Hlavní obsah

Katastrofa v Polsku: Tuny mrtvých ryb plují po otrávené řece do Baltu

Příčina otravy řeky Odry není jasná. Ryby hynou na stovky kilometrů dlouhém toku.Video: facebook/Marcin Berger, twitter/BojanowskiW

 

Reklama

Na řece Odře, která pramení v Česku a ústí v Baltském moři, hlásí v Polsku a v Německu ekologickou katastrofu. Kdo a co přesně ji způsobilo, není jasné.

Článek

Řeka Odra už několik dní unáší po svém toku a vyplavuje na břehy tuny mrtvých ryb, a dokonce i zdechlé bobry. Velké úhyny zaznamenali na řece v polském Dolnoslezském vojvodství už na konci července.

Nechoďte k řece, varují úřady

Od té doby se otrava po toku řeky posunula a mrtvé ryby už nacházejí i Němci u Frankfurtu nad Odrou, tedy na dolním toku, kde druhá nejdelší polská řeka tvoří státní hranici s Německem. Frankfurtský magistrát ve středu varoval obyvatele, aby se řece vyhnuli a nekonzumovali ulovené ryby.

Primátor René Wilke varoval i před sbíráním uhynulých ryb. „Až budou k dispozici laboratorní výsledky, může zemský úřad životního prostředí sdělit přesný druh a intenzitu rizika pro člověka a zvířata a jaká forma likvidace se zvolí. Jinak může dojít k nežádoucí kontaminaci a šíření toxinů,“ uvedl podle portálu Oderwelle.

Vodu nemají lidí používat ani k napájení zvířat nebo zavlažování.

Braniborský zemský úřad pro životní prostředí portálu Oderwelle sdělil, že z Polska před otravou řeky nepřišlo žádné varování.

Úhyny už na konci července

Podle rybářů z polské Vratislavi došlo k otravě řeky neznámou látkou zřejmě na horním toku řeky v Lubušském vojvodství. Podle rybářů z Opolského vojvodství měla voda „nepříjemný zápach a nevypadala přirozeně“.

Od našich zpravodajů v Itálii:

Seznam Zprávy se věnují dopadům klimatických změn v Evropě i ve světě. Reportér Lukáš Marek vyrazil na cestu k řece Pád na sever Itálie, jež letos zažívá historické sucho. V přiložené reportáži se s ním můžete vypravit k pramenům Pádu:

„Naše prameny jsou ve stavu bolesti a utrpení. Pod Alpami, kde řeky stékají do nížin, jsou desítky kilometrů zcela suchých koryt. Může za to globální změna klimatu i hospodaření s vodou,“ říká pro Seznam Zprávy Stefano Fenoglio.

Ekologické sdružení 515. kilometr řeky Odry na sociálních sítích napsalo, že „je to konec řeky na nejbližších 10–15 let“. „Ryby krvácejí a lekají před našimi zraky, jejich sběračům se propalují gumové rukavice,“ stojí dál v alarmujícím příspěvku s fotkami mrtvých ryb.

Jasná příčina a místo ale známé nejsou, podobně jako tomu bylo při otravě řeky Bečvy v Česku.

Ekologická katastrofa na Odře se vyšetřuje už od konce července. Analýza vzorků z řeky odhalila vysoký podíl kyslíku ve vodě, který je netypický pro letní období. Polská inspekce ochrany životního prostředí se proto domnívá, že se do toku dostala látka se silnými oxidačními vlastnostmi.

Toxický Mesitylen?

Vzorky z horního toku řeky z konce července naznačovaly, že se ve vodě vyskytuje látka Mesitylen, který se používá mimo jiné jako laboratorní rozpouštědlo a je toxický pro vodní organismy. Podle novější středeční tiskové zprávy hlavního inspektorátu ale vzorky látku neobsahovaly. Na rozpor upozornil například portál Oko.press.

Na výsledky analýzy vzorků se teď čeká v Německu.

Vratislavská inspekce ochrany životního prostředí už ve věci v úterý podala trestní oznámení. Úřady také vyzvaly obyvatele, aby se v řece nekoupali.

Scénářů katastrofy je více

O možných příčinách spekuloval na rádiu RMF FM ekohydrolog Sebastian Szklarek. Podle něj je pravděpodobné, že Odru někdo kontaminoval úmyslně, případně že došlo k jednorázové výpusti látek nesplňujících normu.

Foto: EPA-EFE, Profimedia.cz

Řeka Odra v polském Kostříně nad Odrou.

„Mohla to být také situace, kdy došlo ke kumulaci znečištění. Výtoky ze všech čističek podél řeky sice splňují normy, ale při tak nízkém stavu řeky je to pro ekosystém smrtící směs,“ dodává další možnost. Ta by se ale podle Szklarka projevila lokálně, ale s každým kilometrem toku by se ředidla. „To by se tedy nedělo tak, jak teď pozorujeme na Odře – tak velký rozsah,“ uvedl.

Kritika státních úřadů

Polské úřady čelí kvůli situaci na řece kritice. Státní orgány se totiž k věci začaly vyjadřovat až po bouři na sociálních sítích a zájmu médií, který je intenzivní hlavně v posledních několika dnech.

„Už před týdnem jsem se domáhal činnosti kvůli ekologické katastrofě na Odře od orgánů ochrany přírody, Polských vod a vlády. Do dnes jsem nedostal žádnou odpověď. Vláda Sjednocené pravice už dva týdny pasivně přihlíží, jak Odra umírá a nic s tím nedělá,“ napsala například opoziční poslankyně Małgorzata Traczová za Zelené.

Do úřadů se opřel i aktivista Michał Zygmunt dlouhodobě spojený s řekou Odrou. „Myslím, že problémem je to, že instituce říkají, aby se vyčkávalo. Všimněte si, že vlna z horní části toku Odry se už dostala o stovky kilometrů dál, dorazila do polsko-německého pásma, a teprve dnes, kdy se ta vlna blíží k ústí do jezera Dąbie ve Štětíně, jsou podnikány určité kroky,“ řekl Zygmunt televizi TVN.

K otravě Odry se ve čtvrtek dopoledne na facebooku vyjádřil premiér Mateusz Morawiecki. Věc označil za „extrémně skandální“. „Polské řeky jsou náš národní poklad a budoucnost, proto všechny státní služby pracují v té věci velmi intenzivně. Pachatelé nezůstanou bez trestu,“ napsal premiér.

Reklama

Doporučované