Hlavní obsah

Audit o Babišově střetu zájmů může skončit soudy mezi státem a Agrofertem

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Monika Babišová dohlíží na fungování svěřenských fondů, v nichž je vložen Agrofert. Ten se paradoxně chystá na právní bitvu s českými ministerstvy, pokud budou požadovat vrácení vyplacených dotací.

Reklama

„Budeme hájit svá práva,“ zní z Agrofertu. Kauza dotací tak skončí pravděpodobně u soudu.

Článek

Na jedné straně stát, který řídí premiér Andrej Babiš. Na straně druhé holding Agrofert, vložený do svěřenských fondů, na jejichž fungování jako členka rady protektorů dohlíží Monika Babišová. A mezi nimi spor o vyplacené dotace ve výši stamilionů korun. I takový důsledek bude pravděpodobně mít konečná auditní zpráva Evropské komise, která řeší střet zájmů českého premiéra.

Ta dle aktuálních informací potvrdila, že šéf české vlády ve střetu zájmů je, a to dle evropského i českého práva.

Zjednodušeně to znamená následující. Česko by mělo vrátit do unijního rozpočtu dotace, které vyplatilo holdingu Agrofert. Ten zaparkoval Andrej Babiš do svěřenských fondů, aby naplnil český zákon o střetu zájmů. Dle bruselských auditorů má ale na fungování agrochemického impéria nadále vliv, takže Agrofert nemá na dotace nárok a byly mu vyplaceny neoprávněně.

Jde přitom o stamiliony korun. V předběžné zprávě auditoři vyčíslili vratku na 451 milionů korun. O výši této takzvané korekce se bude ještě jednat, jak už Seznam Zprávy napsaly ZDE:

Česko by pak mělo peníze, které vrátí do rozpočtu (respektive bude mu o ně zkrácena příští platba z Evropské unie) vymáhat po Agrofertu. A tam dojde s nejvyšší pravděpodobností k soudní bitvě, jak naznačuje i vyjádření holdingu Agrofert.

„Nemáme žádné informace, víme o doručení auditu do České republiky jen z médií. Primárně jde o věc mezi státem a Evropskou komisí. Jsme však dotčenou osobou, jak nám již dříve potvrdila Evropská komise, proto zašleme na MMR dopis, kde požádáme, aby nám ministerstvo dokument poskytlo, abychom jej mohli prostudovat a případně hájit svá práva,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„Jsme přesvědčeni, že na naší straně jsme vždy postupovali přesně podle zákona a že se náš někdejší akcionář v žádném střetu zájmů nenachází,“ dodal.

Přeloženo: my postupovali podle pravidel, která nastavily české úřady a zákony. Pokud je to špatně, není to naše chyba.

Podívejte se na předběžnou zprávu auditorů Evropské komise, o níž Agrofert říká, že je neprofesionální a plná chyb:

+66

Vedení Agrofertu pak bude postupovat s péčí řádného hospodáře a o navrácení dotací se může i soudit.

Soudit se navíc může i Česká republika. A to s Evropskou komisí o to, zda má peníze skutečně vracet. V takovém případě půjde o měsíce až roky tahanic před Soudním dvorem Evropské unie a nebude možné peníze, které původně putovaly Agrofertu, přesunout na jiné dotační tituly. Pokud naopak po dohadovacím řízení o výši korekcí Česká republika svá pochybení uzná, dostane šanci prostředky přesunout na jiné projekty.

I to, jak se primárně ministerstvo pro místní rozvoj řízené Klárou Dostálovou z hnutí ANO rozhodne hájit peníze českých daňových poplatníků, může mít právní dohru.

„Mám důvodné podezření, že jde o organizovanou skupinu, která hájí zájmy premiéra Andreje Babiše namísto zájmů státu,“ uvedl pro Seznam Zprávy senátor Lukáš Wagenknecht. Zda tedy podá trestní oznámení, si prý ještě rozmyslí.

Reklama

Doporučované