Hlavní obsah

Trump slíbil, že v USA postaví futuristická města s létajícími auty

Foto: Shirley Preston, Shutterstock.com

Svou kandidaturu Trump oznámil v polovině listopadu loňského roku.

Reklama

Trump, který v USA usiluje o znovuzvolení, dal voličům odvážný předvolební slib. Když ho zvolí, vybuduje prý v zemi supermoderní města s létajícími auty. Jeho rivalka mezitím na republikány apeluje, aby dali šanci novým tvářím.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump se opět chystá do souboje o prezidentské křeslo. V předvolební kampani, kterou ohlásil v polovině listopadu, už stihl voličům slíbit, že pokud zvítězí, čeká je „nová americká budoucnost“.

V pátek oznámil, že v zemi, která „ztratila svou odvahu“, plánuje vybudovat deset futuristických „svobodných“ měst o velikosti Washingtonu. Představuje si, že se po nich lidé budou pohybovat v létajících autech.

„Chci zajistit, aby tuto revoluci v letecké mobilitě vedla Amerika, nikoli Čína,“ vysvětluje Trump v několikaminutovém videu, v němž podrobně popsal svůj plán. Upozornila na něj stanice CNN.

Na vývoji vozidel, která by byla schopná vzlétnout, pracují v současné době přední letecké společnosti i výrobci automobilů. Podle odborníků ale do jejich uvedení na trh zbývá dalších několik let.

„V naší zemi skutečně znovu vybudujeme nová města,“ uvedl Trump. Vyhlásí prý soutěž a na nezastavěných plochách nechá postavit futuristická centra. „Tato města svobody znovu otevřou hranice, znovu zažehnou americkou představivost a dají statisícům mladých lidí a dalších lidí, vesměs tvrdě pracujících rodin, novou šanci na vlastnictví domu a vlastně i na americký sen,“ dodal bývalý prezident.

Trump opět usiluje o prezidentské křeslo

Bývalý americký prezident Donald Trump koncem ledna zahájil svoji kampaň za znovuzvolení do Bílého domu. Tři měsíce od oznámení kandidatury uspořádal svoje první předvolební mítinky. Za pomalý start kampaně sklízel Trump kritiku.

Trump pompézní plány odhalil den před svým vystoupením na Konzervativní politické akční konferenci ve Washingtonu. Americké republikány čeká v následujících měsících rozhodování o tom, koho pošlou do souboje o prezidentské křeslo.

Návrhy na zbudování „svobodných“ měst jsou posledním z řady politických slibů, které Trump svým voličům dal. V minulých týdnech také oznámil, že bude usilovat o zvýšení domácí výroby energie, v zahraniční politice zaujme izolacionističtější postoj a očistí vládu a armádu od „válečných štváčů a globalistů“.

Trump také slíbil, že vystupňuje obchodní boj s Čínou, který zahájil během svého čtyřletého působení v Bílém domě. Vyzval například k zavedení všeobecných cel a vyšších daní na dovážené zboží. Za pomocí těchto kroků se podle něj opět podaří nastartovat americkou výrobu.

Podle šéfekonoma společnosti FwdBonds, která se zabývá výzkumem trhů, jsou sice Trumpovy nápady místy zajímavé, „na odvážné plány a velké sny ale není ta správná doba“. „V pokladně strýčka Sama nezbývají peníze na zaplacení velkých snů a odvážných projektů,“ vysvětluje pro stanici CNN Chris Rupkey z FwdBonds. Americký státní dluh nyní činí více než 31 bilionů dolarů.

Kampaň vede i Trumpova rivalka

Zaujmout republikány a získat stranickou nominaci se mezitím snaží také Trumpova rivalka Nikki Haleyová. Na konferenci ve Washingtonu pronesla projev, kterým se kolegy snažila přesvědčit o tom, že po „únavných porážkách“ potřebuje strana „novou generaci“ lídrů.

„Prohráli jsme lidové hlasování v sedmi z posledních osmi prezidentských voleb,“ sdělila Haleyová publiku, které se stále ještě většinově přiklání k bývalému prezidentovi Trumpovi. Deník The Guardian upozorňuje, že Haleyová svými slovy nepřímo uznala Trumpovu porážku z roku 2020, se kterou se řada republikánů stále odmítá smířit.

„Naše věc je správná, ale nepodařilo se nám získat důvěru většiny Američanů. To nyní končí,“ ohlásila republikánka.

Reklama

Související témata:
Futuristické projekty
Létající automobily

Doporučované