Hlavní obsah

Neočkovaný otec se nesmí vídat se synem, rozhodl kanadský soud

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli špatné koronavirové situaci v Québecu nemůže neočkovaný Kanaďan a příznivce protiočkovacího hnutí vídat svého syna. Mohl by ho tak ohrozit, rozhodl tamní soud.

Článek

Kanadský soud v Québecu rozhodl zamezit otci vídat své dvanáctileté dítě kvůli tomu, že není očkovaný proti covidu-19. V zemi se tak jedná o první rozsudek, který byl ustanovený v návaznosti na imunizaci, informuje britská BBC.

Soud rozhodl v neprospěch otce pouze na určitou dobu. Ten požadoval prodloužit návštěvy svého dítěte v době svátků. Soud 23. prosince loňského roku nicméně rozhodl, že mu nevyhoví. Své rozhodnutí zdůvodnil, že tak jedná v „nejlepším zájmu dítěte“.

Soudce Jean-Sébastien Vaillancourt uvedl, že za normálních okolností by byl kontakt s vlastním otcem v jeho nejlepším zájmu. Nepovažuje to ale za správné rozhodnutí, pokud muž není očkovaný a vymezuje se proti hygienickým opatřením v aktuálním epidemickém kontextu. Domnívá se, že by tak mohl svého potomka vystavit zdravotním rizikům, uvádí server Le Devoir.

Na možné ohrožení zdraví svého dítěte u soudu upozornila jeho matka, která žije se svým partnerem a dalšími dvěma dětmi v jedné domácnosti. Uvedla, že s prodloužením návštěv otce nesouhlasila, jelikož v nedávné době přišla na to, že její bývalý partner není očkovaný, na svých sociálních sítích se vymezuje proti očkování a pravděpodobně tak nedodržuje hygienická opatření.

Kanaďan tak nebude moci vídat společného potomka se svou expartnerkou do konce února, pokud se nenechá očkovat. Zkrátit jeho odloučení by nicméně mohlo výrazné zlepšení epidemické situace v Québecu. Koronavirová situace v této části Kanady se nicméně zhoršuje.

Frankofonní provincie Québec, těžce zasažená covidem-19, v nejbližších týdnech zavede novou daňovou povinnost pojmenovanou „zdravotní daň“. Platit ji budou výhradně lidé odmítající očkování proti nemoci covid-19, protože podle québeckého premiéra Françoise Legaulta tito lidé představují významnou finanční zátěž pro své spoluobčany. Opatření se nebude vztahovat na lidi, kteří očkování ze zdravotních důvodů podstoupit nemohou, uvedl v úterý.

Deset procent obyvatel, kteří zatím nemají ani jednu dávku očkování, nesmí „škodit“ zbylým 90 procentům, uvedl Legault. Neočkovaní lidé představují podle premiéra polovinu všech případů na jednotkách intenzivní péče. „Chápu a cítím všeobecnou nespokojenost vůči neočkované menšině, která podle všech propočtů zahlcuje naše nemocnice,“ dodal Legault na tiskové konferenci s tím, že daň by měla být poměrně vysoká.

Reklama

Doporučované