Hlavní obsah

Staříka u Chersonu prosili, aby odešel. Vylezl na střechu a chtěl zůstat

Foto: AP Photo/Libkos, Profimedia.cz

Starší lidé se někdy zdráhali podstoupit evakuaci, tato dvojice z předměstí Chersonu ale odešla.

Reklama

Někteří lidé si zpočátku mysleli, že je voda unikající z Kachovské přehrady z domovů nedonutí odejít, ale změnili názor. Další jsou odhodlaní zůstat. „Matka ráno plakala, poté se uklidnila,“ líčí Ilona. Teď prý čeká, co bude dál.

Článek

Voda z Kachovské přehrady se dál žene na obce a města na Dněpru. Přírůstek hladiny v Chersonu se ve středu oproti úterku už výrazně zpomalil.

„Nebezpečí zůstává, situace zůstává kvůli vysoké hladině nadále kritická,“ prohlásil Jurij Kirijak z chersonského hydrometeorologického centra. Vodohospodáři doufají, že hladina přestane stoupat během středy.

Podle ukrajinské gubernátora Chersonské oblasti Oleksandra Prokudina pokračují záchranné práce. Tamní úřady uvádějí, že prozatím bylo evakuováno přes 2000 lidí. Zaplavených domů je na 1900.

Na druhé straně Moskvou dosazený starosta Nové Kachovky Vladimir Leonťjev oznámil, že z města bylo evakuováno nejméně 900 lidí. Podle ruské státní agentury TASS tamní okupační úřady hlásí zatím celkem sedm pohřešovaných.

Objevují se také informace, že ruské úřady evakuaci v počátcích podcenily (psali jsme zde). Mnoho vesnic se již ocitlo zcela pod vodou, což značně komplikuje další evakuaci. Lidé v těchto částech regionu jsou tak odkázáni často sami na sebe. Týká se to třeba asi stovky lidí, kteří uvázli na dače ve vesnici Korsunka.

Například Olešky, město na levém, tedy Ruskem kontrolovaném, břehu Dněpru, je nemožné evakuovat pomocí běžných prostředků, ale pouze speciální technikou. Lidé museli vylézt na střechy svých domů a čekat na záchranu. V některých vesnicích podle BBC dokonce na střechách přespávali.

Na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti před válkou žila i Ilona, která mluvila s reportéry britského listu Financial Times (FT). Po invazi uprchla na západ Ukrajiny, ale její matka nechtěla odejít a zůstala na ruské straně frontové linie nedaleko Dněpru. O zničení Kachovské přehrady se Ilona dozvěděla, když jela v autě. Pohltily ji strach a panika.

„Matka má problémy s chůzí. Nikdy neopouští svůj dům,“ řekla Ilona. Ve městě, kde Ilonina matka žije, začala hladina vody stoupat prakticky ihned. Okamžitě se ocitla bez elektřiny. I přesto dokázaly zůstat ve spojení. „Matka ráno plakala, poté se uklidnila,“ prohlásila. „Nyní čeká, co se stane, a doufá, že voda nedosáhne k její ulici,“ dodala Ilona.

Voda zatopila oba břehy. Obyvatelé okupovaných vesnic a měst popisovali nervózní atmosféru, když napjatě čekali, zda záplavová vlna zasáhne jejich dům. Ilonin dům, ve kterém žila před válkou, leží kousek od matčina.

Ilona se bojí o zdraví své matky, ale doufá, že záplavy přečká i její dům, a bude se tak mít po válce s rodinou kam vrátit. „Ničí mě to,“ popsala deníku své pocity, když nakonec zjistila, že její dům je zcela zaplaven.

Tisíce dobrovolníků

Od prvních okamžiků po zveřejnění zpráv o zničení přehrady se zvedala velká vlna solidarity. S evakuací přišlo pomáhat mnoho dobrovolníků, podle chersonských úřadů se přihlásily téměř tři tisíce lidí.

Na pomoc Chersonu

„Pro Chersonskou oblast je kritických příštích 14 hodin,“ odhaduje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Andrew Negrych z organizace GEM. Je v kontaktu s lidmi v zasaženém regionu a sám se tam brzy chystá pomáhat.

Zorijana je jedním z dobrovolníků, kteří pomáhají s evakuací ve městě Sadove. V rozhovoru pro FT popsala, že mnoho lidí nechtělo opustit své domovy, navzdory rostoucí vodní hladině a devastaci, kterou přináší.

„Lidé nechtěli odejít, protože doufali, že se všechno brzy změní k lepšímu,“ řekla. Podle svých slov musela prosit starého muže, který vylezl na střechu svého domu a odmítl ho opustit, aby s ní odešel do bezpečí. Nakonec mu ale pomohli slézt a na člunu ho odvezli do bezpečí.

Jeden z obyvatel města Dniprjany Aleksandr řekl, že z města neplánuje odejít, ale s přáteli napjatě sleduje, jak hladina roste. „Samozřejmě, že se všichni obávají,“ dodal.

Natalia z Ruskem kontrolované Nové Kachovky potvrdila, že její dům je mimo zaplavenou oblast, ale zároveň doplnila, že její přátelé takové štěstí neměli. „Situace je velmi špatná, všechno je zatopené,“ prohlásila. Natalia je přesvědčená, že hlavní vinu na katastrofě nese ukrajinská armáda. Opakuje tak ruská tvrzení. Kyjev naopak ze zničení hráze viní Moskvu.

Foto: Theia, Seznam Zprávy

Vývoj stavu vody v Kachovské přehradě. Z rekordního minima se před protržením hráze dostala na rekordní maximum.

Hydroložka Larysa Musian z Chersonu od začátku sledovala zvyšování hladiny Dněpru, který se normálně nacházel až o 400 metrů dále, ale nyní zaplavil níže položené části města.

Každou půlhodinu chodila na stejné místo a značila, o kolik se hladina zvedla. Výsledky svého měření posílala svým kolegům do Mykolajivu. „Je to nelidské a hloupé… Nemyslím, že šlo o nehodu,“ vyjádřila pro Guardian Larysa svůj názor na situaci.

Většina obyvatel v postižených regionech ví, na koho svalit vinu. Za katastrofu může podle nich Rusko. Obyvatel Nové Kachovky Andrij, který žil blízko u přehrady, BBC řekl, že „Rusko chtělo potopit jeho město“.

Jak voda zaplavila jih Ukrajiny

Rozsah záplav ukazují satelitní snímky společnosti Maxar Technologies, na nichž je vidět řada zatopených měst a vesnic. Z mnoha domů nad hladinu vyčnívají jen střechy.

Aleksandr Polozov, jehož rodina žila v Chersonu po pět generací, se o zničení přehrady dozvěděl od svého bratra, který také bydlel v níže položené části města. Aleksandr si zpočátku myslel, že se vodní hladina zvedne jen o pár centimetrů a že bude stačit, když cennosti postaví na stůl. Brzy však zjistil, že tak snadné to nebude, a s rodinou raději odešel do bezpečnější oblasti.

Podle něj místní úřady nevynaložily dostatečné úsilí, aby obyvatele Chersonu před rostoucí hladinou uchránily. Stěžoval si, že nikde nebyly postavené hráze z pytlů s pískem ani jiná preventivní opatření. Realita je taková, že kvůli válce nezbývá moc kapacit pro obranu obyvatelstva před jinými hrozbami než ostřelováním ve městě, které se nachází blízko frontové linie.

Reklama

Doporučované