Hlavní obsah

V Polsku ho znají všichni. Ambiciózní Kaczyńského mladík má vliv díky hejtům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy hovořily s Oskarem Szafarowiczem ve Varšavě šest dní před volbami.

Reklama

REPORTÁŽ Z MÍSTA. Jinou než Kaczyńského vládu téměř nepamatuje. Její podporou na sítích tráví mladý člen PiS dlouhé hodiny. A to mu nastartovalo kariéru. Z velké tragické kaňky, která otřásla Polskem, si „mladý PiSák“ nic nedělá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od zvláštního zpravodaje v Polsku/

„Mám za to, že jsem neudělal nic špatného. Já jsem přeci jen sdílel článek. Informace, které se objevily v médiích, nikdy na tu tragédii, co se stala, neměly vliv,“ říká Oskar Szafarowicz.

Jde o jednoho z aktérů kauzy, která letos na jaře otřásla Polskem. Státní Rádio Štětín loni na konci prosince informovalo o sexuálním násilníkovi spojeném s opoziční Občanskou platformou (PO), který zneužíval děti. Zpráva státního média byla napsaná tak, že umožnila čtenářům snadno si vyvodit, že mezi oběťmi jsou i děti štětínské poslankyně Platformy Magdaleny Filiksové.

Informace o kauze sdílel s komentářem i Oskar Szafarowicz. Dvaadvacetiletý student práva a člen vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) patří na sítích k vůbec nejaktivnějším zastáncům PiS a propagátorům její politiky. Je členem mládežnické organizace PiS a denně vytváří a sdílí až desítky online příspěvků propagujících partaj Jarosława Kaczyńského.

„Matka obětí pedofila z PO – známá poslankyně PO - víc než rok mlčí, a staví kariéru nad blaho dětí. Donucená vedením PO mlčet,“ napsal ke kauze na twitteru Szafarowicz. Psal také o zametání kauzy v PO pod koberec a „dceři známé poslankyně“. Násilník si už v té době odpykával ve vězení čtyřletý trest.

Celá kauza ale nakonec skončila tragicky. Magdalena Filiksová 3. března oznámila, že si její patnáctiletý syn Mikołaj v polovině února vzal život.

Szafarowicz pak všechny své tweety napsané před začátkem března smazal. „Já jsem chtěl upozornit jen na jednu věc: že pedofila z Občanské platformy jeho strana skrývala, a on mohl dál pracovat s dětmi. Oni přitom všude pedofily odsuzují, hlavně ty v církvi, takže jsem chtěl obnažit jejich pokrytectví,“ obhajuje se Oskar Szafarowicz v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Letos v srpnu mu na twitteru napsala vzkaz přímo poslankyně Filiksová: „Jednou uslyšíš příběh o tom, co cítilo moje dítě, když dostávalo screeny z tvých příspěvků na twitteru, které se týkaly jeho života. Jmenoval se Mikołaj. Byl milovaným, citlivým chlapcem. A nikdo ho neznásilnil. Ale kvůli tobě si to jeho kamarádi mysleli.“

Se Szafarowiczem mluvily Seznam Zprávy ve Varšavě v týdnu před polskými parlamentními volbami. U stanice metra Ratusz-Arsenal pomáhal rozdávat volební noviny kandidátky PiS.

Zastání od ministra

Mladá tvář strany PiS se po tragédii zapsala hluboko do polského mediálního povědomí. Szafarowicz dál zůstal velmi aktivní na sociálních sítích i v médiích a stal se značkou propagace PiS. Pro odpůrce vládnoucí strany je také hromosvodem vzteku vyvolaným vším, co už osm let Kaczyńského strana prosazuje.

Na Varšavské univerzitě čelí Szafarowicz kvůli svým tweetům o štětínské kauze disciplinárnímu řízení. Petici za jeho vyloučení podepsalo na 30 tisíc studentů.

Studenta práv se ovšem zastal ministr školství Przemysław Czarnek z PiS a rektora univerzity si pozval na kobereček. „Diskriminují se ti, kdo mají křesťanské, konzervativní a národní názory, a propagují se ti s levičáckými a často odpornými názory,“ prohlásil v polovině září ministr. Studenta se zastali i další vládní politici.

Foto: FB/Oskar Szafarowicz

Oskar Szafarowicz s ministrem školství Przemysławem Czarnkem.

Podle Szafarowicze je prostor pro svobodu slova omezený. Vidí za tím mainstreamové liberálně-levicové postoje univerzitních profesorů, kteří o něm prý mluví jako o „katofašistovi“, čili katolickém fašistovi – klerofašistovi.

„Okem mladých“

Szafarowicz byl jako mladý člen PiS viditelný ještě před štětínskou kauzou. Národně-konzervativní myšlenky propagoval na síti TikTok. Od loňského léta pak s dalšími dvěma studenty ukazoval svět z perspektivy strany PiS v kanále Okem mladých. Mělo jít o součást ofenzivy strany na internetu a mezi mladými, ke které zavelel Jarosław Kaczyński.

Klipy a příspěvky, ve kterých šlo zejména o chválení vlády a kritiku opozice, ovšem příliš popularity nezískaly. Szafarowicz pak začal s vlastní aktivitou na v Polsku populárním twitteru (dnes síť X).

V současnosti ho sleduje přes 21 tisíc lidí, mediální dosah má ale i díky státním médiím mnohem větší. Koho jsem se v Polsku na „mladého Oskara“ zeptal, ten ho znal, a měl na něj silný názor.

V roce 2015, když se PiS dostal podruhé k moci, bylo Szafarowiczowi 14 let. Pamatuje si tak jen samotný konec vlády dnešní opozice, kdy byla po Donaldu Tuskovi premiérkou Ewa Kopaczová.

Z tradiční katolické rodiny

Kde se u něj vlastně vášeň k politice a konzervativní přesvědčení vzaly? Prý ho vždy bavily dějiny a od nich se pak dostal k historii takzvané polské třetí republiky čili Polska po roce 1989. „Nasměrovala mě i vlastenecká výchova,“ říká Szafarowicz o své „tradiční katolické rodině“.

Na předsedovi PiS Jarosławu Kaczyńském obdivuje jeho myšlenku silného, suverénního státu. „Státu, který je v EU, ale zároveň staví na silné historické politice a pěstování pocitu hrdosti z toho, že jsme Poláci. V Unii se vytváří superstát s německou hegemonií. Na to PiS odpovídá principem hospodáře ve vlastním domě,“ nechává Szafarowicz nahlédnout do svého uvažování.

Přidává k tomu ještě „starost PiS o obyčejné Poláky“ a sociální politiku strany. Na mysli má lidi z venkova, chudší a méně vzdělané.

„Je to skvělý politik, nebojím se říct, že státník,“ říká pak Szafarowicz o Kaczyńském, kterému se v rámci strany kvůli jeho nezpochybnitelnému postavení říká „náčelník“ nebo jednodušeji „prezes“ čili předseda.

Foto: FB/Oskar Szafarowicz

Oskar Szafarowicz s premiérem Mateuszem Morawieckým.

Že je velmi polarizující postavou, si Szafarowicz uvědomuje. Sám se považuje za terč soukromých médií, které podle něj nadržují opozici.

Dvě místa ve státních podnicích

Soukromá média například informovala o tom, že Szafarowicz jako dvaadvacetiletý student získal letos v únoru práci ve Státní správě nemovitostí (KZN). Jde o státní podnik, který má podporovat výstavbu bytů. Podle médií se o jeho kariéru zasazuje ministr státního majetku Jacek Sasin.

„To už není aktuální,“ říká Szafarowicz o své práci v KZN. Aktuální je ale jiné zaměstnání, tentokrát v bance PKO BP, kterou kontroluje stát – čili opět ministr Sasin.

„V obou případech jsem prošel standardním výběrovým procesem. V KZN jsem se zabýval marketingem a v bance máme tým mladých lidí, se kterým děláme náborovou kampaň zaměřenou na mladou generaci,“ vysvětluje Szafarowicz své pracovní angažmá.

Reportáž z polské volební debaty

Polsko má za sebou ostře sledovanou předvolební debatu ve státní televizi. Vrchol kampaně sledovaly Seznam Zprávy mezi příznivci stran před varšavským studiem.

Ministrovi Sasinovi prý nemusí být za práci vděčný. „Určitě mu ale můžu být vděčný za to, co dělá pro Polsko,“ říká mladý člen PiS. Od jara má také svůj pořad „Hity na síti“ v provládní televizi Republika.

Polskými médii v srpnu proběhla i zpráva o tom, že má Szafarowicz kandidovat za PiS do parlamentu, a že by měl šanci na to stát se poslancem. To Oskar Szafarowicz popírá. „Chci dostudovat a získat zkušenosti. Ale nevylučuji, že v budoucnu bych měl takové plány a sny,“ říká o politické kariéře, která by ho mohla potkat za čtyři roky.

Tusk? Dělal zlé věci

Parlamentní volby, které čekají Poláky v neděli, považuje Szafarowicz za „nesmírně důležité“. Jeho straně PiS v nich jde o třetí vítězství v řadě a tím pádem udržení se u moci. „Sázkou je energetická, sociální a vojenská bezpečnost země a také naše suverenita,“ myslí si.

Nakonec se ještě ptám na to, kým je pro něj opoziční lídr Donald Tusk. Jarosław Kaczyński totiž Tuska letos v srpnu označil za „čisté zlo“.

„Nemyslím si, že je Donald Tusk zlým člověkem, ale že zle odvedl práci pro Polsko. Udělal mnoho zlého, dovedl mnoho Poláků do chudoby a nezaměstnanosti, prodal mnoho strategických firem a po dohodě s Německem a Ruskem zaprodával polskou suverenitu,“ říká přesně v duchu mantry strany PiS Szafarowicz.

„Chápu, že mě někdo nazývá propagandistou, ale já opakuju určité věci, které vyplývají z názorů a ideologie mojí strany. Já věřím v to, co dělám, a ztotožňuju se s tím,“ dodává.

Reportér v Polsku

Exkluzivně: Reportér a specialista Seznam Zpráv na střední Evropu Filip Harzer se vydal do Polska, aby tam zmapoval nálady před parlamentními volbami. V nich nejde o nic míň než o další směřování Varšavy.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Filip Harzer mapuje v Polsku předvolební nálady.

Reklama

Doporučované