Hlavní obsah

Zoo Ostrava opustí mládě pandy, chovatelé věří v další přírůstek

Foto: Pixabay.com

ilustrační foto.

Reklama

Ostravskou zoologickou zahradu na jaře opustí mládě pandy červené, které je prvním potomkem nově sestaveného chovného páru. Mladý samec zamíří do zoologické zahrady v Berlíně, aby posílil tamní chov.

Článek

„Ostravští chovatelé doufají, že by se zahrada letos mohla dočkat dalšího přírůstku,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Zahrada nový chovný pár sestavila v roce 2019, když do zoo byla z Francie přivezena nová samice, která nahradila uhynulou samici. První potomek nového páru se narodil loni v červnu. „Rodičovský pár pand červených úspěšně odchoval svého prvního potomka. Ten poputuje v průběhu jara na základě doporučení koordinátora evropského záchovného programu pro tento druh do zoologické zahrady v Berlíně. Rodiče mladého samečka už se mezitím připravují na příchod dalšího mláděte,“ uvedla Nováková.

Připomněla, že říje u pand červených probíhá většinou od ledna do března. „Během ní se partneři vzájemně nahánějí a společně válejí. Doba březosti trvá 114 až 145 dní. Mláďata se rodí převážně v červnu, případně v červenci. Velmi různorodá doba mezi pářením a porodem je dána schopností samice pozastavit, respektive zpomalit vývoj zárodku,“ uvedla Nováková. Chovatelé doufají, že by se v létě mohli dočkat dalšího mláděte.

Pandy červené patří mezi ohrožené druhy zvířat. Největší hrozbou je pro ně úbytek přirozeného prostředí. „Proto je úspěšný chov v zoologických zahradách velmi důležitý a do budoucna může znamenat jedinou šanci pro zachování tohoto druhu pro příští generace,“ doplnila mluvčí.

Panda červená je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití, zatímco černobílá panda velká je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda z čeledi medvědovití. Panda červená je plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava.

„V jídelníčku pand červených převládá bambus. Ostravská zoo proto ve velkém tuto travinu pěstuje na různých místech areálu. Jedná se často o mrazuvzdorné druhy, takže je v tomto ohledu soběstačná i v zimním období. V záloze má ale i bambusy ve sklenících,“ řekla mluvčí. Počet pand červených se ve volné přírodě odhaduje na pouhých 10 000 jedinců.

Reklama

Doporučované