Hlavní obsah

Ruské vítězství. Pomoc do Sýrie bude proudit podle podmínek Moskvy

Foto: answer5, Shutterstock.com

Distribuce humanitární pomoci na severu Sýrie. Pokud by rezoluce neprošla, milionům lidí by hrozil ještě větší nedostatek potravin.

Reklama

Rada bezpečnosti OSN v úterý schválila prodloužení dodávek humanitární pomoci o šest měsíců zhruba čtyřem milionům lidí žijících v severozápadní Sýrii. Západ chtěl, aby mandát mise prodloužila o rok.

Článek

Do rebely kontrolované oblasti má být pomoc doručena přes Turecko, informuje agentura AP.

USA, Británie a Francie se hlasování zdržely, neboť chtěly pomoc tomuto regionu prodloužit o celý rok. Rusko však roční prodloužení v pátek vetovalo. Zkrácení lhůty na šest měsíců tak podle agentury AP představuje ruské vítězství.

Irsko a Norsko, které předložily vetovanou rezoluci, v pondělí představily nový návrh na prodloužení dodávek pomoci přes přechod Báb al-Hava do 10. ledna 2023. Jak požadovalo Rusko, další prodloužení dodávek pomoci o šest měsíců bude znovu vyžadovat souhlas RB OSN. Rezoluce je téměř identická s tou, kterou dřív předložilo Rusko, píše web německé DW.

Přechod Báb al-Hava je nyní už jediný, jímž může být zásobován sever Sýrie, tedy oblast, kterou syrská vláda nemá pod kontrolou. Povolení pro humanitární dodávky přes Turecko do syrského Idlibu se prodlužuje od roku 2014. Idlib mají v rukou stále radikální a povstalecké skupiny, z nichž část podporuje Turecko.

Potřeba humanitární pomoci se mezitím dostala na historické maximum, jelikož do oblasti proudí stále více vysídlených rodin, stav syrské ekonomiky se zhoršuje, celosvětově stoupají ceny potravin a pokračuje šíření nemoci covid-19.

„Každý den děti chodí na smetiště, aby sbíraly hliníkové plechovky, nylonové tašky a železo. Prodávají je za almužny, je to tak akorát na to koupit si chleba. Ten nám vystačí na jedno jídlo, k snídani,“ popsala britské BBC matka sedmi dětí Umm Aliová z provincie Idlib. Je vděčná za každou humanitární pomoc.

Jen za prvních šest měsíců letošního roku přes přechod Báb al-Hava přejelo do regionu přes 4600 nákladních aut s pomocí, vyplývá to z dat OSN. Rusko při svém odmítnutí původní rezoluce argumentovalo tím, že porušuje suverenitu Sýrie, jejíž vládu Moskva podporuje. Damašek totiž dodávky pomoci neodsouhlasil.

Reklama

Doporučované