Hlavní obsah

Rozsudek v kauze Kuciak dál podkopává důvěru v justici, říká politolog

Foto: Martin Mikula, ČTK

Novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018.

Reklama

„Zaskočilo mě to a myslím, že jsem nebyl sám,“ reagoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy na osvobozující verdikt pro Mariana Kočnera v kauze Kuciak slovenský politolog Grigorij Mesežnikov. Slovenské soudy podle něj potřebují změnu.

Článek

Nejen rodiče zavražděné dvojice - novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové - byli z pátečního verdiktu slovenského specializovaného trestního soudu zklamaní. „Fuj našemu soudnictví,“ ulevila si Zlatica Kušnírová. Jana Kuciaková odcházela v slzách.

Senát sice potrestal Alenu Zsuzsuvou vězením na 25 let za objednávku vraždy, ale podnikatel Marian Kočner byl obžaloby zproštěn kvůli nedostatku důkazů a nutnosti ctít presumpci neviny. Prokurátoři i rodiny zemřelých se proti verdiktu hodlají odvolat. Proces tak ani po pěti letech od vraždy mladé dvojice nekončí.

Nečekaný výsledek opakovaného soudního líčení případu přichází v době, kdy se Slovensko ponořilo do předvolební kampaně. Slováci by měli nové poslance předčasně vybírat na podzim a favoritem je strana SMER Roberta Fica (více zde), kterého právě protesty po vraždě Kuciaka připravily o moc.

„Kauza nebyla překryta jinými tématy a stále je pro značnou část voličů důležitá,“ říká pro Seznam Zprávy slovenský politolog Grigorij Mesežnikov. Pochybuje ale, že odpůrci expremiéra Fica toho využijí, byť určitý potenciál na mobilizaci voličů existuje.

Ovlivní rozhodnutí soudu nadcházející parlamentní volby?

Není to jednoduchá otázka, protože tato kauza je jasná, pokud jde o okolnosti a skutečné viníky bez ohledu na páteční rozhodnutí soudu. Každý dobře informovaný občan Slovenska ví, kdo je za vraždu zodpovědný a jaké jsou okolnosti.

Kauza měla silné politické souvislosti. Marian Kočner se pohyboval v politickém prostředí blízko straně SMER. Robert Fico se snažil v té době vytvořit narativ, že on je oběť, že byl nespravedlivě odstaven od moci. Nemyslím, že by byl schopný nyní případ Kočnera využít ve svůj prospěch. Podle mě to může volby ovlivnit spíše v tom, že posílí demokratické strany.

Jak rozhodnutí rezonuje ve společnosti?

Je to stále významná kauza. Přispěla k tomu, že na Slovensku došlo ke změnám, už v roce 2018 musel odstoupit Robert Fico. V roce 2020 volby vyhrály strany, které vystupovaly proti Ficovi a jeho korupčnímu systému. Kauza nebyla překryta jinými tématy a stále pro značnou část voličů je důležitá. Média kauze věnují stále velký prostor.

Může dojít k mobilizaci voličů?

Nemyslím si, že bývalé vládní strany (z koalice pod vedením Eduarda Hegera, která se nedávno rozpadla, pozn. red.) toto využijí a dokážou zmobilizovat své voliče. Spíše bude záležet na individuálních pocitech voličů.

Z toho, co vidím, lidé reagují podrážděně, jsou zklamaní. Paní prezidentka Zuzana Čaputová už se k verdiktu také vyjádřila, že chápe zklamání lidí a že kauza není dořešená. Pokud tu je potenciál někoho zmobilizovat, tak je to na straně prodemokratických voličů.

Rozhovor s kolegou Jána Kuciaka

„Je to velká hanba slovenské justice,“ řekl Seznam Zprávám o rozhodnutí slovenského soudu investigativní novinář Marek Vagovič, který s Jánem Kuciakem spolupracoval. O vlivu verdiktu na nadcházející parlamentní volby pochybuje.

Jaký očekáváte další vývoj v případu?

Člověk vždy doufá v ten lepší konec. Očekávám, že nejvyšší soud se neztotožní s rozhodnutím v případě Kočnera. Když případ vrátí k specializovanému trestnímu soudu, tak si myslím, že bude nejlepší, když to vrátí jinému senátu.

Tento senát už je pod obrovským tlakem a nad integritou soudců vystávají otazníky. Dvě poslední rozhodnutí byla odlišná. Očekával jsem, že soud se ztotožní s novými důkazy, které předložila obžaloba, a že je odsoudí. To, že Zsuzsovou odsoudí a Kočnera osvobodí, jsem vážně nečekal.

Jaký je stav slovenské justice?

Stav slovenské justice je jedno z nejvýraznějších témat. Hodně se hovoří o institucionálních změnách. Nyní se například řeší nová soudní mapa, reforma soudnictví. Hodně se debatovalo o zavedení soudní rady jako samosprávného orgánu.

Slovenští soudci mají problém při svém rozhodování zohlednit princip spravedlnosti, mají-li zdání, že spravedlnost naráží na formální náležitosti. Lpění na formalitách převažuje jak v rozhodování soudců, tak v zavádění nových reforem. Tento přístup brání v nastavení nového systému, který přetrhá vazby na politiky a mafii. Stav justice do značné míry ovlivňuje také přístup samotných soudců.

Grigorij Mesežnikov

Grigorij Mesežnikov je slovenský politický analytik. Pravidelně komentuje slovenskou politickou scénu pro slovenská i zahraniční média. Je spoluzakladatelem nezávislé organizace Inštitút pre verejné otázky (IVO), která sdružuje odborníky z různých oblastí. Od roku 1999 stojí v jejím čele.

Foto: Profimedia.cz

Grigorij Mesežnikov.

A myslíte si, že se to změní?

Jsem skeptický. Podle průzkumů veřejného mínění je důvěra společnosti v soudnictví velmi nízká. Nezvýšila se ani po změnách, které nastaly po roce 2018 a 2020. Rozsudky, jako je ten páteční, podkopávají důvěru lidí ještě víc. Takže se přiznám, že jsem skeptický.

Samozřejmě znám i dobré soudce. Je tu Sdružení pro otevřenou justici, ve kterém je 100 až 150 lidí. Nicméně celkově je na Slovensku kolem 1200 soudců. Nemyslím si, že je většina z nich zkorumpovaná, ale velká část z nich se drží přístupu „paragraf je důležitější než logika a spravedlnost“.

Očekával jste takové rozhodnutí soudu?

Zaskočilo mě to a myslím, že jsem nebyl sám. Kdyby tyto dvě osoby nebyly v tak úzkém spojení, tak rozhodnutí nějakým způsobem pochopíte, jenže jejich spojení je do očí bijící. Byla jeho důvěrnicí, komunikovali spolu každý den. Kočner a Zsuzsová si byli neskutečně blízcí. A zrovna ve věci objednání vraždy Jána Kuciaka Kočner o ničem nevěděl

Vyšetřovatelé odvedli skvělou práci. Po celou dobu byla jen jedna verze případu. Kočner měl jasný motiv, proč si vraždu novináře objednal. Nicméně soud nyní vykonstruoval verzi, že si Zsuzsová objednala vraždu Kuciaka, protože se bála, že Kočner přijde o příjem a ona u něj byla zaměstnaná. To má být motiv vraždy? Věřím, že měla motiv, ale tím byla snaha Kočnerovi pomoci se zbavit nepohodlného novináře. Nechápu, jak soud k takovému rozhodnutí dospěl.

Co nyní cítíte?

Cítím zklamání.

Reklama

Doporučované