Hlavní obsah

Glosa: Když nemají mléko v akci, ať pijí víno, vzkazuje Nekula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Reklama

Článek

Pokud toho doteď ministr zemědělství Zdeněk Nekula mnoho nedělal, teď začal vládní koalici vyloženě škodit.

Uprostřed složitého vyjednávání o tom, jak snížit schodek rozpočtu o 70 miliard, začal ministr zemědělství veřejně ostřelovat jedno ze zvažovaných opatření – zrušení výjimky ze spotřební daně na tiché víno.

Nehledě na premiérovo přání, aby se všechno nejdřív projednalo interně mezi stranami, lidovecký ministr straší „nezvratnými kulturními a hospodářskými škodami“. A ministrovi financí vzkazuje, že úspory je třeba hledat kdekoli jinde než u alkoholu made in Morava.

V téhle zemi totiž můžete zdanit úplně všechno od kojenců po důchodce, zrušit slevy na školkovné, sáhnout studentům na stipendia, zavést nemocenskou zaměstnancům, zvednout věk odchodu do důchodu na 90 let, zpoplatnit LDN – a nestane se vůbec nic.

Ale zkuste víc zdanit alkohol. To prostě nejde. Je to naše kulturní dědictví.

Posléze ministr dodal ještě humorný příspěvek o tom, že podporuje užívání návykových látek, pokud jsou od českých a moravských vinařů a bude na nich nulová spotřební daň.

Návykové látky napsané pěkně v uvozovkách, protože víno, haha, mrk mrk, přece není tak docela alkohol. Ne, pane ministře, ani když k tomu napíšete „s nadsázkou“ a mrkajícího smajlíka, nebude to o nic méně nevkusné.

Nekula (dlouholetý starosta obce Těšetice na Znojemsku) se navíc o podpoře návykových látek pokouší vtipkovat ve chvíli, kdy zároveň navrhuje zcela zakázat produkty s CBD z konopí. To samozřejmě uprostřed citlivého jednání rozčílilo koaliční Piráty. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby to byl způsob nátlaku lidovců – nechte na pokoji víno a my necháme na pokoji konopí.

Ať je to jakkoli, premiér dal jasně najevo, že na takové nápady teď není zvědavý – veřejně záměr zkritizoval a zve si Nekulu na kobereček. Což už musí být, protože Petr Fiala ministry svého kabinetu veřejně nekritizuje, ani když provádějí bůhvíco.

Ale s tím si ministr Nekula evidentně moc hlavu nedělá. Ostatně jako s ničím. Po měsících kritiky, že neřeší drahé potraviny, bezelstně poradil lidem: nakupujte jen ve slevových akcích a prodejci zlevní! Že vám zrovna došlo mléko, které v akci není? Podle ministra si asi máte koupit něco jiného. Třeba víno.

Poznámka: Tento text vychází z předpokladu, že ministru Nekulovi někdo nehacknul účet na Twitteru. Což ale není vyloučeno vzhledem k tomu, že později tweetoval i srdečné poděkování řediteli Lidlu, který prý pochopil, oč Nekulovi celou dobu jde – o mouku v akci za 12,90.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované