Hlavní obsah

Zdražil chleba na 54 korun a říká: Netuším, co Češi ještě vydrží

Rozhovor s Richardem Kabátem, majitelem sítě pražských pekáren. Ilustrační fotoVideo: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chleba za 54 korun, speciální rohlík už brzo za devět. Takové ceny musely nyní nastavit pekárny Kabát kvůli zdražování surovin i energií. Podle jejich majitele Richarda Kabáta musí zdražovat každé dva měsíce a stejně „nestíhá“.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Takový skok v cenách surovin a energií jsem za 30 let, co jsme na trhu, ještě nezažil,“ říká v pořadu Agenda pražský pekař Richard Kabát, který má v hlavním městě třicet obchodů a prémiové pečivo dodává i do sítě Albert a online prodejcům Košík.cz a Rohlík.cz.

Všechny obchody prudce zvedají ceny už od podzimu a letos zdražování akceleruje. Kromě mouky postupně zdražují i další suroviny: máslo, tvaroh, tuky, mražené ovoce, oříšky, mák a další.

Mouka v dubnu zdražila o polovinu, mléko o třetinu, vejce o 14 procent. Jednou ze zásadních příčin raketového růstu cen je inflace, která je momentálně nevyšší za 30 let.

„Zdražení prostě musíme dostat do ceny. Zdražujeme průběžně už od září každé dva měsíce, naposledy v květnu. Chleba naposledy skočil ze 45 korun na 54,“ popisuje důsledky rostoucích cen surovin Kabát. Stejný chléb přitom stál dříve 36 korun. Pekař ale například ještě před rokem nakupoval kilo pšenice za šest až sedm korun, nyní je to 14.

A jaká je podle něj maximální cena, jakou je ještě Čech ochoten za chleba zaplatit? „Tak to vůbec nechci předjímat, uvidíme.“ reagoval Kabát.

Podle Kabáta přitom samotný zisk jeho obchodů není nijak závratný. „Marže u chleba nebo rohlíků se pohybují kolem pěti až šesti procent. Přitom nám dodavatel zdražuje po týdnech, my po měsících. Takže než stihneme zdražit, tak třeba měsíc máme snížený rabat,“ vysvětluje.

Co vše se promítá do výsledné ceny produktu, vysvětlil na příkladu jeho oblíbeného krouceného provorepublikového rohlíku, který se nyní prodává za osm korun, ale podle Kabáta se brzy přiblíží devíti. „Cena surovin tvoří 25 procent, řemeslná práce 25 až 30 procent, doprava a manipulace tvoří 10 procent a zbytek jsou vedlejší náklady a zisk,“ rozpočítal cenu Kabát.

Kabát si ale uvědomuje, že jeho síť pekáren je pouze v Praze a je tedy poněkud specifická. „Jsme na trhu 30 let a máme 30 pekáren. Naši zákazníci jsou většinou stálí a zvykli si na určitou úroveň. A také chápou, že musí zaplatit, abych měl zisk a nezkrachoval,“ konstatuje.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované