Hlavní obsah

Sociální sítě jako nástroj útlaku. Írán se nabourává do účtů zadržených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Žena v tureckém Istanbulu s transparentem dvaadvacetileté Mahsy Amíníové. Její smrt v cele íránské mravnostní policie vyvolala protesty po celém Íránu.

Reklama

Íránské úřady využívají sociální sítě ke sledování a manipulaci údajů iránských protirežimních aktivistů, informuje americká stanice CNN.

Článek

Negin se kvůli účasti na protivládních protestech v Íránu dostala do jednoho z nejobávanějších vězení v zemi: Evin. Zažila tam všechno možné – drželi ji na samotce, vyslýchali na kolečkovém křesle nebo jí zavazovali oči.

Ve snaze ji usvědčit íránské úřady používaly i další taktiky, vyprávěla americké CNN. Mimo jiné studovaly i zprávy z jejích soukromých konverzací na sociální síti telegram, výpisy z telefonních rozhovorů a textové zprávy.

Negin, což je pouze její přezdívka, žena si z bezpečnostních důvodů nepřála zveřejnit své jméno, čelí obvinění z řízení protirežimní aktivistické skupiny na telegramu. Sama ale obvinění popírá, byť připouští, že „má přátele“, kteří jsou politickými vězni. „Předložili mi přepisy mých telefonických rozhovorů s těmito přáteli… ptali se mě, jaký s těmito lidmi mám vztah,“ popsala postup úřadů.

Podle ní se íránští agenti nabourali do jejího účtu na telegramu už 12. července. Zjistila to tak, že se k němu připojil někdo z jiné IP adresy. Když byla ve vězení, úřady její účet na telegramu aktivovaly, aby zjistily, kdo se ji pokoušel kontaktovat a odhalily síť aktivistů, se kterými byla v kontaktu.

Případ Negin, jak upozorňují lidskoprávní aktivisté mnoho let, není ojedinělý.

Hlasy Íránek na Seznam Zprávách

Přečtěte si výpovědi účastnice íránských protestů i novinářky z Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda.

On-line i po smrti

Podezřelá aktivita se odehrála i na účtech šestnáctileté Niky Shahkaramiové. Ta zemřela za neobjasněných okolností po účasti na demonstraci v Teheránu 20. září. Úřady ale odpovědnost za její smrt odmítají.

Shahkaramiové teta a další protestující pro CNN uvedli, že byly její populární účty na instagramu a telegramu vypnuty. O týden později se její rodina dozvěděla, že je mrtvá. Kdo účty deaktivoval, se neví.

Dva její přátelé si následně 12. října všimli, že byl její telegram na krátkou dobu opět aktivovaný. 28. října se stejný scénář opakoval s instagramem. CNN uvádí, že měla možnost informaci ověřit náhledem snímků obrazovky.

Proč se íránské úřady zaměřují především na telegram, popsal americké stanici ředitel pro digitální práva a bezpečnost v lidskoprávní organizaci Miaan Group Amir Rashidi. Telegram je jednou z mála aplikací, která v Íránu funguje navzdory blokování zahraničního softwaru.

„Pokud uživatelé kvůli cenzuře nemají přístup k ničemu jinému, mají stále přístup k telegramu… Výsledkem je, že na telegramu je spousta dat uživatelů, a proto íránská vláda usiluje o jeho hacknutí,“ vysvětlil.

Co vyvolalo protesty v Íránu?

  • Íránem už od poloviny září zmítají rozsáhlé protesty. V zemi propukly po smrti mladé ženy, která zemřela krátce poté, co ji zatkla mravnostní policie. Protesty se rozšířily do více než 80 měst po celé zemi.
  • Zemřelá dvaadvacetiletá Mahsá Amíníová byla na návštěvě u své rodiny v Teheránu, když ji a její doprovod zadržela mravnostní policie. Podle ní žena nedodržela striktní kodex oblékání, který nařizuje místním ženám od dob islámské revoluce v roce 1979 zakrývat vlasy a krk. Odvezla ji na policejní stanici k výslechům. Krátce nato Amíníová zemřela.

Íránské úřady se podle něj snaží získat přístup k osobním účtům a síti jejich kontaktů nebo se pokouší obejít dvoufaktorové ověření, které má zajistit větší bezpečnost zasláním přihlašovacího kódu prostřednictvím textové zprávy nebo e-mailu.

„Obvykle se děje to, že zadají telefonní číslo a pak pošlou žádost o přihlášení do telegramu… Pokud nemáte dvoufázové ověření, pak zachytí vaši textovou zprávu, přečtou přihlašovací kód a snadno se dostanou do vašeho účtu,“ vysvětlil dále Rashidi.

Tyto praktiky připustil i mluvčí sociální sítě telegram Remi Vaughn. „Běžně zpracováváme desítky podobných případů, na které nás upozorní aktivisté z důvěryhodných organizací, a deaktivujeme přístup k napadeným účtům. Ve všech případech, které jsme vyšetřovali, bylo zařízení buď zabaveno, nebo uživatel nevědomky umožnil takový přístup – tím, že nenastavil heslo pro dvoufázové ověření nebo použil škodlivou aplikaci vydávající se za telegram,“ řekl pro CNN.

Případem možné manipulace účtu Niky Shahkaramiové se zabývala i společnost Meta, provozovatel facebooku. Jak potvrdil anonymní zdroj z firmy, devítidenní vyšetřování zjišťovalo, zda si dívka deaktivovala účet sama, nebo za ni byl zodpovědný někdo jiný.

Zatčení íránské celebrity

Íránská zpravodajská agentura IRNA v sobotu uvedla, že jedna z nejznámějších tamějších hereček, Taraneh Alidoostiová, byla zatčena.

„Ačkoli nemůžeme z důvodu ochrany soukromí a bezpečnosti sdílet konkrétní podrobnosti o účtu Niky Shahkaramiové, můžeme potvrdit, že společnost Meta účet nedeaktivovala,“ zněla odpověď.

Meta dále potvrdila, že byl účet teenagerky „27. října na krátkou dobu znovu aktivován“. „(Stalo se tak) v důsledku chyby interního procesu, kterou jsme vyřešili opětovným zablokováním účtu,“ vysvětlila firma.

Pokyn, aby byl její účet deaktivovaný, přišel podle společnosti i ze strany rodiny.

Neoprávněnou manipulaci s telefonem Shahkaramiové připustil i jeden z jejích příbuzných, který CNN z bezpečnostních důvodů požádal o anonymitu. „Šli jsme na prokuraturu a zjistili jsme, že Ničin telefon je u pana Šahriariho (jméno prokurátora); na vlastní oči jsem viděl, že je v jeho rukou,“ řekl.

Íránská státní média nicméně informovala, že přístup k instagramovému účtu teenagerky a k její zprávám úřady získaly se souhlasem soudu.

Reklama

Doporučované