Hlavní obsah

Půlrok geniality? Slovensko má uklidnit první premiér-Maďar

Foto: Profimedia.cz

Budoucí slovenský premiér Ľudovít Ódor.

Reklama

Slováci se seznamují se jménem nového premiéra Ľudovíta (Lájose) Ódora a ministrů a ministryň „úřednické“ vlády. Ta má zemi dovést k předčasným volbám a uklidnit chaotickou situaci. Už teď je jasné, že bude mít několik prvenství.

Článek

Nejvzdělanější člověk ze všech dosavadních slovenských premiérů, muž s mírnou povahou, suchým humorem, přirozeným nadhledem a s nepřehlédnutelnou inteligencí. Tak například slovenský Denník N píše o Ľudovítu Ódorovi, příštím slovenském premiérovi, který do čela nové vlády míří z pozice viceguvernéra národní banky.

Nestraník, technokrat, pragmatik

Navzdory chvále personální volby, kterou o víkendu potvrdila prezidentka Zuzana Čaputová, je Ódorovo jméno pro Slováky novinkou.

I když Ódora nezná až polovina Slováků, příští premiér má bohatou kariéru a měl vliv na mnohá politická a hlavně ekonomická rozhodnutí v zemi bez ohledu na to, jaká vláda zrovna vládla. Jde o nestraníka, technokrata a pragmatika.

Je spoluautorem rovné daně, podílel se na důchodové reformě a zavádění eura či rozpočtových pravidel. V ekonomických kruzích je považovaný za jednoho z nejschopnějších úředníků a odborníků. Od začátku svého působení ve veřejné správě kladl důraz na analýzy, data a fakta, píše o Ódorovi deník Sme.

Slovensko ve vleklé krizi

Vleklé politické krizi na Slovensku se věnujeme kontinuálně. Přinášíme i prognózy dalšího vývoje situace.

Budoucí premiér napsal také čtyři knihy o ekonomii, finanční krizi nebo investování. Jeho poslední publikací je loňský Rychlokurz geniality, který je „učebnicí“ pro Ódorovu dceru a vysvětluje pojmy od kvantové fyziky přes demografii až po fungování počítačů.

Fiskální odpovědnost

Profesorka politologie Darina Malová z Komenského univerzity v Bratislavě má za to, že je Ódor dobrou personální volbou. „Neznám ho osobně, ale znám jeho práci a chovám k němu úctu. Je to zkušený odborník, který se podílí na vedení národní banky,“ řekla Seznam Zprávám politoložka.

To, že je Ódor ekonom, je podle Malové plus, protože právě ekonomický princip fiskální disciplíny politoložka považuje za jednu z mála hodnot, jež slovenské vlády sdílejí. „Ti, kteří se rozpočtovou politikou zabývali, Ódora znají, ale mezi veřejností a voliči určitě známý není,“ dodává Malová o příštím premiérovi.

Ve funkci viceguvernéra je od roku 2018, kdy ho do ní navrhla strana maďarské menšiny na Slovensku Most-Híd. Právě v maďarském prostředí teď na sebe Ódor upozornil.

Kromě toho, že bude prvním „úřednickým“ premiérem, bude Ódor i prvním slovenským předsedou vlády s maďarskou národností. Slovenská média jeho národnost nerozebírají, ale pozornosti velkých médií v Maďarsku neušla.

Prvním jazykem maďarština

Ódor se narodil v roce 1976 v Komárně na jihu Slovenska u hranic s Maďarskem. Jako Maďar se na základní i střední škole učil v maďarštině. Slovenštinu jako svůj druhý jazyk ovládal pasivně.

„Slovensky jsem uměl asi tak jako Slovák anglicky, když se angličtinu učí jen na střední a základní škole. Až na vysoké jsem si zdokonalil slovenštinu a začal mluvit plynule,“ řekl předloni Ódor webu Refresher.sk.

Tehdy také uvedl, že se Slovensko v otázkách národnostních menšin posunulo kupředu a že taková témata jsou spíš tématy z minulosti.

Vrátí se maďarská karta?

„Maďarská média otevřela otázku, že je pan Ódor etnický Maďar, což jsem ani já nevěděla, protože jsem ho vždy slyšela mluvit dobrou slovenštinou nebo angličtinou,“ podotýká politoložka Malová.

Na Slovensku podle ní můžou téma otevřít nacionalističtí politici. „Může to být tradiční maďarská karta, kterou mohou rozehrát v souvislosti s Ódorovou funkcí. Pokud je prezidentka (Zuzana Čaputová) pro stranu Směr (opoziční strana Roberta Fica) americká agentka, tak se dá očekávat, že Ódor bude agent maďarský,“ říká profesorka. V kampani před podzimními volbami se podle ní hodí „každý blud“.

Maďarské zpravodajské weby o Ódorovi píšou jako o „Lájosovi“ a o „prvním maďarském premiérovi Slovenska“. Ani Ódor, ani maďarský premiér Viktor Orbán nebudou mít zájem přehnaně zdůrazňovat Ódorovu národnost. Ódora totiž nelze na základě toho, že je Maďar, automaticky považovat za přirozeného spojence Orbána, píše server RTL.

V pozici hlavního kritika úřednické vlády totiž nejspíš bude slovenská opoziční strana Směr expremiéra Robert Fica, jenž ovšem platí za politika orbánovského střihu.

Fico: Ruka americké ambásady

Expremiér Fico, jehož strana teď vede v průzkumech, prohlásil, že všechny nominace ministrů do nové vlády Čaputová předem „konzultovala na americké ambasádě“. „Pachuť v ústech po vládách Hegera a Matoviče nezmění ani úřednická vláda v progresivních barvách prezidentky,“ uvedl Fico.

Jmenování úřednické vlády označil za „hrubé popření demokratických principů“.

Nový premiér, kterého má prezidentka Čaputová jmenovat s novým „úřednickým“ kabinetem příští týden, bude ve funkci zhruba pět až šest měsíců – v závislosti na tom, jak rychle se po předčasných parlamentních volbách na konci září zformuje nová vláda.

Ódor má aspoň na několik měsíců ukončit nestabilitu vlády. Kabinet Eduarda Hegera totiž končí až tragikomicky – po měsících vládnutí bez důvěry se personálně rozpadl.

Novou vládu přitom čeká z části podobný osud. Je vysoce nepravděpodobné, že by jí poslanci ve fragmentovaném a před volbami rozhádaném parlamentu dali důvěru. Pokud ji nedostane, přijde stejně jako Hegerova vláda o některé ústavní kompetence a jen „dovládne“.

Mnoho jiných úkolů, než uklidnit situaci, tak ekonom Ódor mít nebude. Sám tvrdí, že „chce přinést žádaný klid, stabilitu a konstruktivní odbornou diskuzi o tématech, která jsou pro lidi a stát důležitá“.

„Bude to vláda, která se obětovala. Bude vnímána negativně, a to navzdory tomu, že zkusí dokončit nějaké reformy či stabilizuje veřejné finance. Budou se do ní navážet vlastně všichni,“ odhaduje profesorka Darina Malová.

Podle Malové udělala Čaputová chybu v tom, že vládu nejmenovala dřív a že dala politikům velký prostor na jejich vlastní pokusy o dohody. „Zas na druhou stranu chápu, že na Slovensku jsme parlamentní demokracie,“ říká profesorka. I ji samotnou prý překvapilo, jakým způsobem nakonec Hegerova vláda končí, tedy samovolným rozpadem a odchodem ministrů.

Přesné personální složení příštího kabinetu oficiálně známé není, jisté je jen obsazení funkce premiéra. Slovenská média ovšem v průběhu úterý přinesla jmenný seznam možných nominantů a nominantek. Někteří budoucí ministři své angažmá potvrdili. Více například zde nebo zde.

Reklama

Doporučované