Hlavní obsah

Putinův palác i bohatství Medveděva. Kauzy, kterými Navalnyj rozhněval Kreml

Jak bydlí Vladimir Putin.

Reklama

aktualizováno •

Fond boje proti korupci, který založil zesnulý kritik Kremlu Navalnyj, upozornil v roce 2021 na tajné sídlo ruského prezidenta Putina u Černého moře. Pod ruce se díval i exprezidentovi Medveděvovi a dalším ruským předákům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Putin zabil Alexeje Navalného,“ uvedl Georgy Alburov, který s ruským opozičním lídrem spolupracoval a podílel se na investigativách jeho Fondu boje s korupcí, jenž odhalil řadu skandálů, které se Kreml snažil ututlat.

Tým Alexeje Navalného, který před dvěma týdny zemřel v trestanecké kolonii, má za to, že dlouholetý kritik Kremlu byl zavražděn na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Jak přesně to udělal, bude jistě odhaleno, ale nyní budeme sledovat nekonečný maraton lží a hraní o čas. Putin udělá všechno pro to, aby znemožnil zjistit, co se Alexejovi vlastně stalo,“ myslí si Alburov.

Jeho domněnku potvrzuje i dění okolo pátečního Navalného pohřbu. Úřady jeho organizaci rodině značně komplikovaly a příbuzní dokonce měli problém se těsně před obřadem dostat k politikovu tělu.

Ruský opozičník Navalnyj byl Putinovi a jeho okruhu vlivných přátel po dlouhá léta trnem v oku. Hlásal, že jeho strana je plná „podvodníků a zlodějů“. Samotného prezidenta pak obviňoval z toho, že prostřednictvím „feudálního státu“, který soustřeďuje veškerou moc v Kremlu, ze země vysává krev.

Se svým Fondem boje s korupcí založeným v roce 2011 Navalnyj rozkryl řadu korupčních skandálů Kremlu a ukázal na ohromnou propast mezi poměry, v nichž si žijí představitelé režimu a prostí Rusové.

Na nekalé praktiky ruských politiků i oligarchů upozorňoval ve videích, které zveřejňoval na YouTube a dalších sociálních sítích a které si díky jeho osobnímu šarmu a jízlivému smyslu pro humor rychle získaly mezi Rusy popularitu.

Mezi jeden z nejvýznamnějších investigativních snímků, které má Navalnyj a jeho fond na kontě, patří Putinův palác: Příběh největšího úplatku na světě. Na YouTube se objevil krátce poté, co se Navalnyj v lednu 2021 vrátil do Ruska a hned na letišti byl zatčen.

Navalného fond v téměř dvouhodinovém videu dává skrze tajné plány budovy, záběry z dronů, 3D vizualizace i svědectví stavebníků nahlédnout do přepychového sídla u Černého moře, které si měl Putin nechat vybudovat. Nechybí v něm kasino, hokejová aréna, kostel, vinice ani ústřicová farma.

Podle Fondu boje s korupcí vyšla výstavba rozlehlého paláce, jehož vlastníkem má být sám ruský prezident, na téměř 30 miliard korun a na jejím financování se měly podílet státní korporace.

Video si na YouTube získalo přes 130 milionů zhlédnutí. Putin jej smetl ze stolu coby „pseudoinvestigativu“, která je za prvé „nudná“ a za druhé nepravdivá. Ruský miliardář Arkady Rotenberg, který patří mezi jednoho z Putinových nejbližších přátel, pak uvedl, že se jedná o jeho vlastní palác.

Pozornosti neunikli ani oligarchové

Navalného fond se ve svých investigativách věnoval také dalším výrazným osobnostem Kremlu. V březnu roku 2017 například zveřejnil padesátiminutové video, ve kterém rozkrýval majetkové poměry Dmitrije Medveděva, ruského exprezidenta a expremiéra, který se snažil prezentovat sám sebe jako bojovníka proti korupci.

Jak Kreml přistupuje ke svým kritikům

Alexej Navalnyj rozšířil dlouhý seznam lidí, kteří zemřeli kvůli tomu, že se odvážili protivit Putinovu Kremlu. Drsným podmínkám ruského vězení čelí i další, například Vladimir Kara-Murza nebo Ivan Safronov.

Fond tvrdí, že na základě dat, která v roce 2014 unikla z Medveděvova telefonu, objevil obchodní impérium, které ruský exprezident tajně vlastnil skrze neziskové organizace. Jeho součástí měly být pozemky v lukrativních lokalitách, drahé byty v historických budovách, jachty i vinice.

Navalnyj Medveděva ve videu, které si získalo přes 35 milionů zhlédnutí, označil za „jednu z nejbohatších osob v zemi“ a zároveň „jednoho z nejzkorumpovanějších státníků“. Medveděv všechna obvinění popřel a opozičníka označil za „lumpa“. Zjištění fondu odstartovala rozsáhlou vlnu demonstrací po celém Rusku.

V dalším z videí, které se na YouTube objevilo v roce 2015 a od té doby jej vidělo více než 12 milionů lidí, se fond věnoval rodině bývalého ruského generálního prokurátora Jurije Čajky.

Navalnyj v něm tvrdí, že Čajkův starší syn byl napojen na kriminální gang, který roky terorizoval malé město na jihu Ruska a má na svědomí vraždu téměř 12 lidí, včetně čtyř dětí. Čajkův mladší syn pak měl zbohatnout na státních zakázkách, ke kterým se dostal díky svému vlivnému otci.

Investigativy Navalného fondu ukazovaly i na prohřešky ruských oligarchů napojených na Kreml. Mezi nimi například na případ ruského miliardáře a kovovýrobního magnáta Olega Děripasky, který se měl snažit uplatit tehdejšího vicepremiéra Sergeje Prichoďka pobytem na své přepychové jachtě.

Ruské úřady Navalnému odhalování korupčních skandálů stěžovaly neustálým zatýkáním, zdánlivě nekonečným řetězcem trestních řízení i vytrvalou propagandistickou kampaní s cílem zdiskreditovat jeho osobu, připomíná Rádio Svobodná Evropa.

V červnu 2021 pak ruská vláda Fond boje proti korupci a další organizace navázané na Navalného označila za „extremistické“ a zakázala jejich činnost. Velká část jeho spolupracovníků v návaznosti na to opustila Rusko. Ti, co zůstali, čekalo trestní stíhání, stejně jako Navalného, který byl loni v srpnu odsouzen k 19 letům odnětí svobody a ve vězení nakonec zemřel.

Smrt Alexeje Navalného

Nekrolog

Navalnému se podle ruské vězeňské služby udělalo zle po procházce, zkolaboval a ztratil vědomí. Uvězněný ruský opoziční politik zemřel ve věku 47 let. V tomto textu najdete základní informace o jeho úmrtí a velký portrét.

Ohlasy

Na smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného v trestanecké kolonii reagují evropští i čeští politici. Kromě kondolencí vyjadřují i jasný názor na viníka tragédie – ruského vůdce Vladimira Putina a jeho zločinecký režim.

Video

Telegramový účet Sota zveřejnil záběry ze soudu s Alexejem Navalným. Jsou jen 24 hodin staré.

O životě ve vězení

Ruský opozičník si za mřížemi odpykával devatenáctiletý trest. V těžkých podmínkách na samotce strávil dvě třetiny času.

Reklama

Doporučované