Hlavní obsah

Rusko v centru města zabilo 22 lidí, včetně dětí. „Nacisté,“ říká Moskva

Bez komentáře: Následky ruského útoku na město Vinnycja.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ruský raketový úder na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny zabil 22 lidí, informuje server Ukrainska Pravda s odkazem na ukrajinské úřady.

Článek

Mezi mrtvými jsou podle serveru tři děti, včetně batolete, dalších asi 50 lidí je vážně zraněných a desítky lidí se pohřešují. Podle agentury Unian po úderu ve městě vypukl obrovský požár.

Rusko zaútočilo raketami Kalibr, které vypálila jeho ponorka v Černém moři, tvrdí ukrajinská armáda. Policejní šéf Ihor Klymenko sdělil, že tři ruské rakety zasáhly kanceláře v centru města a poškodily obytné budovy v okolí. Místní zdravotnické středisko je zničené, uvádí policie.

Na místě zasahují hasiči, požár se rozšířil na parkoviště a vzplálo na 50 automobilů, popsala agentura Reuters. Na videozáznamech z místa je například vidět hustý černý dým valící se z jedné z vysokých budov, na fotografiích kouř stoupající z ohořelých vraků aut a doutnajících trosek.

Na jednom snímku je vidět opuštěný, převrácený dětský kočárek ležící na ulici. Server The Insider na svém twitteru zveřejnil s odvoláním na ukrajinská média poslední video matky s dcerou, které si spolu asi hodinu a půl před útokem při chůzi povídají. Dívka zemřela, matce exploze utrhla nohu, píše The Insider.

„Jsou tam ranění a mrtví, mezi nimi i malé dítě,“ reagoval na sociální síti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Rusko každý den ničí civilní obyvatelstvo, zabíjí ukrajinské děti, posílá rakety na civilní objekty. Kde není nic vojenského. Co to je, když ne otevřený teroristický čin?“ poznamenala hlava státu.

Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na twitteru obvinil Rusko z „dalšího válečného zločinu“.

„Ukrajina už utrpěla téměř tři tisíce raketových úderů. Dodávky dostatečného množství západních protiraketových systémů už mají dlouhé zpoždění,“ komentovalo útok ukrajinské ministerstvo obrany.

Prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ruské ministerstvo obrany zatím informace ukrajinských úřadů z Vinnycje nekomentovalo. Moskva navzdory množícím se svědectvím a faktům opakovaně popírá, že by cílila na civilisty.

Vrchní ruská propagandistka Margarita Simonjanová, šéfka státní televize RT, ale na sociální síti napsala, že její armádní zdroje útok zdůvodňují snahou zacílit proti ukrajinským „nacistům“. Denacifikaci označil za cíl ruské invaze prezident Vladimir Putin už, když ohlašoval vpád na Ukrajinu.

Vinnycja leží asi 250 kilometrů jihozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a nachází se tak daleko od hlavních frontových linií na východě a jihu Ukrajiny. Oblastní gubernátor Serhij Borzov podle agentury AP řekl, že ukrajinská protivzdušná obrana další čtyři rakety nad oblastí sestřelila.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované