Hlavní obsah

Benešová postavila mimo službu dva soudce

Foto: vlada.cz

Marie Benešová.

Reklama

Oba soudci jsou dočasně zbaveni taláru od soboty 29. srpna.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dočasně zprostila výkonu funkce dva soudce: místopředsedkyni ústeckého krajského soudu Markétu Lehkou a bývalého šéfa mělnického okresního soudu Jana Veselého. Uvedl to dnes server Česká justice. Lehká čelí obžalobě za řízení pod vlivem alkoholu, Veselý zase kárným řízením mimo jiné v souvislosti s jeho podnikáním.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka serveru sdělil, že oba soudci jsou dočasně zbaveni taláru od soboty 29. srpna. Lehká nesmí soudit až do pravomocného skončení trestního řízení, Veselý do rozhodnutí o kárných žalobách, které Nejvyšší správní soud projedná 10. září. Proti kroku ministryně si oba mohou podat rozklad. Po dobu dočasného zproštění budou pobírat polovinu platu.

„Důvodem jsou podané dvě kárné žaloby, kde je navrženo odvolání z funkce soudce,“ řekl Řepka k dočasnému zproštění u Veselého. Připomněl, že na muže jsou podané žaloby celkem tři, avšak jen ve dvou je navrženo odejmutí taláru.

Veselý stane před kárným soudem kvůli vedlejším příjmům. Jeho nástupce ve funkci předsedy soudu ho kárně zažaloval mj. kvůli podezření, že Veselý porušil zákon tím, že drží živnostenské oprávnění a že vlastní penzion v Kokořínském dole. Veselý k tomu v minulosti řekl serveru Aktuálně.cz, že uvedené skutečnosti se nikdy nedotkly jeho práce soudce a nijak s ní nesouvisejí. Třetí žalobu pak na Veselého letos v červnu podal také předseda Nejvyššího soudu, a to kvůli neúplným údajům v majetkovém přiznání.

Případ Lehké, kterou ministryně dočasně zbavila i funkce místopředsedkyně, začal minulý týden projednávat mostecký soud. Hlídka jí při dechové zkoušce loni v prosinci naměřila 1,8 promile, soudkyně se nechtěla podrobit krevnímu testu. Žena odmítla, že by řídila pod vlivem alkoholu. Hájí se tím, že si vzala lék na kašel a bolest v krku. Znalec ovšem vyloučil, že by za naměřenými hodnotami mohly stát tyto léky.

Reklama

Související témata:

Doporučované