Hlavní obsah

Vyhrožují mi Židé. Izraelský ministr má kvůli kritice osadníků ochranku

Foto: Profimedia.cz

Slova ministra Bar-Leva schytala kritiku od představitelů vlády i opozice.

Reklama

Izraelský ministr pro veřejnou bezpečnost byl umístěn pod nepřetržitou ochranu poté, co mu na sociálních sítích vyhrožovali židovští extremisté. Dusno v zemi podle něj podporují i výroky některých koaličních partnerů.

Článek

„Od dnešního rána jsem chráněn 24/7,“ napsal na twitter Omer Bar-Lev, izraelský ministr pro veřejnou bezpečnost. „Za posledních šest měsíců se mě nejednou ptali: ‚Vy nemáte bodyguardy?‘ A já s radostí odpovídal, že nejsem v ohrožení.“

„V důsledku mého odhodlaného boje proti zločinu v arabské komunitě jsem doufal, že nedojde k okamžiku, kdy mi někdo z nich bude vyhrožovat osobně. A arabští zločinci mi opravdu nevyhrožují. Vyhrožují mi izraelští Židé,“ informoval ministr v příspěvku.

Bar-Lev, který dohlíží na národní bezpečnostní složky, totiž v první polovině tohoto měsíce vyvolal pozdvižení. Důvodem byla jeho kritika vlny násilí osadníků ze Západního břehu Jordánu proti palestinským civilistům na Izraelem okupovaném území.

Ministr se tehdy během rozhovoru s náměstkyní ministra zahraničí USA pro politické záležitosti Victorií Nulandovou nechal slyšet, že Izrael násilí osadníků vnímá se vší vážností. Země má podle něj k řešení tohoto fenoménu také již podnikat kroky.

„Budu pokračovat v boji proti palestinskému terorismu, jako by neexistovalo žádné násilí extremistických osadníků. A budu pokračovat v boji proti násilí extremistických osadníků, jako by neexistoval žádný palestinský terorismus,“ nechal se slyšet Bar-Lev.

Jeho slova vyvolala rozruch ve vládních řadách, jelikož mnozí politici stejný názor nesdílejí. Opoziční politici pak podle agentury AP zašli ještě dále a řekli, že jeho komentáře povzbudily násilnosti ze strany Palestinců. Izraelský premiér Naftali Bennett násilí osadníků navíc již dříve bagatelizoval jako činy „okrajové“ hrstky.

Izraelská ministryně vnitra Ajelet Šakedová Bar-Leva označila za zmateného. „Násilí, které by mělo být šokující, jsou desítky každodenních incidentů, během kterých dochází k házení kamenů a Molotovových koktejlů na Židy - a to pouze proto, že jsou Židé. To navíc probíhá s povzbuzením a podporou palestinské samosprávy. Navrhuji, abyste s paní Nulandovou probrali tohle,“ reagovala politička na twitteru.

K napjaté atmosféře, která ohledně osadníků panuje, tak mají podle Bar-Leva přispívat právě i někteří členové vládní strany Jamina. Na týdenním setkání izraelské Strany práce, ke které ministr náleží, dokonce obvinil své koaliční kolegy z toho, že z něj „udělali nepřítele všech osadníků a člověka, který nerozumí bezpečnosti a terorismu Palestinců vůči izraelským občanům“.

Kvůli komentářům na Bar-Levovu adresu po schůzce s americkou představitelkou byl podle webu Times of Israel již před dvěma týdny zadržen muž, který ministrovi prostřednictvím internetu vyhrožoval. „Doufám, že tě zlynčují, ty zrádce,“ stálo v jednom z útočných příspěvků.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu za války v roce 1967 a od té doby na něm jeho vlády nechaly postavit desítky židovských osad, v nichž žije skoro půl milionu Izraelců. Palestinci tak ztrácejí naději, že na daném území vznikne jejich stát se souvislým územím. Jako součást palestinských území je region částečně uznáván mezinárodním společenstvím.

Reklama

Související témata:
Omer Bar-Lev

Doporučované