Hlavní obsah

Rusové možná plánují vyhodit do povětří vodní elektrárnu, varují analytici

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják na hrázi Severokrymského kanálu v Chersonské oblasti na Ukrajině. Ten začíná u nádrže vodní elektrárny Kachovka.

Reklama

aktualizováno •

Podle amerického Institutu pro studium války se ruská armáda snaží zakrýt svůj ústup a zpomalit postup ukrajinských jednotek v Chersonské oblasti. Plánovaný útok na hráz vodní elektrárny chce Moskva následně hodit na Kyjev.

Článek

Ruské jednotky se možná připravují vyhodit po povětří hráz vodní elektrárny Kachovka. Z akce mají následně v plánu obvinit Kyjev, aby tak zakryly ústup své armády z pravého břehu Dněpru a zdržely postup ukrajinské armády, uvádí v analýze americký think-tank Institut pro studium války (ISW).

Odborníci upozorňují na prohlášení nově dosazeného velitele ruských vojsk na Ukrajině Sergeje Surovikina, který v úterý ve svém prvním veřejném vystoupení uvedl, že obdržel informace o záměru Kyjeva udeřit na kachovskou přehradu. To podle něj povede k ničivým záplavám v Chersonské oblasti.

Informaci následně zopakoval i Moskvou dosazený gubernátor nezákonně anektované Chersonské oblasti Vladimir Saldo. Podle něj mají Ukrajinci v plánu zaútočit na horním toku řeky u města Cherson.

Zástupce místní okupační správy Vladimir Leonťjev řekl, že ukrajinské pozemní síly by mohly zaútočit na hráz mořskými minami a vypustit je po proudu Dněpru směrem k elektrárně, uvádí ruský nezávislý server The Moscow Times se sídlem v Amsterdamu.

Analytici z ISW se domnívají, že ruské úřady mluví o této hrozbě pravděpodobně záměrně, aby ospravedlnily svůj vlastní útok pod falešnou vlajkou a svedly vinu za následné školy a ztráty na životech na Kyjev.

Putinovo stanné právo se dotkne i Rusů

Ruský prezident podepsal dekret o zavedení stanného práva v Doněcké, Luhanské lidové republice, Záporožské a Chersonské oblasti. Otevřel také dveře k omezení svobod přímo v Rusku, odkud uprchly stovky tisíc lidí kvůli mobilizaci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtečním projevu uvedl, že ruská armáda již přehradu zaminovala a potvrdil, že chystá útok, který by mohl vést k zatopení více než 80 obcí včetně města Chersonu. „Rusko to dělá, aby zinscenovalo další operaci pod falešnou vlajkou. Chce provést teroristický útok a obvinit z něj Ukrajinu,“ řekl Zelenskyj.

Varoval, že by následné záplavy přerušily dodávky vody ve značné části ukrajinského jihu a mohly by připravit Záporožskou jadernou elektrárnu o přísun vody, která je potřebná pro chlazení.

Následky útoku mohou ruské jednotky využít k ústupu na levobřežní část Chersonské oblasti. Jejich přesun je totiž jinak pro Rusko logisticky komplikovaný, protože ukrajinské ostřelování v posledních týdnech poničilo všechny mosty přes Dněpr.

Záplavy by zároveň zpomalily postup ukrajinských vojáků. Ostatně nebylo by to poprvé, co se Rusové pokusili tuto taktiku ve válce využít. V půlce září ruské střely poničily hráz Karačunivské přehrady, čímž Moskva chtěla narušit ukrajinskou protiofenzívu (více zde).

Rusko by navíc útokem na Kachovskou přehradu odvedlo pozornost od další ponižující porážky svých vojsk na Ukrajině, na kterou už začala veřejnost připravovat i ruská média. Například reportér státní televize v Chersonské oblasti mluvil o tom, že kvůli zajištění dalších úspěchů bude možná třeba v některých regionech ustoupit.

Ruská správa už ve středu zahájila „evakuaci“ civilního obyvatelstva pravobřežní části Chersonské oblasti, tedy té blíž k frontě. O ukrajinském postupu v regionu chybí podrobnější ověřené informace, protože Kyjev na ně vyhlásil embargo. Nedávno se tam ale podařilo Ukrajincům po týdnech bojů frontu částečně prolomit.

Reklama

Související témata:

Doporučované