Hlavní obsah

Blažek si řekl o jména soudců z kauzy Byty. To jsem nezažil, říká jejich šéf

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V zájmu o kauzu svých přátel z ODS a sebe sama ministr spravedlnosti nepolevuje.

Reklama

aktualizováno •

Kromě informací od žalobců požadoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS v brněnské bytové kauze i jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách. V případu jsou mj. prověřovaní jeho známí či lidé z ODS.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hlad ministra spravedlnosti Pavla Blažka po informacích z bytové kauzy je ještě větší, než se dosud vědělo.

Seznam Zprávy už v několika zprávách popsaly, že ministr spravedlnosti Blažek, který je také předsedou jihomoravské organizace ODS, bombarduje podřízené státní zástupce žádostmi k právě zmíněnému případu, v němž policisté už jednoho člena ODS obvinili a podezření kolem dalších prověřují.

Reportéři nově zjistili, že v kauze, kde se vyšetřují manipulace se stamilionovým majetkem Brna v organizované skupině, vznesl ministr požadavek i na Městský soud v Brně. A získal seznam soudců, kteří v kauze schválili domovní prohlídky a vazby.

„Jsem soudcem 29 let. Nikdy se nestalo, že by ministerstvo chtělo jména soudců, kteří v nějaké takové věci rozhodovali. Takže nevím, proč to chtěli,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda Městského soudu v Brně pro trestní úsek Aleš Dufek. Jména čtyř soudců však sdělil, protože šlo o požadavek ministra.

Za neobvyklý označuje Blažkův požadavek i prezident soudcovské unie Libor Vávra. „Nesetkal jsem se s tím, že by po mně někdo chtěl jména soudců, kteří na případu pracovali. Takže nevím, jak bych postupoval,“ řekl Vávra.

Po vydání textu Blažek přišel s tím, že dotaz posílal odbor dohledu ministerstva. Podle Vávry se tento odbor na věci soudu ptá. „V drtivé většině tak ale jedná na základě stížnosti člověka - neříkám ale že zrovna na tohle a v téhle šíři,“ doplnil Vávra.

Na otázku, čím ministerstvo v čele s Blažkem svůj dotaz podložilo, soudce Dufek řekl: „To si přesně nevybavuji, asi skoro ničím.“

Rozhodovali o prominentech ODS

Ministr Blažek díky tomu nyní zná i identitu soudce, který do vazby poslal jeho někdejšího advokátního koncipienta, spolupracovníka a spolustraníka Otakara Bradáče. Ten podle vzneseného obvinění za úplatek zmanipuloval přidělení bytu i pro policejního agenta.

Ministr se dozvěděl i jména soudců, kteří schválili domovní prohlídky u dalších členů ODS - dvou nevlastních bratrů šéfa brněnské ODS Roberta Kerndla. Reportéři už dříve vypátrali, že u této trojice sourozenců postupně skončila více než desítka městských nemovitostí.

O privatizacích rozhodovali jejich kolegové z ODS. V části případů i sám Blažek, který s Kerndlem dodnes podniká - spoluvlastní spolu původně městský dům, který pronajímají.

Na soupisu jmen, který ministr spravedlnosti na vyžádání dostal, je i soudce, jenž povolil prohlídku kanceláře Blažkova budoucího vládního kolegy - nastupujícího ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Podle zjištění Seznam Zpráv dorazila na soud první žádost z Ministerstva spravedlnosti krátce po druhé razii, kdy policisté prohledávali právě i Hladíkovu kancelář.

Další žádost ministerstvo soudu zaslalo zhruba před měsícem. Podle místopředsedy soudu Dufka i tentokrát ministra spravedlnosti zajímala jména soudců, kteří byli nějak činní ve třetí větvi vyšetřované kauzy, která se týká podezření z manipulací s lukrativními byty na brněnské ulici Hlinky. Těsně před tím, než si Blažek na soudu o informace řekl, rozhodlo Nejvyšší státní zastupitelství o zrušení trestního stíhání dvou žen v této kauze.

Jak již redakce popsala, tento případ se týká bydlení, které původně radnice pod vedením ODS přiklepla příbuzným brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS), Blažkovy další někdejší koncipientky.

K čemu identity soudců Pavel Blažek potřeboval, na dotaz Seznam Zpráv nevysvětlil. Neřekl tedy, zda dotazy na soudce nějak souvisejí s jeho pravomocí navrhnout v případě libovolného soudce kárné řízení.

Ministr: Zavedený postup

Blažek si dotazy reportérů zaslané prostřednictvím zprávy na jeho mobil přečetl. Ale nereagoval na ně. Redakce čekala na ministrovy odpovědi bezmála celý den, Pavel Blažek však neodpověděl ani na další zprávu, kterou si přečetl - zda bude mít čas odpovědět a kdy tak případně učiní.

Zato odeslal další tweet, kterým opět útočí na dozorující žalobkyni bytové kauzy, kterou obviňuje z likvidace lidí. Žádné rozhodnutí Lastovecké, které by takto relevantní instituce označila, ale neexistuje.

Až těsně po vydání článku ministr na nové skutečnosti o soudcích reagoval opět na Twitteru. „V roce 2022 ministerstvo odeslalo přibližně 300 dotazů k soudům různých stupňů po celé ČR. Odpověď přišla vždy. Soudy běžně poskytují i svá rozhodnutí a celé spisy. Desítky let zavedený zákonný postup,“ tvrdí Blažek.

Proti ministrovi se ve čtvrtek vymezila Unie státních zástupců. „Souhlasíme s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem, že způsob, jakým se ministr spravedlnosti zajímá o informace v tzv. brněnské bytové kauze, je nešťastný. Současné aktivity a výroky ministra mohou být dozorovou státní zástupkyní vnímány jako nepřípustný nátlak. Tím spíše, že trestní řízení se podle veřejně dostupných informací týká mimo jiné bývalých ministrových spolupracovníků,“ uvedl v prohlášení oborový spolek žalobců.

Protikorupční organizace Transparency International (TI) požadavek Blažka na sestavení seznamu soudů interpretuje jako další snahu ministra narušit vyšetřování. Kvůli předchozímu tlaku na žalobce ho už dříve vyzvala k rezignaci.

„Požadování konkrétních jmen soudců nelze označit za nic jiného než politický nátlak za hranou jakékoliv pravomoci ministra,“ tlumočil stanovisko nevládní organizace Petr Leyer, právník a člen správní rady Transparency International.

Podezření kolem tří blízkých Blažka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pavel Blažek.

Žalobci z olomouckého vrchního zastupitelství dozorují vyšetřování možných machinací s městskými nemovitostmi, z nichž už NCOZ obvinila Blažkova někdejšího koncipienta a spolustraníka. A účast dalších členů jihomoravské ODS v privatizaci bytového fondu detektivové podle zjištění Seznam Zpráv prověřují. Oč jde konkrétně:

  • V bytové kauze už detektivové do vazby poslali Blažkova někdejšího advokátního koncipienta Otakara Bradáče (ODS), který podle obvinění zmanipuloval přidělení bytu i policejnímu agentovi.
  • Další Blažkovu bývalou koncipientku Markétu Vaňkovou (ODS) policisté prověřují. Reportéři v minulosti doložili, že dva rozsáhlé prostory dostal přidělené její švagr a jeho přítelkyně. Detektivové prověřují verzi, že reálně v nich měla bydlet Vaňková.
  • U rodiny třetího ministrova exkoncipienta Roberta Kerndla (ODS) dle pátrání Seznam Zpráv skončila více než desítka původně městských nemovitostí.

Kárné řízení na soudce

Kárné řízení už Blažek uvalil přímo na místopředsedu Dufka.

A to proto, že novinářům na žádost dle zákona o svobodném přístupu k informacím vydal odůvodnění schválených domovních prohlídek v jedné z větví bytové kauzy.

Vyplývá z nich, že policie podezřívá budoucího ministra, že jako člen vedení Brna jednal ve prospěch organizované skupiny. A detektivové uvádějí, že mají indicie, že se pokoušel ke skupině směrovat městský majetek kvůli vlastnímu prospěchu.

Vydání listin ze živého případu novinářům není obvyklé. Soudce Dufek si za tím ale dodnes stojí a upozorňuje, že ministr se ho pokouší potrestat za jeho právní názor.

„Zvažoval jsem samozřejmě pro a proti. Přípravné řízení je neveřejné, to s panem ministrem naprosto souhlasím, ale já dospěl k závěru, že v té konkrétní věci to poskytnout lze,“ vyjádřil se reportérům Dufek.

Svůj krok obsáhle zdůvodnil. Mimo jiné judikaturami soudů. Vyšetřování podle jeho závěrů ohroženo být nemohlo, protože všechny osoby, kterých se týká, byly už s důvody trestního řízení seznámeny. Argumentoval také veřejným zájmem - veřejnost podle něj má u veřejně činných osob vědět, proč se o ně policie zajímá a z čeho jsou podezřelé.

Premiér za Blažkem stojí

Jak už Seznam Zprávy informovaly, kromě soudců činných v bytové kauze se Pavel Blažek zajímá i o dozorující státní zástupkyni Petru Lastoveckou.

U nejvyššího žalobce Igora Stříže si například vyžádal informace z jejího osobního života. Stříž ale konstatoval, že na takové údaje ministr nemá nárok, protože to překračuje jeho zákonné oprávnění. A žádosti nevyhověl.

Protikorupční organizace Transparency International už kvůli postupu ministra spravedlnosti vyzvala premiéra Fialu, aby Pavla Blažka odvolal. Podle ní se ministr spravedlnosti nepřijatelně pokouší zasahovat do práce státního zastupitelství a ohrožuje důvěru v justici.

Fiala to ale odmítl. Podněty, stížnosti a otázky, které se týkají chodu státního zastupitelství, Blažek podle ministerského předsedy řešit musí a je to „naprosto standardní“ a Blažek to prý dělá i v jiných případech.

Za celou dobu ve funkci však Blažek poslal na informace z případů po celé republice celkem devět žádostí, hned ve čtyřech případech se zajímal jen o bytovou kauzu. Nejvyšší žalobce Igor Stříž takovou četnost Blažkových dotazů na jeden případ označil za nestandardní a nešťastnou.

ODS v bytové kauze

O tom, že vlivní občanští demokraté přidělování městských nemovitostí v Brně manipulují, detektivům vypověděl starosta jihomoravské vesnice Rojetín Pavel Hubálek, stíhaný za podvody s městskými byty. Ten se policistům přiznal, že s byty skutečně manipuloval, podle něj byl ale součástí masivního systému, který udržovali v chodu především politici ODS. Těm dle jeho slov nosil za zmanipulované privatizace od „klientů“ milionové úplatky. A to od roku 2010.

Aktualizace 3. 3. 11.06: Doplnili jsme vyjádření ministra Pavla Blažka, které těsně po vydání textu zveřejnil na Twitteru. Doplnili jsme o další vyjádření ministra Blažka.

Reklama

Doporučované