Hlavní obsah

Brněnská kauza: „Časovaná bomba pro ODS a obrovský problém pro Blažka“

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Brněnská primátorka Markéta Vaňková, v pozadí ministr spravedlnosti Pavel Blažek (vlevo) a náměstek primátorky Robert Kerndl (všichni ODS).

Reklama

Článek

Brněnská ODS a s ní i primátorka Markéta Vaňková a šéf jihomoravské stranické buňky, ministr spravedlnosti Pavel Blažek, čelí otázkám v souvislosti s praktikami na brněnské radnici a takzvanou bytovou kauzou. „Pro ODS je Brno časovaná bomba,“ říká o současné situaci reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak je podle vyšetřování policie do bytové kauzy zapojená brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).
  • Proč proti nedávným kauzám šéfky brněnské radnice příliš nevystupují ani zástupci opozice.
  • A jak s bytovou aférou v Brně souvisí ministr spravedlnosti a šéf jihomoravské ODS Pavel Blažek.

Policisté dál rozplétají nitky brněnské bytové kauzy, ve které je několik lidí i firem podezřelých z toho, že manipulovali přidělování městských bytů. Důkazy podle kriminalistů nasvědčují mimo jiné tomu, že do případu je zapojená také současná primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Z policejních dokumentů, které získali reportéři Seznam Zpráv Adéla Jelínková a Lukáš Valášek, vyplývá, že příbuzní Vaňkové při zájmu o dva lukrativní půdní prostory v ulici Hlinky sehráli roli bílých koní. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že švagr primátorky a jeho družka měli dva nebytové prostory o rozloze 300 čtverečních metrů získat právě pro Vaňkovou. Současná primátorka navíc seděla v radě, která jim je v roce 2012 přiklepla.

O roli primátorky Vaňkové v bytové kauze podrobně

„Kriminalisté používají formulaci, že tuto variantu považují za tu, která je správná. Tedy evidentně nashromáždili dostatek důkazů na to, aby mohli říct, že příbuzní primátorky byli ve skutečnosti pouze bílými koňmi,“ uvádí v podcastu 5:59 Valášek.

Primátorka Vaňková na dotazy Seznam Zpráv neodpověděla. V minulém týdnu novinářům pouze řekla, že půdní prostory pro ni „připravovány nebyly“, jinak se ale prý k případu nechce vyjadřovat s ohledem na pokračující vyšetřování policie.

Taktika ministra Blažka?

Za Vaňkovou - podobně jako nedávno u případu fotografie, na které je primátorka zachycená s bílým práškem - nicméně stojí vedení brněnské radnice. A nesouhlasná vyjádření příliš nezaznívají ani od místní opozice. Podle reportéra Valáška je to dané politickou situací, která v Brně nastala loni po komunálních volbách.

V současnosti je v moravské metropoli u moci šest stran - ODS, TOP 09, ANO, KDU-ČSL, STAN a SOCDEM. A zbytek? V opozici nakonec skončili Piráti, Zelení s Žít Brno a hnutí SPD (ve volbách s Trikolorou a Moravany), které ale nakonec dostalo placený post předsedy kontrolního výboru. „A vlastně všichni ostatní mají nějaký podíl na moci, na penězích, které z toho městského rozpočtu plynou, mají pozice v městských firmách,“ popisuje Valášek.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportéři Seznam Zpráv Adéla Jelínková a Lukáš Valášek.

„Přesně za tímto stylem vládnutí můžeme vidět vliv šéfa jihomoravské ODS a ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který dlouhodobě vždy, když se v Brně ‚porcuje‘ politický medvěd, tak má tuto taktiku - tedy všem něco dát, protože poté nemají důvod situaci kritizovat,“ pokračuje reportér ve vysvětlování.

Adéla Jelínková zároveň připomíná, že bytová kauza se navíc dotýká téměř všech stran v brněnské opozici. „Například je obviněn bývalý člen hnutí ANO Radim Suchánek. Dlouhodobě se policisté zajímají o další členy jak TOP 09, tak KDU-ČSL. Byla tu i prohlídka prostor u současného lidoveckého ministra životního prostředí Petra Hladíka,“ naráží reportérka na loňskou policejní razii na brněnském magistrátu, během které kriminalisté prohledali i Hladíkovu kancelář.

„Brno je časovaná bomba“

Za problémy, které v současnosti řeší brněnská buňka občanských demokratů, pak nese svůj díl politické odpovědnosti také už zmíněný ministr Blažek, a to z pozice předsedy jihomoravské ODS. Současné dění se ho ale dotýká i tím, že primátorka Vaňková je jeho bývalou advokátní koncipientkou.

Blažek ale do kauzy vstoupil i svým postupem v roli šéfa resortu spravedlnosti, když v minulosti žádal Nejvyšší státní zastupitelství o informace z případu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) i samotného Blažka byly jeho ministerské dotazy v mezích zákona, podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže ale šlo o neobvyklou záležitost.

Podcast 5:59: O působení Blažka ve vládě s reportérkou Lucií Stuchlíkovou

Ale to nemusí být konec. Jeden ze spolupracujících obviněných v bytové kauze, Pavel Hubálek, totiž dokonce už dříve uvedl, že ministr je „hlavou celého systému manipulací s byty“. Což však samotný ministr Blažek opakovaně a důrazně odmítl.

Jenže i pokud se Hubálkova obvinění vůči ministrovi nebudou brát v potaz, znamená bytová kauza pro Blažka „velkou politickou polízanici“, upozorňuje Valášek. Navíc nikdo momentálně netuší, co dalšího ještě policisté v kauze zjistí. „Dovolím si tvrdit, že pro ODS je Brno časovaná bomba,“ dodává reportér.

Třaskavý je brněnský případ zejména ve chvíli, kdy pozicí Pavla Blažka otřásla jeho nedávná schůzka s poradcem exprezidenta Martinem Nejedlým, o které Seznam Zprávy informovaly v polovině srpna. Premiér Fiala mu za ni ostatně udělil pomyslnou žlutou kartu.

„Ale nemyslím si, že by premiér právě za bytovou kauzu udělil Blažkovi kartu červenou,“ míní reportérka Adéla Jelínková: „Protože když už ji neudělil do této doby, tak si nedovedu představit, že by následovalo ještě něco výbušnějšího.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte podrobnosti o machinacích s půdními prostory v brněnské ulici Hlinky. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, ČT24, ČT24 - Otázky Václava Moravce, TV Nova, CNN Prima NEWS, Vláda České republiky (vlada.cz)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované