Hlavní obsah

Pláštěnky a dozimetr. Ukrajinci dostávají instrukce pro jaderný útok

Foto: Profimedia.cz

Režim Vladimira Putina vyhrožuje nasazením jaderných zbraní (ilustrační foto).

Reklama

Jaderné vyhrožování ruského režimu vystupňovalo napětí ve východní Evropě. Na Ukrajině se proto objevují manuály co dělat, pokud se nejčernější scénář naplní.

Článek

Pravděpodobnost, že Rusko použije jaderné zbraně proti Ukrajině, je sice nízká, ale i tak je nutné se na takový scénář připravit, píše v posledních dnech řada ukrajinských médií.

Nervozita a nejistota ale panují, zejména po sérii ukrajinských úspěchů na několika frontách, ruské mobilizaci a nelegální anexi okupovaných území.

Riziko úderů podél fronty?

Například zástupce velitele ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj před několika dny prohlásil, že je hrozba použití taktických jaderných zbraní proti Ukrajině ze strany Ruska „velmi vysoká“.

„Údery pravděpodobně zacílí na místa podél frontové linie, kde je rozmístěno velké množství personálu a vybavení, stejně jako důležitá velitelská centra a kritická infrastruktura. K jejich zastavení potřebujeme nejen protiletadlové, ale i protiraketové systémy,“ řekl Skibickyj.

Ukrajinská národní bezpečnostní rada také minulý týden oznámila, že v nejbližší době zveřejní a bude mezi obyvatele distribuovat instrukce pro případ jaderného úderu.

Analýza: Jak reálná je ruská jaderná hrozba?

Rusko má propracovanou strategii využití jaderných zbraní v případě hrozícího neúspěchu v konvenční válce. Ale prohrává na Ukrajině už dost, nebo ještě ne? Hranice, kdy by Kreml nasadil jaderný arzenál, je nejasná.

Ukrajinské deníky a servery podobné manuály pro přežití publikují už teď. Například agentura Ukrinform rozebírá rozdíly mezi strategickými a taktickými jadernými zbraněmi.

Taktické jsou určené k zasažení cílů na bojišti nebo k úderu na bližší vzdálenosti a mají sílu ekvivalentu kilotuny až stovek kilotun TNT.

Strategické jaderné zbraně jsou silnější (až tisíc kilotun), jsou k použití na delší vzdálenosti a dokážou srovnat se zemí celá města i regiony.

Stejné médium také vypočítávalo, kolik obětí by měly ruské jaderné údery na Kyjev, Charkov a Lvov v závislosti na síle použité jaderné zbraně.

Pokud by například „malá“ jaderná bomba o síle jedné kilotuny dopadla na centrum Kyjeva, zabila by hned až pět tisíc lidí a desetitisíce by jich zranila, jak uvádí Ukrinform i se zónami podle stupně poškození a také se směrem šíření radioaktivního spadu.

Další ukrajinská média rozebírají varianty jaderného výbuchu podle použití bomby.

Publikují se také návody na to, jak se na takovou eventualitu připravit, včetně přípravy potřebného vybavení. Podobné „manuály“ se objevily už se začátkem ruské invaze letos na jaře. Teď je aktualizoval například server Hromadske.

Některé ze základních bodů, které si teď Ukrajinci kvůli ruské hrozbě musejí osvojovat, vybíráme.

Co mít v jaderném batohu?

Na místech, kde se zdržujete nejčastěji, mějte zavazadlo nebo batoh, zní jeden ze základních pokynů.

V něm by neměly chybět například respirátory, nejlépe třídy FFP3, tři litry pitné vody v polyetylenové nádobě, balené potraviny, lékárnička, svítilna a důležité rádio na baterky pro případ výpadku proudu.

Dál to jsou pevné pytle na odpadky, návleky, lepicí páska a několik kusů pláštěnky z polyetylenu, která člověka uchrání před těžkými radioaktivními částicemi a prachem.

V doporučené výbavě pro první den po výbuchu jsou i gumové rukavice, ochranné brýle, odlakovač na nehty, dezinfekční gel a ubrousky.

Chybět by neměl ani kompas, tužka, papírová mapa oblasti, ve které se nacházíte, a kopie důležitých dokumentů. Důležitý je také dozimetr.

Opomenout by se neměly ani power banky a potřebné kabely. Na seznamu jsou i dlouhé kalhoty, nejlépe vojenské s hustou polosyntetickou tkaninou.

Kam se schovat?

Je důležité mít předem vytipované úkryty – kolem bydliště, zaměstnání nebo na trasách, kde se často pohybujete, a to pro případ, že by vás poplach zaskočil na cestě.

Nejspolehlivějšími úkryty jsou sklepy, zejména ty se železobetonovou podlahou, stanice metra – ty se ovšem uzavřou pět minut po vyhlášení poplachu, upozorňuje Ukrinform.

Pokud dojde na nejhorší a zazní varování před jaderným úderem, základním pravidlem je popadnout „jaderný batoh“ a schovat se co nejhlouběji do sklepa, případně doprostřed budovy, co nejdál od vnějších stěn – do vany v koupelně, na toaletu nebo do spíže.

Zelenskyj se chystá na jaderný úder

Ukrajinské úřady vypracovaly instrukce pro případ jaderného útoku. Obavy z vývoje vyvolává ruská inscenace anexe okupovaného ukrajinského území.

Základním pravidlem je také nedívat se ve směru záblesku kvůli riziku poškození zraku. Pokud se pohybujete na ulici nebo venku, je nutné co nejrychleji zalehnout s nohama ve směru výbuchu, s rukama pod sebou. Uši je vhodné si zakrýt sluchátky, ústa a nos maskou nebo kapesníkem a poté se dostat do nejbližšího vhodného úkrytu.

Dýchací cesty je vhodné chránit si i v uzavřených prostorách. To se týká i použití dalších zmíněných ochranných prostředků.

Po jaderném útoku je důležité počkat na pokyny úřadů. Pokud to situace umožňuje a váš dům není poškozený, zůstaňte doma, zavřete okna a dveře a čekejte na zprávy od úřadů nebo armády. Poslední pravidlo platí i pro všechny mimo zasaženou oblast.

Reklama

Doporučované