Hlavní obsah

Opevňování i dřevěné tanky. Bělorusové svými manévry rozptylují Ukrajince

Foto: president.gov.by

Diktátor Alexandr Lukašenko při loňských manévrech Západ 2021.

Reklama

V Kyjevě nemizí obavy z útoku Běloruska. I když přímá invaze Lukašenkova režimu zřejmě zatím nehrozí, běloruské manévry budí u Ukrajinců obavy a zaměstnávají obranu.

Článek

Rusové tento týden dovezli do Běloruska další raketové systémy S-300 a protiletadlový systém Pancir. Výzbroj dorazila z Ruska letecky do východoběloruského města Homel nedaleko hranic s Ukrajinou. S odkazem na telegramový kanál Belaruski Gajun, který sleduje přesuny jednotek v Bělorusku, o tom informovala ukrajinská média.

Zároveň teď v rámci několikatýdenních cvičení probíhá odložená prověrka bojové připravenosti běloruských sil. V jihoběloruské Homelské a Brestské oblasti operuje podle Kyjeva sedm běloruských praporů, tedy až 4 tisíce mužů. Provádějí průzkum, zřizují opevněné pozice a patrolují kolem bělorusko-ukrajinských hranic, uvedl ukrajinský generální štáb.

Celkem má běloruská armáda asi 60 tisíc vojáků. Režim ovšem nedávno oznámil, že chce počty navýšit na 80 tisíc.

Ukrajinští pohraničníci v té souvislosti varovali před možnými provokacemi na hranicích.

Vynucená pozornost

Cílem běloruských manévrů je podle ukrajinského ministerstva obrany udržet ukrajinské jednotky v pohotovosti a vázat na sebe pozornost ukrajinských obránců. Ti se kvůli ohrožení z Běloruska nemohou přesunout do bojů o Donbas a jih země.

„Aktivně posilujeme naši severní hranici a posilujeme obranu Kyjevské oblasti. Na severu našeho regionu se připravují obranné linie a pozice a probíhají tam ženijní práce, staví se obranné stavby, Neustále je tam přítomna i naše armáda,“ citoval server RBC šéfa kyjevské regionální vojenské správy Oleksije Kulebu.

Podle amerického Institutu pro studium války se teď běloruská armáda k ruské invazi na Ukrajinu nepřipojí, protože nemá dostatek sil a útok na Kyjev by sama bez ruské podpory vést nemohla.

O přímém zapojení Běloruska do války se ale spekuluje už delší dobu. Lukašenko Rusku umožnil využívat zemi jako vojenskou a logistickou základnu, ze které ruská vojska vytáhla na Kyjev. Na Ukrajinu se z Běloruska odpalují také ruské rakety.

Běloruská vojska se ovšem invaze na Ukrajinu přímo neúčastní. Vysvětluje se to mimo jiné obavami Lukašenka z toho, že pokud by jeho armáda utrpěla při nákladné válce ztráty, mohlo by to otřást stabilitou jeho režimu.

Společná hranice Ukrajiny a Běloruska se táhne v délce jednoho tisíce kilometrů. Ve vzdálenosti kolem 120 kilometrů od běloruské hranice je vícero velkých ukrajinských měst: Luck a Rivne na Volyni, Žitomír a Kyjev. Ještě blíže (60 km) je Černihiv, na který Rusové vedli z Běloruska útok hned na začátku invaze.

Schůzka v Rusku

Otázky vzbuzuje i třídenní jednání Lukašenka s Vladimirem Putinem. Za ruským prezidentem dorazil Lukašenko už ve čtvrtek. Po dvou dnech neformálního programu v rezidenčním komplexu Zavidovo asi 110 kilometrů severozápadně od Moskvy je v sobotu čekají jednání v Petrohradě.

Foto: president.gov.by

Lukašenko s Putinem při setkání letos na konci května.

Před Lukašenkovou cestou do Ruska se spekulovalo o Putinově výpravě do Běloruska. Mluvčí Kremlu takovou cestu nepotvrdil. Pokud by Putin skutečně běloruské Hrodno navštívil, byl by to jeho první výjezd z Ruska od začátku února.

Ukrajinské ministerstvo obrany v týdnu také uvedlo, že běloruská armáda u hranic rozmístila dřevěné atrapy vojenské techniky.

„Za účelem provádění operačních maskovacích aktivit a demonstrování své vojenské přítomnosti umisťují jednotky běloruských ozbrojených sil v oblastech hraničících s Ukrajinou dřevěné makety tanků,“ řekl mluvčí ministerstva Oleksandr Motuzjanyk.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované