Hlavní obsah

Triumf z druhého místa. Polská opozice už se těší na návrat k moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: DAMIAN BURZYKOWSKI/NEWSPIX.PL, Profimedia.cz

Radost Donalda Tuska z exit polls, které přisoudily opozici většinu v Sjemu. Na skutečné výsledky voleb se ale bude čekat dlouho.

Reklama

aktualizováno •

REPORTÁŽ Z MÍSTA. Výbuch radosti, jásot i něco z triumfalismu. Tak vypadal večer ve volebním štábu polské Občanské koalice Donalda Tuska. Považuje se za vítěze voleb, i když ke konečným výsledkům je ještě daleko.

Článek

/Od zvláštního zpravodaje v Polsku/

„Všechno ukazuje na to, že dnes už můžeme říct, že tohle je konec těch zlých časů, konec vlády PiS,“ hřměl krátce po deváté hodině večer Donald Tusk. Konec jeho slov zanikl ve velkém jásotu a euforii, která „vybuchla“ ve volebním štábu Občanské koalice.

Před malou chvílí se na velkoplošné obrazovce objevily výsledky exit polls, tedy projekce výsledků dotazování u volebních místností. Přisoudily Pyrrhovo vítězství vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS). Ta sice podle dat parlamentní volby vyhrála už potřetí v řadě, ovšem zřejmě bez šance na většinu v Sejmu.

Spojenectví Občanské koalice (KO), koalice Třetí cesta a Levice by mělo podle exit pollu agentury Ipsos dohromady 248 mandátů. Ještě o osm víc křesel přisoudil opozici exil poll od OGB. Výsledky podrobněji sledujeme v tomto článku. V pondělí ráno potvrdil prognózu o opoziční většině v parlamentu i late poll Ipsosu, tedy zpřesněný odhad výsledků.

„Řeknu vám, jsem už mnoho let politik a sportovec, ale ještě nikdy v životě jsem nebyl tak šťastný ze druhého místa,“ bral hned ve 21 hodin odhady výsledků jako hotovou věc šéf Občanské koalice Donald Tusk.

„Nepodlehli jsme propagandě zla“

Ohlásil začátek nové éry a na pódiu vyjádřil i díky šéfce kampaně Wiolettě Paprocké.

„Mám opravdu radost, že mi předseda poděkoval. O našem vítězství rozhodlo to, že jsme se drželi pravdy, úsměvu a vlastní integrity. Nepodlehli jsme propagandě zla a nenávisti, nevydali jsme se touhle cestou,“ říká mi pak Paprocká.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Šéfka volební kampaně Občanské koalice Wioletta Paprocká.

Výhrou Občanské koalice si je jistá, ba má dokonce za to, že konečné výsledky budou pro stranu ještě mnohem lepší. „Soudím to na základě všech věcí, které se staly v posledním týdnu, protože ta spousta práce, energie a srdce Poláků zabraly,“ míní.

Výsledkům exil pollů věřili ve štábu i další politici, včetně exministra obrany Tomasze Siemoniaka, místopředsedy Občanské platformy. „Dnešek je jeden z nejdůležitějších dní polské demokracie. Radikální změna. Dosavadní vládnoucí tábor, který vedl Polsko k autoritářství, prohrál. Občané ukázali ohromnou sílu. Je to důležité i pro celý náš region,“ říká mi.

Vzpomínky na Slovensko

Ve vzduchu se ale vznáší i zážitek ze Slovenska, kde exit poll o volební noci silně nadhodnotil výsledek liberálního Progresivního Slovenska. To nakonec volby prohrálo a skončí v opozici. Vládu sestavuje Robert Fico.

„Samozřejmě je tu čerstvá slovenská zkušenost, která vybízí, abychom jim spíš nedůvěřovali,“ říká mi na otázku zmiňující možnou nepřesnost exit pollů poslankyně KO Katarzyna Lubnauerová.

Skoro ji neslyším, protože štáb pár minut po desáté hodině dál burácí a raduje se. Lubnauerová dodává, že průzkumu věří, protože ukazuje na dost velké rozdíly v rozdělení mandátů a jasnou většinu dává „demokratické opozici“.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Poslankyně strany Moderní (Nowoczesna), která je součástí Občanské koalice, Katarzyna Lubnauerová. Mluvíme spolu minuty po zveřejnění odhadů výsledků.

Slovenskou zkušenost připomíná i Barbara Nowacká, poslankyně strany Inciativa Polsko, jež spoluutváří Občanskou koalici s Tuskovou Občanskou platformou, stranou Moderní a Zelenými. „Dnešní exit polly ale ukazují výraznou převahu opozice, není to jen o jeden nebo dva mandáty. Ale něco se ještě může změnit,“ přiznává Nowacká.

Na mysli má ale stejně jako volební manažerka KO Paprocká spíš ještě lepší výsledek opozice. Do pozdní noci totiž na vícero místech dál čekali voliči na možnost hlasovat.

Někde šlo o fronty až stovek lidí, kteří se do zástupu stačili zařadit ještě před 21. hodinou a měli tudíž právo odvolit. „Jsou to hlavně mladí lidé ve velkých městech, takže to znamená zlepšení našeho výsledku,“ myslí si Nowacká. Například v části Vratislavi volby skončily až ve 2:45 ráno.

Premiérský comeback?

V sále ve varšavském Etnografickém muzeu se začíná i tancovat. Novináři se volně pohybují mezi politiky a ti zatím ochotně dávají rozhovory. Zahraničí média zajímá hlavně bývalý ministr zahraniční Radosław Sikorski. Je tu i s manželkou, novinářkou Anne Applebaumovou, která z výsledků neskrývá radost.

Občanské platformě se (stále pouze podle exit polls!) povedl comeback, jaký za posledních 25 let zažil v polské politice jen šéf PiS Jarosław Kaczyński. Ten se k moci vrátil v roce 2015 poté, co z premiérského křesla potupně odešel v roce 2007.

Donald Tusk v roce 2014 odešel z premiérského postu do funkce šéfa Evropské rady a do čela Platformy se vrátil v roce 2021. Teď je podle poslanců KO Tomasze Siemoniaka a Adama Szłapky přirozeným kandidátem na premiéra. Stejná věta zaznívá i od několika dalších politiků na místě.

Tusk ovšem může s nominací narazit u konzervativního prezidenta Andrzeje Dudy. Právě na něm bude teď další postup při sestavování vlády. „Duda chová k Tuskovi osobní odpor. Je v tom víc než politika, je to nelibost k člověku,“ říká mi ve štábu KO přední politický reportér Patryk Michalski ze serveru Wirtualna Polska.

+6

Podle Michalského Tusk na cestách volebním autobusem říkal, že je připravený být premiérem, zároveň ovšem vysílal i signály, že pokud nebude jiné východisko, funkci by postoupil někomu jinému.

V té souvislosti se skloňuje jméno varšavského primátora Rafała Trzaskowského, jenž má ovšem spíš prezidentské než premiérské ambice. Ve hře může být i předseda lidovců, kteří jsou součástí koalice Třetí cesta, Władysław Kosiniak-Kamysz s pověstí smířlivého politika.

„Čekali jsme osm let!“

Rozhovory o nové vládě budou podle Patryka Michalského trvat týdny a možná i déle než měsíc. Na to je prý dnešní opozice podle poslankyně KO Barbary Nowacké připravena. „Čekali jsme osm let! Jsme trpěliví, protože v sázce je demokracie,“ říká mi ve volebním štábu politička.

Její kolega z koalice Adam Szłapka podotýká, že je verdikt voličů tak jednoznačný, že by jim prezident neměl házet klacky pod nohy. „Bude to pro něj lepší,“ říká na adresu Andrzeje Dudy.

Prezident disponuje v Polsku výraznějšími pravomocemi než v Česku. K prolomení jeho veta je v Sejmu potřeba třípětinová většina. „Náprava státu po PiS“, jak své kroky avizuje dnešní opozice, proto ještě může narazit na tuhý odpor.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Polská politička Barbara Nowacká.

Ve volebním štábu Občanské koalice mě zas a znovu zaráží sebejistota, se kterou se k exit polls přistupuje. „Převaha je natolik velká, že opozice slaví, protože ještě před několika měsíci se takový scénář zdál jen těžko představitelný. Je to ale dost ostražitá radost,“ říká mi ještě novinář Patryk Michalski.

Nekonečné sčítání

Jiná data navíc ještě hodně dlouho k dispozici nebudou. Doba sčítání hlasů v polských volbách je z českého pohledu téměř nekonečná. Hlasování skončilo ve 21 hodin, ale ještě v půl druhé ráno bylo sečtených jen 136 z 31 497 okrsků, tedy 0,43 % okrsků. Před třetí ráno bylo sečtených okrsků 243.

Komisaři, kteří pracují už od nedělní sedmé hodiny ráno, mohou sčítat dokonce i během celého pondělí. Společně s volbami do Sejmu se totiž volili i senátoři a hlasovalo se také v referendu mj. o migraci, které iniciovala strana PiS ve snaze mobilizovat své voliče.

Letos bude mít navíc vliv rekordně vysoká volební účast, jenž se může pohybovat dokonce nad 72 procenty. Šlo by o nejvyšší účast ve volbách od demokratických změn v roce 1989.

V časovém plánu se nakonec posunulo také zveřejnění tzv. late pollu, zpřesněného exit pollu. Původně bylo avizováno na druhou ráno, pak na třetí a potom až na čtvrtou hodinu. Nakonec v osm hodin ráno late poll potvrdil výsledky exit pollu. Opozici zpřesněná prognóza přisoudila opět šanci na 248 mandátů v Sejmu.

První přestřelka

Strana Levice a koalice Třetí cesta měly své štáby na jiných místech Varšavy. I tam se ale slavilo. Ihned se objevily i otázky nad tím, jak se při sestavování nové parlamentní většiny zachovají agrární lidovci z PSL. Ti totiž historicky platí za ochotnou nevěstu.

„Strana PiS je určitě zkusí oslovit, ale těžko uvěřit, že by PSL šla do koalice s PiS. Neumím si to představit,“ říká o možné spolupráci agrárníků s konzervativci reportér Patryk Michalski.

Tématu se týká také první povolební přestřelka. Europoslanec PiS Zdzisław Krasnodębski se nechal ve stranickém sídle slyšel, že už s lidovci zahajují rozhovory a nabídnou jim členství ve vládě.

Na to odpověděl na síti X mluvčí PSL Miłosz Motyka: „Na to zapomeňte. Za ty lži, za ty pomluvy, za nenávist a plivání na nás všechny, za zlodějny a všechny aféry vás poženeme k odpovědnosti!“

Koalici Třetí cesta, v rámci níž kandidovalo PSL společně s hnutím Polsko 2050 Szymona Hołowni, věří i poslankyně KO Barbara Nowacká. „Nešli do politiky pro to, aby se nechali hloupě koupit PiS. Musíme odpracovat velkou věc. Polsko se může vrátit na Západ, můžeme se zbavit východních standardů a po osmi letech konečně žít normálně,“ uzavírá Nowacká.

Reportér v Polsku

Exkluzivně: Reportér a specialista Seznam Zpráv na střední Evropu Filip Harzer se vydal do Polska, aby tam zmapoval nálady před parlamentními volbami. V nich nejde o nic míň než o další směřování Varšavy.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Filip Harzer mapuje v Polsku předvolební nálady.

Reklama

Doporučované