům investovala od začátku invaze 6,4 milionu liber (182 milionů českých korun). Zapojilo se do něj Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) spolu s nejmenovanými soukromými subjekty.

V rámci nového přístupu Západu odtajňovat víc informací od svých rozvědek britská vláda podle Timesů odtajnila několik zjištění o rozsahu ruských kyberútoků.

Deník je shrnuje ve čtyřech bodech.

Mohlo by vás zajímat

V sobotu ráno došlo na hlavní základně ruské Černomořské flotily v Sevastopolu k útoku, který odborníci považují za významný zlom nejen pro válku mezi Ruskem a Ukrajinou, ale i pro celý obor námořního válečnictví. Přístav vzala totiž útokem s nejvyšší pravděpodobností ukrajinská vzdušná a hlavně i vodní autonomní technika.

1. EU a NATO

Ruští hackeři jednak dokázali prolomit kyberobranu nejmenované země EU, a zajistili tak Kremlu přístup k e-mailům, v nichž byly informace o diskuzi zemí NATO o reakci na invazi a pomoci Ukrajině.

2. Ukrajinské úřady

Ukrajinská ministerstva hackeři neinfikovali jen na dálku, ale i pomocí USB disků. To znamená, že Rusko mělo na ukrajinských ministerstvech své lidi s fyzickým přístupem k síti. Špioni měli ukrajinské sítě infikovat poté, co se je už jednou Ukrajině s pomocí Londýna podařilo vyčistit. Infikované USB disky a lidské špiony přímo na Ukrajině zmiňuje s odkazem na své zdroje i BBC.

3. Čínský byznys

Timesy také uvádějí, že na Ukrajinu útočili i hackeři z Číny, Íránu a Běloruska. Peking se podle britských expertů pokoušel o ekonomickou špionáž s cílem připravit cestu čínským společnostem k získání zakázek na poválečnou rekonstrukci.

4. Nejlepší dovednosti

Čtvrtým bodem je informace o ruské skupině zvané Turla, která podle odborníků stála za „chirurgicky přesnými útoky“ a vynikala nad ostatními složkami ruských útoků.

Co dál se ví?

Britové podle Timesů dosud pracovali na obraně proti útokům na 30 ukrajinských vládních oddělení. Lidé, kteří se na obraně podíleli, měli označit ruské kyberútoky za nejrozsáhlejší ohrožení vlády nějakého státu tímto typem útoků v historii.

Pomáhat s obranou měly i další země EU včetně Německa a Estonska.

Z oficiálních prohlášení britských představitelů ani z detailnějších informací, které se podařilo zjistit britským médiím, není úplně jasné, jak je na tom Ukrajina s kyberbezpečností v současnosti.

Hlava úřadu NCSC Lindy Cameronová uvedla, že ukrajinští kyberobránci předvedli stejně působivou práci jako na fyzickém bojišti a její úřad je pyšný, že se na tom mohl podílet. Druhým dechem ale dodala, že ruská hrozba „zůstává reálná“.

Informace přišly nedlouho po zatím nepotvrzené zprávě britského bulvárního deníku The Mail on Sunday o údajném úspěšném napíchnutí soukromého mobilu britské ministryně Ruskem. Mělo jít o Liz Trussovou (psali jsme zde), která v době útoku byla ještě ministryní zahraničí ve vládě Borise Johnsona. Opoziční strany požadují nezávislé vyšetřování údajného hacknutí mobilu i úniku informace o něm do tisku.

Reklama

Doporučované