Hlavní obsah

Brity prý do izolace uvrhl zmatečný a zavádějící model, tvrdí experti

Foto: Profimedia.cz

„Zůstat ve střehu, kontrolovat virus, zachraňovat životy“ je nový britský vládní slogan, který nahradil předešlé „zůstat doma“.

Reklama

Nejdřív chtěli britskou společnost promořit, nakonec se kvůli nákaze odřízli od světa. Každý krok vlády má své odpůrce a nesouhlasné hlasy zaznívají i tentokrát. Přijatý model šíření nákazy je prý „nečitelný guláš plný chyb“.

Článek

Do státu plného donedávna přesvědčených politiků o nutnosti promořit co největší část populace, je už nějakou dobu vstup zakázán. Britská vláda se o rázném kroku i o zavedení přísných pravidel sociálního distancování měla rozhodnout na základě kódovacího modelu Imperial College v Londýně vytvořeného pod vedením profesora Neila Fergusona. Ten předpověděl přes půl milionu mrtvých Britů, pokud vláda radikálně nezasáhne.

Těmto počítačovým kódům se ale na zub podívala i třetí odborná strana. A zjistila, že vláda učinila zásadní kroky na základě „nečitelného kódového zmatku plného chyb“.

„Na základě tohoto modelu, který připomíná spíše zaneřáděnou mísu plnou špaget než vyladěný program, vláda ve Velké Británii nařídila celonárodní izolaci,“ postěžoval si Telegraphu David Richards, spoluzakladatel britské společnosti pro datovou technologii WANdisco. „Za vývoj takového kódu bychom u nás kohokoli vyhodili a každá firma, která by se na takový software spoléhala, by pravděpodobně brzy skončila.“

Není jediný, kdo se proti Fergusonovu modelu ozývá. S tvrzením spoluzakladatele společnosti, která se kódem snažila prokousat, souhlasí i mnozí vědci z jiných prestižních univerzit.

Klíč sestavený profesorem Neilem Fergusonem a jeho týmem z Imperial College v Londýně, na základě kterého vláda rozhodla o uvržení Británie do celonárodní izolace, je podle nich „naprostý nesmysl“. Po týdnech uzavření Británie, zastavení ekonomiky a milionech lidí, kteří přišli o práci, se nyní počítačovému kódování Neila Fergusona pošklebují: „Naprosto nespolehlivý systém, na kterém by životy záviset neměly.“

Ale stalo se, a spolu s dalšími studiemi o promořenosti britské populace a zprávami o prvních skutečných výskytech nákazy v Británii pravděpodobně začnou diskuze nad tím, jestli bylo rozhodnutí Spojeného království zahájit stav kompletního uzavření namístě. Vědci se zatím neshodli ani na míře úmrtnosti a vznikla spousta navzájem konfliktních výzkumů.

Podle názorů dalších vědců bylo chybou, že vláda vsadila na jediný model šíření nákazy. Privilegovaný klíč vypracovaný Imperial College předpověděl přes půl milionů mrtvých Britů v případě, že stát nezasáhne. Právě tento model měl vyvolat dramatickou změnu ve vládní politice a březnové uzavření podniků, škol a restaurací. Bank of England předpovídá, že britské ekonomice bude trvat nejméně rok, než se dostane z nejhorší recese za poslední tři století.

Model Imperial College využil data o přepravních linkách, velikosti populace, sociálních sítích a zdravotním systému, na základě kterých předpověděl rozsah dalšího šíření viru. Po odborném prozkoumání kódu o „tisících řádcích využívajícího data za posledních 13 let“ se objevily pochybnosti, nakolik je tento klíč přesný. Jeho počáteční podoba je podle vývojářů nečitelná. Některé části prý dokonce vypadají jako „strojově překládané Fortranem“, starým kódovacím jazykem z 50. let 20. století, uvedl americký vývojář John Carmack, který kód před jeho publikováním pomáhal pročišťovat. A chaotické kódování není jeho jedinou slabou stránkou.

Model prý ani nezvládl dvakrát dojít ke stejnému výsledku za použití stejných dat a kódů. Na tento problém zase narazili vědci z University of Edinburgh, kteří nástroj otestovali a i za použití stejných vstupních dat dostávali odlišné výsledky.

„Zdá se, že při vytváření nebo opětovném používání síťových souborů dochází k chybám. Pokusíme-li se o dva zcela identické procesy lišící se pouze v tom, že během jednoho by měl být použitý síťový soubor vytvořený ve druhém, výsledky jsou zcela odlišné,“ napsali o Githubu (webové službě podporující vývoj softwaru za pomoci verzovacího nástroje Git) vědci z Edinburghu. Vývojáři Githubu později problém opravili, hned se ale objevil problém další. Fungování modelu se ukázalo být jen náhodným procesem, který by měl být pro vysledování „průměrného chování“ mnohem lépe otestován tak, aby v praxi zvládal za použití stejných dat vykazovat shodný výsledek.

Sir Nigel Shadbol, ředitel Jesus College, pro Telegraph uvedl, že „mít rozmanitou škálu modelů schopných předpovídat a předvídat dopady jejich jednání“, je pro politiky „nesmírně mocnou zbraní“. Fergusonův rival z Oxfordské univerzity, profesor Sunetty Gupty, vytvořil model na tzv. „SIR bázi“ – ta populaci rozděluje na ty, kteří jsou nákazou ohrožení a infikovaní a tato data dále zaznamenává. Podle Guptyho modelu by v Británii mělo zemřít 0,1 procenta koronavirem infikovaných lidí. Fergusonův model předpověděl 0,9 procenta. A to byl důvod, proč britská vláda dramaticky obrátila od snahy o vybudování kolektivní imunity k úplnému uzavření země a zavedení pravidel sociálního distancování.

Nabízí se otázka, proč vláda nevzala při předpovídání šíření nákazy v potaz i jiné modely. „Byli bychom opravdu naštvaní, kdyby předpověď počasí fungovala na jediné sérii výsledků z jediného modelu. To bychom venku pravidelně mokli bez deštníku,“ řekl Michael Bonsall, profesor matematické biologie na Oxfordské univerzitě. Fergusonův model podle něj mezi vědeckou obcí příliš důvěry nebudí. A není to poprvé.

Na začátku roku 2000 Fergusonovy modely nesprávně předpověděly až 136 tisíc úmrtí na nemoc šílených krav, 200 milionů na ptačí chřipku a 65 tisíc na prasečí chřipku. „Tato fakta jsou jen dalším potvrzením, že tyto modely jsou vadné už v jádru,“ vysvětluje Konstantin Boudnik, viceprezident pro architekturu ve WANdisco. „Nevíme, jestli i tentokrát použili stejný model nebo kód, ale jasné je, že už tehdy jejich metodologie nebyla přesná a dnes tomu není jinak.“

Mluvčí covidového týmu Imperial College ale popřel, že by se vláda spoléhala jen na Fergusona. „Vláda Spojeného království se nikdy neopírala o jediný model šíření nemoci, který by měl řídit její rozhodování. Jak bylo opakovaně uvedeno, rozhodování o uzamčení bylo založeno na konsenzuálním pohledu na vědecké důkazy, včetně několika modelových studií různých akademických skupin.“

„K závěru, že by pandemie v případě nepřijetí extrémních opatření mohla způsobit přehlcení NHS a nepřijatelně vysokou úmrtnost, dospělo více skupin používajících různé modely. Ve výzkumném týmu Imperial používáme několik modelů různé úrovně složitosti, z nichž všechny přinášejí konzistentní výsledky. Spolupracujeme s řadou legitimních akademických skupin a technologických společností na vývoji, testování a dalším dokumentování uvedeného simulačního kódu. Odmítáme však partyzánské recenze několika jasně ideologicky motivovaných komentátorů,“ ohradila se univerzita. Dodala, že „epidemiologie není odvětví informatiky a závěry týkající se blokování země se nespoléhají na žádný matematický model, ale na vědecký konsenzus, že covid-19 je vysoce přenosný virus s úmrtností vyšší než 0,5 procenta.“

Mimochodem, profesor Ferguson už v elitním vládním poradním týmu není. Opustil ho dobrovolně poté, co se provalilo, že se pravidly sociálního distancování sám neřídil a užíval si návštěv vdané milenky žijící v jiné domácnosti.

Reklama

Doporučované