Hlavní obsah

Poklad z půdy. Objevená kytara Johna Lennona může v aukci zlomit rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Poklad z půdy. Objevená kytara Johna Lennona může v aukci zlomit rekord.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Legendárním Beatles se stávalo, že jim fanoušci tu a tam kradli nástroje. Jindy kytary třeba sami rozdali. Tak či onak, některé i na dekády zmizely, a jak se objevily, ceny šly do milionů.

Článek

Byla ztracená 50 let, ale teď míří do aukce, kde by mohla zlomit historický rekord. V úvodním videu tohoto článku se můžete podívat na kytaru, se kterou John Lennon v roce 1965 nahrával album Help! s hity jako Yesterday nebo Help! a na niž hraje také ve stejnojmenném filmu. Z kapely Beatles na ni hrál přitom také ještě George Harrison a posloužila i při nahrávání dalšího alba Rubber Soul ze stejného roku.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

A tak není divu, že přestože americká dražební síň Julien's Auctions odhadla její hodnotu na 600 až 800 tisíc dolarů, očekává se, že by se mohla 29. května prodat za mnohem víc – až desetinásobek. A překonat tak dosavadního rekordmana z března 2022.

„Mějte na paměti, že držíme světový rekord nejdražší kytary, kterou byl model Martin D-18E od Kurta Cobaina z koncertu MTV Unplugged v roce 1993. Tu jsme prodali za šest milionů a deset tisíc dolarů. Tohle by mohla být kytara, která to může překonat, protože je opravdu, opravdu důležitá. Nikdo ji neviděl 50 let a je to pravděpodobně i poslední nástroj od Beatles, který se dostává na trh,“ vysvětluje její vzácnost ředitel a spoluzakladatel dražební síně Martin Nolan.

Kytara Beatles ležela na půdě

Jedná se o model Hootenanny o 12 strunách, který vyrobil bavorský podnik Framus na začátku 60. let. Na konci dekády ale několikrát změnila majitele a poté se ztratila. Julien's Auctions přirovnává její objevení k nalezení ztraceného Rembrandta anebo Picassa. Ze Spojených států jeli odborníci její původ ověřit kam jinam než do Británie, kde se našla doslova na půdě, a její rovněž cenné pouzdro stihli tak akorát vytáhnout z koše.

„Ta rodina, víte, v hudebním průmyslu byla přes 60 let a tu kytaru jí daroval Gordon Weller z dua Peter a Gordon, což byli přátelé Beatles a často hráli jejich muziku. A Beatles jim také psali písničky, načež kytaru darovali právě jejich manažerovi. A ten, když ji měl, tak si o ní asi moc nemyslel, takže skončila na půdě. No, když šla o dům dál, zase skončila na půdě, a když ta rodina postupně snižovala náklady a z baráku o dvou patrech a půdě dělala dům o jednom patře a půdě, jejich syn ji našel v krabici. Vždycky o ní jen slyšel, když vyrůstal, ale nikdy ji neviděl,“ popisuje Nolan, jak se nástroj objevil.

Slavné a drahé kytary

Dřevěné tělo kytary podle Julien's Auctions perfektně odpovídá tomu, na které John Lennon a George Harrison oba hráli. Podle dražebníků plní takovou roli otisku prstu. A tím, že byla zhruba 50 let netknutá, tak je i ve stavu, ve kterém ji nechali.

Američtí dražebníci také uvádějí, že jde o největší takový objev od nalezené baskytary Paula McCartneyho značky Höfner ve tvaru houslí, kterou mu v roce 1972 ukradli a vrátila se k němu až letos v únoru. V roce 1961 si ji koupil za 30 liber, ale dnes by její cena mohla být i 10 milionů liber.

A takto v roce 1963 ukradli jednu kytaru i Johnu Lennonovi. Byl to model Gibson, na kterém napsal píseň I Want to Hold Your Hand. Objevila se až v roce 2014 a jen rok poté ji právě Julien's Auctions vydražili za 1,6 milionu liber.

Reklama

Doporučované