Hlavní obsah

Blízcí se rozloučili s Navalným. Poslední sbohem mu přišly dát i tisíce Rusů

Pohřeb Alexeje Navalného.Video: Алексей Навальный, AP, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Na pohřeb dohlížela policie. Rodině nejprve v márnici nechtěli tělo opozičníka vydat. Kreml v souvislosti s posledním rozloučením varoval před nepovolenými shromážděními.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rodina a tisíce Rusů se v Moskvě rozloučily s Alexejem Navalným, jedním z nejhlasitějších kritiků režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rakev s ostatky byla po 14. hodině středoevropského času spuštěna do hrobu na Borisovském hřbitově. Podle Ivana Ždanova, ředitele Navalného protikorupčního fondu, se tak stalo za zvuků písně Franka Sinatry My Way a melodie z opozičníkova oblíbeného filmu Terminátor 2.

Pohřeb měl začít v poledne středoevropského času, vše ale pozdržela márnice, kde příbuzným nejprve odmítli vydat Navalného tělo, jak informovala jeho mluvčí Kira Jarmyšová.

Před polednem nakonec pohřební vůz s ostatky dorazil k chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino na jihovýchodním okraji Moskvy. „Navalnyj“ a „Neodpustíme“, provolávali před chrámem lidé, kterých se podle odhadů ruských nezávislých médií sešly tisíce.

Rozloučení bylo neveřejné a podle záběrů zvenčí trvalo zhruba tři čtvrtě hodiny. Navalného tým posléze zveřejnil na sociální síti Telegram fotografii otevřené rakve s opozičníkem.

Před půl druhou přivezli rakev na již zmíněný Borisovský hřbitov. Dav lidí, který na místo míří, provolává podle serveru Mediazona heslo „Svobodu politickým vězňům“.

Provolávání jména zesnulého Alexeje Navalného v Moskvě.Video: twitter/mediazzzona

Na dění ve čtvrti dohlížela celou dobu policie, jelikož ruské úřady mají podle médií obavy, že by se pohřeb mohl proměnit v protivládní demonstraci – na cestě od stanice metra k chrámu už ráno postavila ohrazení, podle serveru Mediazona navíc na místě nechybí vozy pro přepravu zatčených.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov upozornil, že pokud nepovolená shromáždění poruší zákon, jejich účastníci budou pohnáni k odpovědnosti.

Zatýkání

S Navalného pohřbem byla spojena rozsáhlá bezpečnostní opatření. Z různých koutů země přicházely od rána zprávy o zadržených. Sedm lidí podle ruských médií skončilo na policejní služebně v Novosibirsku, kde se konala vzpomínka na kritika Kremlu.

Na Telegramu se pak objevilo video z Moskvy, na němž policisté odvádějí do antonu jednoho z mužů. „První zadržený u mostu,“ stálo v příspěvku.

Policie podle videa z Telegramu odvádí do antonu jednoho z účastníků smutečního pochodu.Video: Telgram/Alexander Plyushchev, twitter/mediazzzona

Kreml: Příbuzným nemáme co říct

Od rána docházelo na místě k výpadkům mobilního internetu. Dokládala to i agentura AP, která měla problémy se svým přímým přenosem.

Připomeňme, že už ve čtvrtek server The Insider napsal, že poblíž chrámu instalovali anténu pro komunikaci mezi bezpečnostními složkami. Na otázku, zda bude komunikace rušena pro ostatní, prý jeden z dělníků reagoval: „Záleží na vás.“

Mluvčí Peskov v pátek rovněž prohlásil, že Navalného nelze hodnotit jako politickou osobnost. „Navalného příbuzným nemáme v den pohřbu co říct,“ citovala ho státní agentura RIA Novosti.

Foto: telegram/teamnavalny

Snímek z chrámu, který zveřejnili spolupracovníci Alexeje Navalného.

Smrt za polárním kruhem

Sedmačtyřicetiletý Alexej Navalnyj zemřel podle ruských úřadů 16. února v trestanecké kolonii za polárním kruhem. Vězeňská služba uvedla, že zkolaboval po vycházce a přivolaní zdravotníci už mu nedokázali pomoci.

Úřady posléze odmítaly rodině vydat tělo jednoho z nejhlasitějších kritiků režimu prezidenta Vladimira Putina. Na matku rovněž tlačily, aby souhlasila s rozloučením v rodinném kruhu, jinak ho pohřbí ve vězení.

Navalného spolupracovníci uvedli, že měli problém najít místo pro poslední rozloučení. Komplikace ilustruje i fakt, že ve čtvrtek vyšlo podle ČTK najevo, že kvůli výhrůžkám žádná z pohřebních služeb nebyla ochotná ujmout se převozu politikova těla.

Vdova po Navalném Julija ze smrti viní režim. Ve svém projevu v Evropském parlamentu prohlásila, že vražda jejího muže ukázala, že Putin „je schopen čehokoliv a není možné s ním vyjednávat“.

+8

Smrt Alexeje Navalného

Nekrolog

Navalnému se podle ruské vězeňské služby udělalo zle po procházce, zkolaboval a ztratil vědomí. Uvězněný ruský opoziční politik zemřel ve věku 47 let. V tomto textu najdete základní informace o jeho úmrtí a velký portrét.

Ohlasy

Na smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného v trestanecké kolonii reagují evropští i čeští politici. Kromě kondolencí vyjadřují i jasný názor na viníka tragédie – ruského vůdce Vladimira Putina a jeho zločinecký režim.

Video

Telegramový účet Sota zveřejnil záběry ze soudu s Alexejem Navalným. Jsou jen 24 hodin staré.

O životě ve vězení

Ruský opozičník si za mřížemi odpykával devatenáctiletý trest. V těžkých podmínkách na samotce strávil dvě třetiny času.

Reklama

Související témata:

Doporučované