Hlavní obsah

Polky nerodí, protože nasávají, myslí si Kaczyński

Foto: PiS

Předseda PiS Jarosław Kaczyński při projevu v Ełku na severovýchodě Polska.

Reklama

Za nízkou porodnost může alkoholismus u žen, tvrdí Jarosław Kaczyński. Polský vládní institut přitom vidí jiné důvody a jako vzor demografického úspěchu dává „prorodinné Česko“.

Článek

Zní to podobně bizarně jako teorie českého prezidenta Miloše Zemana z roku 2013, že jelikož začal kouřit až ve svých 27 letech, může kouřit zcela bez rizika. Stejný krok tehdy při návštěvě závodu na výrobu cigaret doporučil i dětem. Prezident nakonec přestal kouřit kvůli závažným zdravotním problémům z loňského podzimu.

Rodí se příliš málo Poláků

Podobného teoretizování o závislostech se teď dopustil předseda vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński. Třiasedmdesátiletý bezdětný politik, který vede spíš asketický styl života a dlouho neměli ani bankovní konto, se v sobotu na stranické akci v Ełku vyjádřil k nízké porodnosti v Polsku.

„Dnes se rodí příliš málo dětí, ne málo, ale příliš málo,“ řekl politik v odpovědi na otázku týkající se sociální podpory rodin. Těm má podle Kaczyńského pomoci bytová výstavba a jiná materiální pomoc, která má porazit „určitý kulturní odpor“.

Národně konzervativní politik, který má v polském vládním táboře rozhodující slovo, tím narážel na to, že se ve Varšavě rodí méně dětí než na venkově. V očích Kaczyńského je to dané „určitým přístupem“ hlavně obyvatelek relativně liberální metropole. Ty mají navzdory lepšímu materiálnímu zabezpečení méně dětí, tvrdí opakovaně Kaczyński. Data polských statistiků ale říkají opak: ve Varšavě připadá na jednu ženu 1,578 dítěte, kdežto celostátně je to jen 1,38.

„Jestli do 25 let jen nasává…“

Do teorie o porodnosti pak Kaczyński zakomponoval „pozemanovsku“ alkoholismus. „Pokud se udrží takový stav, že do 25. roku života dívky a mladé ženy pijí tolik, jako jejich vrstevníci, děti nebudou,“ řekl nejmocnější polský politik.

Dodal, že aby se z mužů stali alkoholici, musejí to průměrně přehánět s pitím 20 let. „Kdežto ženám k tomu stačí dva roky,“ řekl Kaczyński a mezi obecenstvem vyvolal smích a potlesk.

Politik se neodkázal na žádné výzkumy ani studie, ale na to, že měl v 80. letech při opoziční práci kontakt s odborníkem na léčbu alkoholismu.

„Nejsem příznivcem toho, aby byla žena matkou příliš brzy, protože musí k tomu, aby byla dobrou matkou, dozrát. Ale jestli do 25 let jen nasává…“ dodal Kaczyński s tím, že trochu vtipkuje.

Podobných výroků má Kaczyński na kontě v poslední době vícero. Na svém turné po Polsku, které je vlastně volební kampaní před parlamentními volbami na podzim 2023, trousí předseda PiS za potlesku posluchačů ostré výroky na adresu LGBT+ lidí a v hledáčku má také Němce.

Výroky na Kaczyńského turné

„Náčelník státu“ nikdy nešel pro ostrý výrok na adresu Berlína daleko a německou kartu používá i proti svému osudovému politickému rivalovi Donaldu Tuskovi. V poslední době ale Kaczyński proti Berlínu opět přitvrdil.

Kaczyńského slova i tentokrát vyvolala vlnu kritiky od opozice a také části společnosti. Téma reprodukčních práv je v Polsku jedním ze zásadních. V zemi už téměř dva roky platí velmi přísná protipotratová legislativa, o které rozhodl ústavní soud kontrolovaný stranou PiS.

„Neví nic“

Nález ústavního soudu tehdy vyvolal masové demonstrace, legislativa se ale od té doby nezměnila. V říjnovém průzkumu United Surveys, který zveřejnil Deník Gazeta Prawna, uvedlo 67 procent žen, že nález ústavního soudu měl vliv na rozhodování o rodičovství. Loni v říjnu bylo číslo o deset procentních bodů nižší.

„Co předseda Kaczyński ví o tom, proč Polky nechtějí v téhle zemi rodit děti? Neví nic,“ píše například novinářka deníku Rzeczpospolita Zuzanna Dąbrowská.

„Nemůže přeci přiznat, že velkou roli tu hrají drakonické protipotratové zákony, které osobně zavedl. Sahá proto pro nejbližší vysvětlení: Nerodí, protože pijí – které zformuloval s kolegou v opozici v 80. letech,“ pokračuje Dąbrowská na adresu šéfa PiS.

Šéf PiS o topné sezoně

Kaczyński na sebe v září upozornil i výrokem o tom, že by v zimě měli Poláci „topit vším, co hoří“. Ačkoli politik řekl, že nemá jít o škodlivé látky, už se na něj odkazoval jeden muž, který ve starém kotli topil deskami z dřevotřísky. Ekologové v Polsku také varují lidi před obzvláště těžkou zimou, co se týče znečištění ovzduší.

Dodává ještě otázku: „V jaké zemi budeme za několik let žít, pokud bude na něj mít předseda (v polštině prezes, což je titul spojený takřka výlučně s Kaczyńským, pozn. red.) pořád vliv a bude si své představy vytvářet na vlastních blednoucích vzpomínkách?“

Je odtržený od reality, zní z opozice

„Kdysi Kaczyński o mladých lidech řekl, že sedí u počítače, koukají na pornografii a pijí pivo. Dnes o mladých Polkách, že nerodí děti, protože pijí alkohol. Předseda tak vnímá lidi a svět. Je už léta odtržený od reality,“ uvedla například místopředsedkyně opoziční Občanské platformy Małgorzata Kidawová-Błońská.

Téma porodnosti nedávno rozebíral například liberální deník Gazeta Wyborzca (GW), který srovnával Polsko a Česko. Noviny se v textu s titulkem „Češky rodí, Polky se bojí. Proč?“ odkazují na zprávu vládního institutu Pokolenia „Český demografický úspěch“.

Zpráva uvádí, že průměrná porodnost v Česku vzrostla z 1,17 porodu na jednu ženu v roce 2000 na 1,71 v roce 2020. V Polsku to bylo za dvacet let z 1,25 na 1,38.

Počet porodů na jednu ženu (2020)
Česko1,71
Slovensko1,57
Maďarsko1,56
Německo1,53
Rakousko1,44
Polsko1,38

Ze závěru polské zprávy také podle GW vyplývá, že v „sekularizovaném Česku“ se rodina cení víc než v katolickém Polsku. 48 procent Čechů souhlasí s tím, že mít a vychovávat děti je povinností vůči společnosti. V Polsku je to jen 22 procent.

Roli prý hraje mimo jiné rodičovský příspěvek a ochota Češek dočasně odejít ze zaměstnání a také nastavení trhu práce a společnosti.

Reklama

Doporučované