Hlavní obsah

Důvěra v kryptoměny jde ke dnu

Lukáš Voženílek
redaktor SZ Byznys
Foto: Shutterstock.com

Trh s kryptoměnami se letos otřásá. Velkou roli v tom hrají bankroty významných krypto společností.

Reklama

ANALÝZA. Hodnota digitálních měn rapidně klesá. Trh postihlo několik bankrotů významných hráčů. Důvěra v odvětví kryptoměn je významně narušená. Kaskáda krachů má navíc pokračovat a celá krize zdaleka nedosáhla finálních rozměrů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co se dočtete v analýze

  • Bitcoin, označovaný ještě nedávno za „budoucnost peněz“ se propadl na své dvouleté minimum.
  • Nejen bitcoin, ale celé odvětví kryptoměn se sbírá z několika šoků, mimo jiné z bankrotů významných hráčů a kolapsu jedné z největších kryptoměnových burz FTX.
  • Šéf konkurenční burzy Binance varoval před kaskádovou kryptoměnovou krizí. Plné dopady zhroucení konkurenční kryptoburzy se podle něj teprve projeví.
  • Jan Macek, investiční specialista říká: „Ke kryptoměnám jsme dlouhodobě skeptičtí. Nevidíme kolem sebe žádné reálné, masově využívané nebo použitelné uplatnění decentralizovaných peněz, které by mělo potenciál nahradit stávající ekonomický model.“

Ještě loni v listopadu se cena bitcoinu nacházela na svém cenovém maximu kolem 69 tisíc dolarů (přibližně 1,6 milionu korun). V tu dobu pravděpodobně málokdo počítal s tak dramatickým scénářem, který nejpopulárnější digitální měnu postihl letos.

Už před několika lety mnozí označovali bitcoin za budoucnost „peněz“. Je ale listopad 2022 a cena bitcoinu se od svého loňského maxima propadla přibližně o tři čtvrtiny hodnoty pod 17 tisíc dolarů (asi 400 tisíc korun).

Nejen bitcoin, ale celé odvětví kryptoměn je poznamenáno makroekonomickými šoky, tržními silami a v neposlední řadě také bankroty významných hráčů. Takzvanou „kryptozimu,“ jak období poklesu kryptonadšenci nazývají, doprovází spektakulární kolaps jedné z největších kryptoměnových burz FTX.

Výplach začal koncem roku

Tržní kapitalizace všech kryptoměn dosahovala ještě v roce 2021 přibližně tří bilionů dolarů. Ovšem z tržní hodnoty kryptoměn se postupně odpařily více než dva biliony dolarů na současných méně než 800 miliard dolarů. Dost možná se tak ukazuje, že loňská cenová maxima byla na delší dobu těmi posledními.

Spíše než jako pojistka proti inflaci, jejíž hodnota v mnoha státech atakuje nejvyšší úrovně za několik desetiletí, se bitcoin ukázal být dalším spekulativním aktivem, které šplhá vzhůru, když za ním stojí nadšenci, a padá, když optimismus ochladne a investoři se vyděsí.

Jak si letos vedou největší kryptoměny dle tržní kapitalizace

NázevCena (v USD)Tržní kapitalizace (v mld. USD)Výkon 2022
Bitcoin16 305,00317,3-75%
Ethereum1 165,00142,6-69%
Tether0,9965,4-0,15%
BNB297,0047,6-43,41%
USD Coin1,0044,10%
Binance USD0,9922,70,02%
Ripple0,3718,8-55,76%
Cardano0,3110,7-77,22%
Dogecoin0,0810,7-53,17%
Polygon0,857,4-66,67%

Poznámka: Data k 23. listopadu

Zdroj: CoinMarketCap, CoinDesk

Výraznější pokles odstartoval koncem roku 2021, když začala prudce stoupat míra inflace ve Spojených státech a tím pádem také obavy, že americká centrální banka (Fed) utáhne ekonomice šrouby zvyšováním úrokových sazeb ve snaze inflaci přibrzdit. Bitcoin se jen v prosinci propadl o 19 procent, protože investoři se začali obávat recese a přesouvali se k aktivům považovaným v bouřlivém ekonomickém prostředí obecně za bezpečnější.

Nestabilní stablecoiny

Kryptoměnová zima ale ve skutečnosti udeřila až za několik měsíců. Trhy se mezitím dokonce krátce stabilizovaly, ale ještě před létem došlo k dalšímu propadu. Mezi některými investory se začaly ozývat hlasy, že i takzvané stablecoiny (stabilní mince) se už staly „oficiálně nestabilními“.

Stablecoin je typ digitální měny, která je navržena tak, aby udržovala vazbu jedna ku jedné s americkým dolarem, čímž mělo být dosaženo uchování hodnoty dané kryptoměny a také snížení její kolísavosti.

Když se ale cena digitální měny luna, která je sesterskou kryptoměnou stablecoinu terraUSD, v květnu propadla o 99 procent pod hranici jednoho dolaru, nastala panika a důvěra ve stablecoiny byla nahlodána. Z ceny luny byla smazána hodnota více než 40 miliard dolarů. A najednou se zdálo, že v kryptoměnách není nic v bezpečí.

Tím však problémy odvětví zdaleka nekončily. Výrazný pokles kryptoměn začal postupně dopadat na firmy z oboru. O bankrotovou ochranu před věřiteli požádala v červenci kryptoúvěrová společnost Celsius.

Foto: Seznam Zprávy

Tržní hodnota kryptoměn od konce loňského roku klesla o více než dva biliony dolarů.

Stala se jednou z prvních velkých obětí prudkých výkyvů na trzích s kryptoměnami. Společnost už v červnu zmrazila výběry klientům, což zdůvodnila „extrémními podmínkami na trhu“. Zhruba 1,7 milionu klientů firmy ztratilo přístup ke svým vkladům.

Pro bitcoin byl navíc měsíc červen nejhorším v historii, když ztratil zhruba 38 procent své hodnoty. Ethereum, druhá největší kryptoměna dle tržní kapitalizace, se propadlo o více než 40 procent. Bankroty velkých a důležitých hráčů z odvětví na sebe nenechaly dlouho čekat.

Miliardy v prachu

Jeden z nich postihl singapurskou společnost Three Arrows Capital (3AC), která kvůli potížím s likviditou bankrot vyhlásila v červenci. Bylo to jen několik měsíců poté, co zveřejnila, že má aktiva v hodnotě deset miliard dolarů.

Riskantní strategie firmy spočívala mimo jiné v tom, že si půjčovala kapitál, který následně investovala do začínajících, riskantních krypto projektů. Společnost například zainvestovala 200 milionů dolarů do výše zmíněné kryptoměny terraUSD, která jak už víme, spadla prakticky na nulu.

Konec prominentní firmy 3AC dopadl také na zákazníky platformy Voyager, která již před červencovým bankrotem vydala oznámení o neplnění závazků společnosti 3AC. Náznaky, že je Voyager v problémech, se objevily v době, kdy této firmě poskytla úvěr ve výši 500 milionů dolarů společnost Almeda Research, kterou zakládal podobně jako burzu FTX Sam Bankman-Fried.

Co je to bitcoin?

Alternativní kryptoměna bitcoin (BTC) je decentralizovaný systém založený na matematické ověřitelnosti transakcí a jejich zpětné dohledatelnosti. Každá proběhlá transakce od vzniku bitcoinu v roce 2009 je napevno zapsána ve sdílené „účetní knize“ (tzv. blockchain ledger). Ověřování pomocí kryptografie probíhá spolu s tzv. těžbou nových bitcoinů, která se stará o stálý a předem rozplánovaný přísun nových bitcoinů a zároveň odměňuje těžaře za energeticky náročné výpočty.

Ten byl mnohými odborníky z oboru přezdíván jako „JP Morgan kryptoměn“. Ještě v září se nechal slyšet, že jeho firmy mají k dispozici okolo jedné miliardy dolarů, pokud by bylo potřeba udržet klíčové hráče z odvětví nad vodou. V tu dobu ještě možná netušil, co jeho společnost FTX za pár měsíců čeká.

Podobnost s Lehmany

Stačilo pár listopadových dnů, aby se magická aura kolem Sama Bankmana-Frieda kompletně rozplynula. FTX, jedna z největších kryptoměnových burz, v pátek 11. listopadu vyhlásila bankrot poté, co zákazníci během tří dnů vybrali z její platformy asi šest miliard dolarů (141,2 miliardy Kč).

Konkurenční burza Binance zároveň odstoupila od svého plánu kryptoměnovou burzu FTX převzít. Šéf Binance, Kanaďan čínského původu Changpeng Zhao současně varoval před kaskádovou kryptoměnovou krizí. Plné dopady zhroucení konkurenční kryptoburzy se podle něj teprve projeví.

Podle Adama Neubergera, spoluzakladatele projektu Probinex, se dá pád FTX jistým způsobem přirovnat k pádu významné investiční banky Lehman Brothers.

„V roce 2008 tato událost odstartovala finanční krizi. U FTX zase vidím potenciální riziko pro další projekty, které by nemusely zvládnout medvědí (klesající) trend a trhem to může ještě otřást,“ míní dodává Neuberger.„Určitě to pro kryptoměny není nic pozitivního. Opět to bude vzbuzovat spoustu pochybností o tomto odvětví. Z pohledu investorů do kryptoměn aktuálně převládá strach a je možné, že jsme se stále nedostali na dno.“

Regulace by bankrotu nezabránila

Řada osobností z oboru se shoduje, že kvůli významným bankrotům dojde krátkodobě k poškození důvěry. Současně může jít ale o příležitost, jak urychlit a zlepšit řadu procesů pro rozvoj kryptoměn. Bankrotu významné burzy FTX by ale regulace stejně prý nezabránila.

„Ukázalo se, že obchodní model celé skupiny nebyl udržitelný. Nová regulace EU posílí transparentnost, ochranu investorů nebo napomůže lepšímu porozumění, jak daná aktiva ve skutečnosti fungují. Na druhou stranu dopadne především na subjekty, které formálně podnikají v EU. Abychom mohli posílit práva a ochranu investorů na globální úrovni, budeme potřebovat mnohem lepší spolupráci mezi jednotlivými zeměmi, včetně těch mimo EU,“ vysvětluje Ondřej Kovařík, poslanec Evropského parlamentu (nestraník za hnutí ANO 2011).

„Problém FTX byl především v iluzi toho, že spolupracuje s regulátory. Bylo obtížně představitelné, že by zrovna tato burza mohla být problematická. Sam Bankman-Fried měl vazby na šéfa amerického regulátora finančních trhů Garyho Genslera. Byl druhým největším sponzorem prezidentské kampaně Joe Bidena i nedávné kampaně Demokratů. Pod lampou ale byla tma. Je to selhání centralizace a důvěry v regulátory,“ dodává Jakub Jedlinský, expert na kryptoměny ze společnosti Altlift.

Výhled nejasný

Odborníci z odvětví se stále rozcházejí v názoru na to, zda bitcoin již dosáhl svého dna. Někteří tvrdí, že již ano, zatímco jiní tvrdí, že bitcoin by mohl v letošním roce ještě stihnout oslabit až na cenu deset tisíc dolarů.

Můžeme pouze spekulovat o tom, jakou hodnotu mohou mít kryptoměny pro investory v nadcházejících měsících a letech. Ale ve skutečnosti se stále podle mnohých odborníků jedná o spekulativní a riskantní investici bez velké historie, na které by se daly založit předpovědi.

Foto: Seznam Zprávy

Současný medvědí (klesající) trend není na bitcoinu ničím výjimečným. Od svého maxima dokázal v minulosti oslabit i více.

Podle Martina Řezáče, předsedy Asociace pro kapitálový trh České republiky, se dá v dalších měsících předpokládat tlak na pokles cen minimálně do doby, než dojde k obratu ve výhledu budoucího pohybu úrokových sazeb.

„Dlouhodobou perspektivu kryptoměn si netroufnu predikovat, jde stále o málo transparentní trh s cejchem spekulativního aktiva a bez fundamentální hodnoty,“ vysvětluje.

Podobně to vidí i Jan Macek, investiční specialista Conseq Investment Management. „Ke kryptoměnám jsme dlouhodobě a konzistentně skeptičtí. Nevidíme kolem sebe žádné reálné, masově využívané nebo použitelné uplatnění decentralizovaných peněz, které by mělo potenciál nahradit stávající ekonomický model. Kryptoměny pro nás tedy nepředstavují investiční téma,“ shrnuje.

Reklama

Doporučované