Hlavní obsah

Češi vyndávají jídlo z košíků. Tolik za něj utratili naposled v 80. letech

Kdy půjdou ceny jídla dolů? Rozhovor s Tomášem Prouzou, šéfem Svazu obchodu a cestovního ruchu Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Inflace a extrémní zdražování potravin už nutí Čechy výrazně šetřit i v obchodech s jídlem.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Kvůli inflaci si Češi letos odpouští nejen zbytné věci jako oblečení, jehož prodej se letos propadl o třetinu. Zkrátka se zákazníci drželi už i v obchodech s jídlem, potvrzuje Tomáš Prouza ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

„Objem prodaných potravin bude o 5–7 % nižší než loni, u nepotravinářského zboží jsme o 20 až 30 procent níže než loni. Prodej oblečení pro dospělé minus 30 %,“ popisuje sitauci místopředseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pořadu Agenda SZ Byznys.

Potraviny totiž letos zdražovaly extrémně. Cenovým skokanem roku je cukr krystal, který proti loňsku zdražil o 117 %, vejce o 89 %, rostlinný tuk, hladká mouka mléko nebo pečivo jsou jednou tak drahé jak loni touto dobou. „Tolik peněz z celkového příjmu vydávali lidé za jídlo naposledy v 80.letech,“ míní Prouza.

Za nárůst cen můžou vysoké ceny energií, surovin i meziproduktů. Zatímco zemědělci tvrdí, že ceny potravin táhnou nahoru i obchody, obchodníci viní z rekordních nárůstů cen zase zemědělce. Podle Prouzy to lze doložit ziskovostí v zemědělském sektoru.

„Čeští velkozemědělci mají podle dat ČSÚ za loňský rok ziskovost kolem 13 %, potravináři kolem 4–5 %, obchodníci podobně kolem 4–5 %. A ministr zemědělství Nekula avizoval, že zemědělci budou mít letos zřejmě nejziskovější rok v historii. Zatímco potravináři ani obchody rozhodně nebudou mít ziskový rok. Bude to výrazně horší než loni,“ tvrdí Prouza.

Steak a exotické ovoce už v malém obchodě nekoupíte

Zatímco dříve Češi na potravinách šetřili spíše na kvalitě, tentokrát se podle Prouzy snaží uspořit na kvantitě: „Lidé šetří tím, že vyndávají věci z košíků. V minulosti šetřili a sahali po nižší kvalitě, když potřebovali šetřit,“ uvedl Prouza.

Některé položky z nákupních košíků nejchudší třetiny populace mizí úplně. „První věc, kterou škrtají, je ovoce a zelenina. A samozřejmě dražší maso. Jdou pouze po kuřecím ve slevě,“ sdílí zkušenosti z obchodů Tomáš Prouza.

Ve slevách podle něj nakupuje už 60 % lidí, ještě před rokem to bylo 50 %. „Vrátilo se to, co zmizelo za covidu, kdy jsme se naučili jít do jednoho obchodu a tam nakoupit všechno.  Dnes třetina populace vyzobává slevové akce v jednotlivých řetězcích,“ tvrdí Prouza.

I příští rok potraviny podraží, ale ne tak rychle

Některé obchody v menších městech luxusnější zboží vyřazují úplně z nabídky: „V menších městech v nabídce často nenajdete exotické ovoce, dražší steaková masa. V menších obchodech je to totiž téměř neprodejné,“  uvádí příklady Prouza.

I v příštím roce bude jídlo zdražovat, podle Prouzy ale už ne takovým tempem: „Nárůst cen ještě nějaký bude, ale bude pomalejší než letos. V zemi s 15% inflací musíte navyšovat mzdy, rostou vám ceny vstupů. Pekaři slibovali, že když jim vláda zastropuje ceny energií, tak zlevní. Zatím to v těch dodávkách nevidíme,“ tvrdí Prouza.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované