Hlavní obsah

Tranzit zboží do ruského Kaliningradu může pokračovat. Ale jen vlakem

Foto: travelarium.ph, Shutterstock.com

Nádraží v ruském Kaliningradu.

Reklama

Neexistuje žádný zákaz přepravy sankcionovaného zboží do Kaliningradské oblasti po železnici, oznámila Evropská komise. Litva od poloviny června uplatňuje sankce a omezila tranzit do ruské exklávy.

Článek

Rusko může částečně pokračovat v přepravě sankcionovaného zboží do Kaliningradské oblasti přes území Evropské unie, oznámila Evropská komise.

„Tento pokyn potvrzuje, že přeprava sankcionovaného zboží ruskými přepravci po silnici není podle opatření EU dovolena. Žádný podobný zákaz neexistuje pro železniční dopravu,“ uvedla komise v prohlášení.

Zdůraznila, že ani po silnici se nesmí převážet zboží, které slouží k vojenským účelům. Po železnici putovala do regionu většina dodávek.

Komise prohlášením reaguje na spor mezi Ruskem a Litvou, která začala minulý měsíc vymáhat sankce a zakázala převoz některého zboží přes své území. Tento týden opatření rozšířila na cement, dřevo, alkohol nebo průmyslové chemikálie založené na alkoholu.

Rusko mluvilo o blokádě a vyhrožovalo Litvě odvetou. Vilnius zdůrazňoval, že opatření se vztahuje asi na 1 procento veškerého zboží dováženého do Kaliningradské oblasti. Podle ruského deníku Izvestija se ale omezení dotkla asi 30 procent dodávek.

List ve středu informoval, že Evropská unie hodlá zařídit, aby Rusko mohlo bez omezení dopravovat zboží přes Litvu. Brusel prý Moskvě předal dokument s návrhem, který „zcela vyhovuje“ jejím požadavkům. EU by to podle deníku měla upřesnit v připravovaném sedmém balíku protiruských sankcí.

Mluvčí Evropské komise Eric Mamer ale odmítl, že by sedmadvacítka o odblokování transportu do Kaliningradské oblasti vyjednávala, jak tvrdí ruská média. Kreml předtím řekl, že očekává v tomto sporu pokrok.

Kaliningradská oblast je oddělená od zbytku ruského území a je vklíněná mezi Litvu a Polsko. Sankce vůči regionu začaly platit už v březnu, ovšem do 17. června platila pro Kaliningrad výjimka. Podle Litvy tak měli Rusové, kteří ještě před ruským útokem proti Ukrajině jezdili na nákupy přímo do EU, čas na přípravu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované