Hlavní obsah

Video ukazuje, že vagnerovci zřejmě měli i nejlepší ruskou výzbroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ruská armáda přebírá vojenskou techniku od žoldnéřské Vagnerovy skupiny.Video: AP

 

Reklama

Žoldnéřská Vagnerova skupina, která se minulý měsíc v Rusku pokusila o ozbrojenou vzpouru, dokončuje plánované odevzdání zbraní ruské armádě. Mezi vojenskou technikou jsou i moderní tanky T-90 nebo raketomety Uragan a Grad.

Článek

Ruské ministerstvo obrany na svém telegramovém účtu uvedlo, že vagnerovci dosud odevzdali na 2000 kusů vojenské techniky, více než 2500 tun munice a přes 20 000 ručních zbraní.

K prohlášení přiložilo video, které ukazuje plný sklad zbraní a munice. Pokud jsou záběry skutečně z odzbrojování vagnerovců, ukazují, že soukromá armáda Jevgenije Prigožina dostala poměrně kvalitní výzbroj, což podkopává dřívější prohlášení zakladatele skupiny, že jim ministerstvo obrany odmítá dodat potřebné zásoby.

Co se týče těžké techniky, na videu jsou vidět například tanky T-90, které jsou sice „jen“ modernizovanou verzí sovětských strojů, ale patří k tomu nejlepšímu, co má ruská armáda v hojném počtu k dispozici. Stejně tak samohybný protiletadlový systém Pancir patří ke zbraním vyráběným až v tomto století.

Kromě nich záběry ukazují různé typy raketometů, samohybné kanony, houfnice, protitanková děla, minometné systémy či další obrněná vozidla.

„Veškeré vybavení je přepravováno do týlových oblastí, kde opravárenské a vyprošťovací jednotky ruských ozbrojených sil provádějí údržbu a připravují ho k použití k určenému účelu,“ uvádí ministerstvo obrany s poukazem na to, že technika v krátké době zamíří na Ukrajinu.

Vzestup generála

Spekulace, že by ruský generál Těplinskij převzal vedení operací na Ukrajině, a odstavil tak hlavu generálního štábu Gerasimova, se nepotvrdily. Vliv šéfa výsadkářů na vedení bojů je nicméně značný.

Po ukončení vzpoury navrhl ruský prezident Vladimir Putin, aby žoldnéři podepsali smlouvu s ruskou armádou, vrátili se ke svým rodinám, nebo odešli do Běloruska. Hned následující den resort obrany oznámil zahájení příprav na odevzdání zbraní vagnerovců armádě.

Jen několik dní po ozbrojené akci Putin hovořil v Kremlu se šéfem žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem a veliteli této soukromé armády. Schůzka se uskutečnila 29. června, tedy pět dní po krátké Prigožinově vzpouře a trvala skoro tři hodiny, uvedl tento týden podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov (více zde).

„Prezident měl takové setkání. Pozval 35 lidí – všechny velitele oddílů a vedení společnosti, včetně samotného Prigožina,“ řekl mluvčí. Podrobnosti o setkání podle něj nejsou známy. Upřesnil nicméně, že Putin vyhodnotil působení vagnerovců ve válce s Ukrajinou i události ze dne vzpoury, vyslechl si vysvětlení žoldnéřů a nabídl jim další možnosti jejich zaměstnání a nasazení v boji.

I přes četná vyjádření z Ruska i Běloruska v tuto chvíli není jasné, kde se nachází Prigožin. Na konci června v Petrohradu vyfotili muže, který se nápadně podobal veliteli vagnerovců. V červenci pak běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že šéf žoldnéřské skupiny je v Petrohradě a možná se přesune do Moskvy (více zde).

Reklama

Doporučované