Hlavní obsah

Izrael zakázal vstup do země zástupkyni OSN

Foto: Shutterstock.com

Francesca Albaneseová zastává pozici zvláštní zpravodajky OSN pro okupovaná palestinská území od roku 2022.

Reklama

Zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná palestinská území Francesca Albaneseová má podle představitelů izraelské vlády do země zakázaný vstup kvůli svému „skandálnímu výroku“. Zástupkyně OSN je dlouholetou kritičkou Izraele.

Článek

Představitelé izraelské vlády oznámili, že zakázali vstup do Izraele zvláštní zpravodajce OSN pro okupovaná palestinská území Francesce Albaneseové. Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac a ministr vnitra Moshe Arbel oznámili, že se zákaz vztahuje k jejímu „skandálnímu výroku“, že oběti masakru ze 7. října nebyly zavražděny kvůli svému „židovství“, ale v reakci na izraelský útlak.

Izraelští ministři hovořili také o tom, že éra, kdy Židé mlčeli, je u konce. Následně OSN vyzvali, aby jeho lídři veřejně odsoudili její slova a okamžitě ji zbavili funkce. Jen tímto způsobem se podle nich OSN stane opět relevantním.

Albaneseová zastává roli zvláštní zpravodajky OSN pro okupovaná palestinská území od roku 2022. Je dlouhodobou a hlasitou kritičkou Izraele a jeho politiky vůči Západnímu břehu a Pásmu Gazy. V minulosti opakovaně situaci panující v regionu popsala jako stav rovnající se apartheidu. Na slova ministrů odpověděla vyjádřením, že se nenechá zastrašit těmi, kdo se podílejí na palestinském exodu, označovaném jako an-Nakba.

Příspěvek, za nějž je Albaneseová ministry kritizována, napsala na platformě X v reakci na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který tragickou událost označil za „největší antisemitský masakr tohoto století“.

Na jeho slova reagovala také tím, že Francie ani mezinárodní společenství neudělaly nic, aby tragédii předešly, následně vyjádřila respekt všem obětem. Za svůj názor se stala terčem kritiky, na kterou odvětila slovy, že je zklamaná, že její slova byla vyložena jako ospravedlňování zločinů, jichž se Hamás 7. října dopustil. Zdůraznila také, že je proti veškerému rasismu a antisemitismus považuje za globální hrozbu. Podotkla však, že nelze antisemitismem zakrývat pravou příčinu zločinů.

Reklama

Doporučované