Hlavní obsah

Přehled sankcí: Takto Západ odpověděl Rusku

Foto: Profimedia.cz

Uvalení sankcí na Rusko oznámily už Spojené státy a Velká Británie, na jejich podobě se shodla i EU.

Reklama

aktualizováno •

Západ odpověděl na pondělní uznání nezávislosti povstaleckých republik na jihovýchodě Ukrajiny ruským prezidentem oznámením sankcí proti Rusku a jeho občanům. Podívejte se na jejich přehled.

Článek

Evropská unie

Návrh na uvalení sankcí proti ruským bankám a představitelům, kteří se podíleli na uznání nezávislosti separatistických regionů nejprve v úterý odpoledne avizovali ve společném prohlášení předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel.

O konkrétní podobě následně vyjednávali ministři zahraničí celé EU a ve středu ho podle informací ČTK schválili velvyslanci členských států. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v úterý večer uvedl, že se státy na podobě sankcí jednomyslně shodly, dříve se k ním přitom zdrženlivě stavělo například Maďarsko.

Již oznámené evropské sankce

  • Při summitu EU se v noci ze čtvrtka na pátek evropští lídři shodli na postizích, které mají mimo jiné znemožnit ruské elitě ukládat své peníze v Evropě. Zakázáno bude také dodávání klíčových součástek ruským rafineriím, což podle šéfky EK překazí jejich modernizaci. Omezen bude také přístup Ruska ke klíčovým technologiím, včetně například polovodičů.
  • Ve středu se země EU shodly na sankcích proti všem ruským poslancům, kteří hlasovali pro uznání separatistických regionů, velkým ruským bankám a 27 vysoce postaveným ruským činitelům, mezi nimiž je například i ministr obrany Sergej Šojgu.
  • Sankce omezí i přístup ruského režimu na evropský finanční a kapitálový trh a zakážou obchod se separatistickými republikami.
  • Ač nejde formálně o sankci, výrazným odvetným opatřením je i úterní krok Německa, které přerušilo schvalovací proces pro nový plynovod Nord Stream 2, který je většinově pod kontrolou ruského koncernu Gazprom. Německé ministerstvo hospodářství stáhlo z regulačního síťového úřadu příslušnou dokumentaci k tomuto projektu. Podle německého kancléře Olafa Scholze došlo k „dramatické změně situace“, která si vyžaduje přehodnocení celé věci. „Bez certifikace Nord Stream 2 samozřejmě nemůže být uveden do provozu,“ řekl kancléř Olaf Scholz.

Velká Británie

V úterý na krok Ruska odvetnými opatřeními odpovědělo i Spojené království. Premiér Boris Johnson oznámil, že Londýn vyhlašuje sankce na ruské banky a několik ruských oligarchů s tím, že další sankce si „nechává v záloze“ proti další případné eskalaci ze strany Moskvy. Další sankce jsou podle Johnsona pravděpodobné, protože Rusko bude zřejmě v „nerozumném chování pokračovat“.

Již uvalené britské sankce

  • Zmrazení aktiv v Británii a zákaz vstupu do země se podle prohlášení vlády týká tří Rusů, kteří „mají zvláštní význam pro Kreml“. Na seznamu je na prvním místě podnikatel v oblasti plynárenství a podle prohlášení šestý nejbohatší ruský oligarcha Gennadij Timčenko. Sankce se dále dotknou i Borise Rotenberga a jeho synovce Igora Rotenberga, jejichž podnikání je napojené na Gazprom a Británie je označuje za „dlouholeté spojence režimu“. Nové sankce zasáhnou více než 100 jedinců a subjektů, mezi nimi bývalého zetě ruského prezidenta Vladimira Putina a několik oligarchů.
  • S okamžitou platností Londýn zmrazil aktiva i několika ruským bankám, které jsou podle něj „zapojené do financování ruské okupace“. Jmenovitě jde o Bank Rossiya, Jenn Bank, General Bank a Black Sea Bank. Kromě toho sankce postihují i Promsvyazbank, která je podle Británie klíčová pro financování obranného sektoru Ruska.
  • Dále Spojené království uvalí sankce i na všechny poslance Dumy, kteří hlasovali pro uznání nezávislosti Doněcku a Luhansku, což je podle Británie „zjevným porušením ukrajinské teritoriální suverenity“.

Spojené státy

Jako první oznámily vyhlášení sankcí USA. Joe Biden nejprve jen zakázal Američanům obchodovat v separatistických regionech. V úterý večer středoevropského času ale přidal další sankce podobné těm, které vyhlásila Velká Británie.

Dění na Ukrajině Biden označil za začátek ruské invaze. Americký prezident také podobně jako britský premiér dopředu avizoval, že má v záloze další sankce pro případ, že bude Rusko pokračovat v agresi. Ty mohou podle něj být mnohem přísnější než opatření, ke kterým se USA a jeho spojenci uchýlili po ruské anexi Krymu.

Již oznámené americké sankce

  • Ve čtvrtek večer USA oznámily sankce na další čtyři ruské banky. Mezi nimi je i vůbec největší ruská babka Sberbank a všechny její dceřiné společnosti. Dále i další významná ruská banka VTB.
  • Kromě toho mají sankce citelně zasáhnout i dovoz technologických výrobků. Podle Reuters USA omezily vývoz telekomunikačního vybavení, leteckých komponentů, mikroelektroniky a dalších výrobků do Ruska.
  • Na sankčním seznamu osob ve čtvrtek také přibyl například šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin a také ředitelé dvou běloruských bank.
  • V předešlých dnech Biden oznámil uvalení sankcí na banky Vněšekonombank (VEB) a Promsvjazbank a sankce proti financování ruského státního dluhu.
  • Terčem starší várky sankcí platných od středy se dále stali ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov a jeho syn Denis, dále náměstek personálního ředitele Putinova úřadu Sergej Kirijenko a jeho syn Vladimir, který je ředitelem skupiny VK Group, vlastnící sociální síť VKontakte. Nevyhnul se jim ani ředitel Promsvjazbank Pjotr Fradkov.
  • Úplně první vyhlášenou sankcí byl příkaz zakazující Američanům veškeré investice i obchod v separatistických oblastech na východě Ukrajiny.

Kanada

Amerického prezidenta následoval v oznámení o sankcích ještě v úterý večer i kanadský premiér Justin Trudeau.

Již uvalené kanadské sankce

  • Sankce zakazují všem Kanaďanům obchod se separatistickými republikami i obchod s ruským státním dluhem.
  • Stejně jako některé další státy Kanada uvalí sankce i na všechny ruské poslance, kteří souhlasili s uznáním separatistických republik.

Japonsko

V noci z úterý na středu oznámilo svůj sankční plán Japonsko. Premiér Fumio Kišida to zdůvodnil poškozováním suverenity Ukrajiny, které není v souladu s mezinárodním právem.

Již uvalené japonské sankce

  • Japonsko podle premiéra zmrazí majetek a nebude vydávat víza představitelům dvou separatistických regionů.
  • Další sankce zakážou veškerý obchod Japonska se separatistickými oblastmi. Kromě toho se v Japonsku nebude smět obchodovat ani s novými ruskými státními dluhopisy.

Austrálie

Po Japonsku sankce avizoval i australský premiér Scott Morrison. Stejně jako Biden označil kroky Ruska za invazi na Ukrajinu.

Již uvalené australské sankce

  • Premiér Morrison řekl, že zavede finanční sankce a zakáže vstup do země osmi ruským představitelům, kteří pomáhali v přesunu ruských vojsk na východní Ukrajinu. Podle místních médií by mezi nimi měli být například lidé z ruské bezpečnostní rady.
  • Kromě toho má Austrálie také rozšířit již existující sankce na ruský obchod v dopravě, energetice, telekomunikacích i těžařském sektoru.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované