Hlavní obsah

Západní Balkán rychleji do EU? Ruská agrese popohání unijní diplomaty

Foto: Profimedia.cz

Unijní diplomat Josep Borrell (vlevo) v Severní Makedonii s tamním premiérem Dimitarem Kovačevským.

Reklama

Severní Makedonie a Albánie by se měly o něco víc přiblížit vstupu do Evropské unie. A to i kvůli bezpečnosti. Obavy unijních představitelů z možné nestability na Balkáně zvýšila ruská invaze na Ukrajinu.

Článek

EU chce připravit plán, jak lépe zabezpečit region západního Balkánu. Země by se měly těsněji ukotvit k evropské sedmadvacítce. Řekl to v pondělí při návštěvě Skopje Josep Borrell, šéf unijní diplomacie.

Podle Borrella by také měly co nejdříve začít oficiální jednání se Severní Makedonií a Albánií o vstupu do EU. Hlavní motivací, proč celý proces urychlit, je otázka bezpečnosti v souvislosti s válkou na Ukrajině. Právě rozšíření Evropské unie by podle Borrella mělo být jasnou odpovědí na ruskou agresi.

Pro balkánské země jsou několikadenní Borrellova cesta i jasné ujištění, že o ně EU stojí, důležitým signálem.

Na jejich členství se totiž ani dosavadní sedmadvacítka tak úplně neshodne. Hlavním odpůrcem je Bulharsko, které má se svým sousedem, Severní Makedonií, historické spory.

„Plně podporujeme demokracii, prosperitu a bezpečí v zemích západního Balkánu. Jsme sjednocení, vaše budoucnost je naše budoucnost,“ tweetoval Borrell v neděli ze Skopje. Řekl také, že bilaterální problémy mezi zeměmi nemohou ohrožovat celý přístupový proces.

V dalším tweetu unijní diplomat zmínil, že například prezident Severní Makedonie Stevo Pendarovski plně stojí za EU a vyhlášením sankcí vůči Rusku.

Unie reagovala na ruskou invazi na Ukrajině balíčkem dosud nejtvrdších sankcí mířených na ruský i běloruský režim.

Již v den zahájení ruské invaze se Unie rozhodla posílit bezpečnost v regionu tím, že zdvojnásobila mírové síly v Bosně. Tamní separatistické tendence mají blízko k podpoře Vladimira Putina a EU se obává, že by se nestabilita nebo nejistota mohla projevit na celém západním Balkánu.

O členství v EU se ucházejí i Bosna a Hercegovina a Kosovo, k přístupovým jednání mají ale o mnoho delší cestu než právě tandem Albánie se Severní Makedonií.

V Unii chtějí být i Srbsko a Černá Hora, ti mají naopak nakročeno ze všech balkánských států nejlépe a hovoří se o tom, že by se staly členy během několika málo let.

Česká republika je zastáncem rozšiřování EU o země západního Balkánu. Dlouhodobě se hovoří i o tom, že jde o součást českých priorit na úrovni EU a hlavně v rámci českého předsednictví v Radě EU, které Češi přebírají od Francouzů už letos v červenci.

A ruská agrese by v tomto mohla zamíchat kartami. EU dříve čelila určité kritice, že pokud se v regionu západního Balkánu nezapojí aktivněji, její roli může převzít právě Rusko nebo Čína. Kvůli dění na Ukrajině by potenciální snahy českého předsednictví mohly mít větší podporu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované