Hlavní obsah

Díry v Prymulově kauze. Verze příběhu se rozcházejí

Foto: seznam zprávy

Prymula odmítl výzvu premiéra Andreje Babiše. Prohlásil, že neudělal chybu a sám neodstoupí.

Reklama

Ministr zdravotnictví Roman Prymula upravil svoje původní vylíčení sporné schůzky s Jaroslavem Faltýnkem. Jeho tvrzení, že se nesešli v restauračním salónku, ale v soukromých prostorách vyšehradské kapituly, je však zavádějící.

Článek

Byla to schůzka, jejíž okolnosti mohou vést k odvolání ministra zdravotnictví uprostřed vypjatého boje s koronavirem a možná i k politické krizi.

Ministra Romana Prymulu a šéfa poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka vyfotil deník Blesk, jak odcházejí z restaurace Rio's na pražském Vyšehradě bez roušek. Prymula v pátek ráno potvrdil, že roušky neměli ani během jednání.

Kritiku ale vyvolalo i samotné místo schůzky. Restaurace totiž mají být už přes týden zavřené.

Prymula nejprve v ranním rozhovoru pro týdeník Respekt hovořil o tom, že schůzka s občerstvením proběhla v restauračním salónku. Odpoledne však před novináři mluvil jinak – schůzka podle něj nebyla v restauraci, ale v soukromých prostorách církevní vyšehradské kapituly. Tuto verzi později podpořil i třetí účastník schůzky, šéf ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant.

Skutečnost je však jiná. Společnost MIDI, které patří dotyčná restaurace, má dlouhá léta pronajatou celou historickou budovu stojící vedle baziliky svatého Petra a Pavla. Kapitula je sice majitelem nemovitosti, do jejího provozu ale vůbec nezasahuje. O soukromých prostorách kapituly tak nelze hovořit.

„Do žádné jiné budovy přes restauraci jít nemohli, to je nesmysl. Celý ten objekt má v nájmu společnost MIDI. Pokud padla zmínka o nějakém salónku, tak ten musí být samozřejmě také v nájmu této společnosti,“ řekl pro Seznam Zprávy děkan vyšehradské kapituly Michal Němeček.

Ve stejném duchu se vyjádřil také probošt kapituly Aleš Opatrný. „Co se děje uvnitř, není naše starost, ani nemůže být. Kapitula tam nic, co by užívala, nemá. Pronajala celý objekt a tím to končí,“ řekl Opatrný v ČT24. Potvrdil také, že kapitula o žádných jednáních Prymuly, Faltýnka a Havrlanta netušila.

Aktéři středeční schůzky nelíčili shodně ani další detaily jednání. Seznam Zprávy proto nabízejí srovnání jednotlivých výroků:

Byla schůzka v salonku restaurace, nebo v církevních prostorách?

Faltýnek ráno: „Potkali jsme se ve středu večer v uzavřené restauraci, v salonku, kde jsme tyto věci prodiskutovali u kafe.“

„Vzhledem k tomu, že znám majitele té restaurace a vím, že byla otevřena pouze do osmi, tak nás tam prostě nechal v salonku v uzavřené restauraci u kafe tyto věci probrat.“ (poznámka redakce: Běžný provoz restaurací byl zakázán už od 14. října. V den schůzky se mohlo vydávat pouze přes okénko, a to jenom do 20:00).

Prymula ráno: „Já jsem byl v salonku, za tohle se omlouvám, nevěděl jsem, kam jdu, kde to jednání mělo být.“

„Tam bylo (ve Faltýnkově pozvánce), že to je v tom objektu restaurace.“

„Dojel jsem na jednání, které bylo v restauraci, v salonku restaurace.“

Prymula odpoledne: „Na Vyšehradě jsem z vozu vystoupil, opět v roušce, a šel jsem přes to dané restaurační zařízení do soukromých prostor vyšehradské kapituly. Nejedná se o restauraci, můžete se o tom přesvědčit.“

Havrlant odpoledne: „Jednání proběhlo v uzavřeném neveřejném soukromém prostoru vyšehradské kapituly.“

O čem se jednalo?

Faltýnek ráno: „Já jsem poprosil pana ministra Prymulu, až bude mít chvíli čas, abychom se potkali, aby mě informoval jako předsedu klubu o aktuální situaci a současně mi vysvětlil tu otázku zahraniční mise lékařů z Ameriky, protože to bude muset schvalovat Poslanecká sněmovna.“

Prymula ráno: „Jednali jsme o opatřeních, která byla. Jak vypadá situace, jakým způsobem máme komunikovat.“

Prymula odpoledne: „Ty hlavní věci se týkaly Sněmovny, opatření, která tam vyhlašujeme v nějakém kontextu, byla tam řešena otázka komunikace. A co se týká diskusí s panem ředitelem Havrlantem, pan předseda Faltýnek zprostředkoval setkání mezi hejtmanem Vondrákem a mezi jednotlivými řediteli severomoravských nemocnic a řešila se problematika testů. To znamená plošného testování v moravskoslezském regionu“.

Havrlant odpoledne: „Jednání se týkalo pilotního projektu na plošné testování tří antigenních systémů v korelaci s PCR testy, kdy FN Ostrava, Nemocnice Karviná-Ráj a Zdravotní ústav Ostrava byly vybrány jako praktický realizátor tohoto projektu. Je to srovnávací studie na dobrovolnících, kteří přicházejí na odběr z důvodu podezření na koronavirus.“

Je Prymula ochoten odstoupit?

Prymula ráno: „Jestli si to veřejnost přeje, tak já klidně rezignuji.“

„Já se o tom budu bavit s panem premiérem a jsem připraven nést důsledky.“

Prymula na odpoledne: „Prohlašuji, že jsem nic neporušil, a z tohoto důvodu já sám rezignovat nehodlám.“

Reklama

Související témata:

Doporučované