Hlavní obsah

Přišel o chodidlo, nevidí na oko. Novinář zraněný na Ukrajině je ale šťastný

Foto: Facebook Prestona Phillipse, Seznam Zprávy

Zraněný Benjamin Hall svou fotografii ze zotavování zveřejnil na twitteru, ale později ji smazal. Tento otisk pochází z facebookového profilu amerického novináře Prestona Phillipse, který o kolegovi psal.

Reklama

Benjamin Hall přežil ostřelování na Ukrajině jen zázrakem. Zdravotní stav tohoto reportéra Fox News ale zůstává i po měsíci vážný.

Článek

Nejméně 20 novinářů, ukrajinských nebo zahraničních, už zemřelo během ruské války na Ukrajině, jak oznámil ukrajinský svaz novinářů. Štěstí v neštěstí měl americký novinář televize Fox News Benjamin Hall. Narozdíl od svých dvou kolegů totiž 14. března přežil, když se tým na severozápadě Kyjeva ocitl pod palbou.

Ukrajinská novinářka a fixerka Oleksandra Kuvšynová, kameraman Pierre Zakrzewski a novinář Benjamin Hall projížděli v osudný den obcí Horenka poblíž letiště Hostomel, když na ně začali střílet. Zakrzewski a Kuvšynová incident nepřežili, Hall, jak sám později řekl, „měl štěstí“. I tak ale utrpěl vážná zranění a následky si ponese do konce života.

„Abych to shrnul, přišel jsem o půlku nohy na jedné straně a o chodidlo na té druhé. Jednu ruku mi dávají dohromady, jedno oko mi nefunguje a můj sluch je poškozený… Ale mám sakra štěstí, že tu můžu být,“ cituje jeho vyjádření na twitteru z 8. dubna server The Huffington Post, americký novinář příspěvek později smazal.

Vážně zraněného novináře se z Ukrajiny podařilo evakuovat za pomoci humanitární organizace ve spolupráci s americkými úřady. Hall pak chvíli pobýval v Polsku a následně v Německu, odkud se přesunul na kliniku do amerického Texasu.

„S Benem a jeho rodinou jsme v úzkém kontaktu. Navzdory tomu, čím si musel projít, mu zůstává dobrá nálada. Jeho síla a odolnost tváří v tvář této krizi jsou naprosto výjimečné,“ uvedla v březnu po incidentu šéfka Fox News Suzanne Scottová.

Právě 8. dubna se Hall ozval po incidentu veřejnosti. Zveřejnil také svoji fotografii – z nemocničního lůžka a s páskou přes jedno oko.

Na začátku dubna také vzpomněl na své dva zemřelé kolegy. „Od útoku na Ukrajině uběhly tři týdny a rád bych to s vámi začal sdílet. Nejdřív bych ale chtěl vyjádřit poctu svým kolegům Pierrovi a Saše, kteří ten den nepřežili,“ napsal.

Pak se ve veřejném prostoru zase odmlčel a publikované příspěvky dokonce smazal.

Reklama

Doporučované