Hlavní obsah

Zelenskyj neletěl na G7 za spojenci. Pohlédl do očí těm, co tolerují Putina

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) s indickým premiérem Naréndrou Módím.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal v Japonsku šanci jednat s velkými hráči světové politiky, kteří mají blízko k Moskvě. Konfrontace lídrů Indie a Brazílie byla zřejmě na summitu G7 jeho hlavním cílem.

Článek

Už před příletem ukrajinského prezidenta do Japonska, kde se odehrává summit zemí G7, oznámily Spojené státy, že svým spojencům povolí poslat Ukrajině americké stíhačky F-16. 

Téměř souběžně s přistáním Zelenského lídři G7 vydali prohlášení vyzývající Čínu k tlaku na Rusko, aby zastavilo svou agresi vůči Ukrajině, což například deník Financial Times (FT) označuje za nejsilnější kritiku Číny, k jaké se kdy G7 uchýlila.

Čína se pak v sobotu ostře vymezila proti společnému prohlášení G7, které se podle ní vměšuje do vnitřních záležitostí Číny. Čína by podle prohlášení měla na Rusko naléhat, aby „zastavilo svou vojenskou agresi a okamžitě, zcela a bezpodmínečně stáhlo své vojáky z Ukrajiny“.Prohlášení G7 také vyjadřuje nesouhlas s ‚jakýmikoli jednostrannými pokusy změnit silou nebo nátlakem status quo” v jihovýchodní Asii, což je odkaz především na čínské nároky na Tchaj-wan.

Co víc může ukrajinský prezident od summitu chtít?

Na svou první cestu do Asie od začátku ruské invaze se nejspíš nevydal kvůli jednání se spojenci, ale s těmi, kteří se snaží k ruské válce zastávat neutrální pozici, mají blízko k  Moskvě a prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Na summitu jsou totiž kromě Zelenského a lídrů členských zemí G7 i zástupci řady dalších zemí včetně Indie a Brazílie, dvou silných hráčů, kteří i po ruské invazi udržují s Moskvou blízké vztahy.

Server Politico napsal, že přímo v programu summitu je setkání Zelenského s indickým premiérem Naréndrou Módím a brazilským prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silva.

S Módím se sešel už v sobotu a indický premiér měl podle agentury AFP slíbit, že „udělá, co bude v jeho silách“, aby pomohl situaci na Ukrajině vyřešit.

V neděli by mělo dojít na schůzku s Lulou, přidat se má i prezident Indonésie Joko Widodo.

„Bude to pro ně důležitá příležitost k výměně názorů. Nemůžeme ve věci přesvědčování globálního jihu spoléhat jen na Západ,“ řekl Politicu nejmenovaný představitel z jedné z členských zemí skupiny.

Výrok naznačuje, že země G7 jednání naplánovaly dopředu v naději, že osobní přítomnost ukrajinského prezidenta zkomplikuje státům tolerujícím ruskou agresi zastávání neutrální pozice.

V podobném duchu píší o nadcházejícím střetnutí Zelenského s Módím a Lulou i Financial Times (FT) a americká televize CNN. Nejmenovaní diplomaté, ale i někteří komentátoři dokonce setkání považují za hlavní cíl cesty ukrajinského prezidenta.

Blízko k Rusku?

Indie ani Brazílie se nedají jednoznačně označit za podporovatele Ruska. Z jejich postoje v posledním roce je ale zřejmé, že pro ně invaze nebyla dostatečným důvodem pro to, aby od Moskvy daly ruce pryč.

FT popisují Indii a Brazílii jako „nejmocnější země rozvojového světa“, které nepodpořily některé sankce vůči Rusku a zachovaly si s Moskvou blízké politické i obchodní vztahy.

„Dvojice zemí se zdržela politické podpory, jakou poskytuje Moskvě Čína, či třeba posílání zbraní Rusku, z čehož je teď obviňována Jihoafrická republika. Rozhodnutí, které vedly k ústřední roli Indie ve zpracovávání ruské ropy a diamantů nebo brazilské odmítnutí prodeje munice Německu s tím, že by mohla být použita na Ukrajině, západní partnery irituje,“ píše deník.

Indie se také například zdržela hlasování při letošní únorové rezoluci OSN odsuzující ruskou invazi. Od loňského února navíc - na rozdíl od západních zemí - výrazně posílila obchod s ruskou ropou a nadále v tom pokračuje.

Brazílie ve zmíněném hlasování Rusko odsoudila, ale prezident Lula si minulý měsíc vysloužil kritiku, když mimo jiné prohlásil, že USA a evropské státy by neměly Ukrajině posílat zbraně, protože tím prodlužují konflikt.

Indonésie rezoluci podpořila a prezident Joko Widodo loni i navštívil Zelenského přímo na Ukrajině. Potkal se nicméně i s Putinem v Moskvě a snaží se vystupovat jako mediátor mírového řešení.

Hlavní důvod návštěvy

Možnost mluvit přímo s Módím a Lulou a dalšími hosty z rozvojových zemí je podle nejmenovaného diplomata zapojeného do summitu „nejlepším vysvětlením“, proč Zelenskyj vyrazil do japonské Hirošimy osobně. „Je tou součást našeho společného působení (na rozvojové země) a velký krok pro Zelenského. Japonci by nic takového nepovolili, kdyby to nebylo dopředu prodiskutované a připravené,“ řekl diplomat pro FT v podstatě ve shodě s výše zmiňovaným zdrojem Politica.

Naději, že osobní návštěva Zelenského a následné jednání „prohloubí pochopení situace na Ukrajině globálním jihem“, přímo zmínil i zdroj FT z japonské vlády.

„Klíčem k Zelenského návštěvě nejsou země G7 - jejich podporu už má. Klíčem je vidět osobně lídry zemí, které byly na summit přizvány navíc - Indie, Indonésie, Brazílie a další,“ řekl pro CNN opět ve shodě s ostatními ředitel geopoliticko-ekonomické větve think tanku Atlantic Council a bývalý poradce v týmu exprezidenta USA Baracka Obamy Josh Lipsky.

Do Japonska Zelenskyj mimochodem přiletěl z překvapivé návštěvy saúdskoarabské Džiddy, kde zřejmě plnil podobné cíle. Na summitu Ligy arabských států pronesl apel k podpoře mírového plánu pro Ukrajinu a v přítomnosti syrského diktátora a spojence Ruska Bašára Asad prohlásil, že některé země „zavírají oči před nelegálními věznicemi a anexemi“.

Na Ukrajině mezitím dál zuří intenzivní válka. V noci na sobotu se výbuchy opět ozvaly i daleko za frontou - Kyjev čelil už jedenáctému ruskému vzdušnému útoku od začátku května. Podle ukrajinského letectva Rusko tentokrát zaútočilo 18 sebevražednými drony, které se do jednoho podařilo sestřelit protivzdušné obraně.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace o schůzce Zelenskyj - Módí a o ostré reakci Číny na prohlášení G7.

Reklama

Doporučované