Hlavní obsah

Video: Ukrajina se loučila s válečným hrdinou. Dorazila i finská premiérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ukrajina se v pátek rozloučila s válečným hrdinou, který za svou zemi bojoval už od roku 2014 a zúčastnil se i Euromajdanu.Video: EFE, AP

 

Reklama

Tisíce lidí v pátek dorazily do centra Kyjeva na rozloučení s padlým ukrajinským obráncem Dmytrem Kocjubajlem známým pod přezdívkou Da Vinci.

Článek

Pietního shromáždění za zesnulého ukrajinského obránce Dmytra Kocjubajla se zúčastnily tisícovky lidí. V davu se objevili také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, finská premiérka Sanna Marinová, která je v ukrajinské metropoli na oficiální návštěvě, nebo velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj.

Sedmadvacetiletý Kocjubajlo zemřel tento měsíc při bojích s ruskými invazními jednotkami u Bachmutu na ukrajinském Donbasu.

Kocjubajlo byl na frontě od roku 2014, kdy po ruské anexi Krymu propukla na východě Ukrajiny válka s proruskými separatisty podporovanými Moskvou. Hned v prvním roce svého působení byl v Doněcké oblasti těžce raněn při tankové palbě.

V roce 2021 mu Zelenskyj udělil vyznamenání Hrdina Ukrajiny. Kocjubajlova přezdívka souvisí s tím, že snil o kariéře umělce a studoval na uměleckých školách.

Zádušní mše za Kocjubajla se odehrála v kyjevském chrámu svatého Michala, který je spojován s bojem za ukrajinskou nezávislost. Během lidového povstání na kyjevském náměstí Nezávislosti v roce 2014 v něm vznikl provizorní lazaret pro raněné.

Návštěva finské premiérky v Kyjevě

Premiérka Sanna Marinová se společně s prezidentem Zelenským zúčastnila zádušní mše za tragicky zesnulého ukrajinského hrdinu.

Zároveň společně navštívili zraněné vojáky v kyjevské nemocnici.

Během návštěvy Zelenskyj Finsku poděkoval za pomoc, kterou severská země bránící se zemi poskytla. Pomoc putuje do ukrajinské energetické infrastruktury a armády. Další obranná a bezpečnostní kooperace byly hlavními tématy pátečního setkání.

Finsko od začátku války poslalo na Ukrajinu již 14 balíčků s vojenskou pomocí.

Oba státníci se bavili také o důležitosti sankcí a jejich efektivnosti. „Musíme dojít do fáze, kdy implementujeme globální sankce, které kompletně znemožní Rusku vést útočnou válku,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru s finskou premiérkou.

Zelenskyj dále poděkoval Finsku za podporu obilné dohody, která umožňuje bezpečný vývoz ukrajinského obilí do světa.

Finská premiérka podpořila ukrajinský mírový plán a snahu přivést ruské válečné zločince k odpovědnosti. „Podporujeme ukrajinskou mírovou iniciativu. Naše euroatlantické společenství dokáže prosperovat jedině během míru… Chceme, aby se Ukrajina přidala k NATO,“ řekla při setkání.

Zelenskyj a Marinová se také bavili o možné spolupráci po konci války. Podle premiérky je Finsko připravené přispět k poválečné obnově Ukrajiny. Hlavními oblastmi, kde by se Finsko chtělo angažovat, jsou energetika, digitalizace, vzdělání, ochrana životního prostředí a infrastruktura.

Reklama

Doporučované