Hlavní obsah

Cash Only: Stát v rozkladu zkouší zachránit podnikatelé

Foto: Shutterstock.com

Manažeři, zodpovědní za své zaměstnance, se pouštějí do boje s covidem sami.

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Po čtvrteční sněmovní hádce o nouzový stav a protikoronavirové strategie už o tom není pochyb: český stát je v rozkladu.

Politická reprezentace se nedokáže domluvit na způsobu boje se stupňující se zdravotní krizí. Vláda není schopna vládnout, opozice není schopna prosadit alternativní scénář. Společenská dohoda je v troskách. Bezpečnostní opatření minimálně půlka společnosti ignoruje, část byznysu kolabuje v naprostém chaosu, veřejné finance se řítí do propasti, zdravotnictví v některých regionech přestává zvládat péči a účinná vakcinace je v nedohlednu. V populaci se mezitím šíří nové a zákeřnější virové mutace.

V atmosféře zmaru mám aspoň jednu dobrou zprávu. Ve společnosti se začaly rodit samozáchranné mechanismy. Vidět je to v byznyse. Manažeři, zodpovědní za své zaměstnance a závazky, se pouštějí do boje s covidem sami. Řada z nich tvrdí, že zabírá přísné dodržování a vymáhání hygienických zásad – tedy známé „ruce, roušky, rozestupy“, důsledná hygiena, důsledná minimalizace kontaktů, co nejčastější testování lidí a izolace i těch, kteří jsou jen podezřelí z toho, že by mohli virus šířit.

Často tento přístup zabírá. Brisk Tábor, který ho uplatňuje už víc jak půl roku, nemá momentálně jediného nakaženého zaměstnance, jak mi to v pátek ráno potvrdil majitel Mojmír Čapka. „My nestíháme vyrábět, proto si dodržování opatření na svém pracovišti důsledně hlídá každý šéf,“ podotkl. Podobně je na tom firma Malfini ústeckého podnikatele a byznysmena Martina Hausenblase. Ze tří tisíc zaměstnanců Sokolovské uhelné – největšího zaměstnavatele v uzavřeném sokolovském okrese – byla počátkem týdne v karanténě nebo na neschopence sotva stovka lidí. Podepisují se na tom i přísná pravidla: kdo je v Sokolovské přistižen bez roušky, tomu hrozí srážka z platu.

Hausenblas už minulý týden přišel na sociálních sítích s výzvou, aby podnikatelé vedeni pudem sebezáchovy vzali osud do svých rukou, nespoléhali na nefunkční stát a sami ve svých podnicích zavedli vlastní strategii boje s virem. „Musíme viru zabránit v šíření, je to jediná účinná šance,“ říká Hausenblas. Navrhl firmám, aby sdílely na sociálních sítích vlastní ochranná opatření, zveřejňovaly své protikoronavirové recepty a zapojily se do jeho kampaně #spoluzrusimecovid. „Tohle je totiž jediná cesta k obnovení společenské dohody, bez které se s nákazou tohoto rozsahu bojovat nedá,“ tvrdí Hausenblas. Stojí to přinejmenším za zamyšlení.

Hráč týdne: René Holeček

Plány České Zbrojovky poodhalil již loni ve studiu SZ Byznys její šéf Lubomír Kovařík.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Pětadvacátý nejbohatší Čech a dlouhé roky většinový vlastník České zbrojovky z Uherského Brodu má na pažbě čerstvý a pozoruhodný zářez. Jeho skupina CZG - Česká zbrojovka Group koupila legendární americký Colt. „Akvizice ikonické značky a etalonu na trhu v celosvětovém měřítku přesně zapadá do naší strategie stát se lídrem v odvětví výroby střelných zbraní a klíčovým partnerem pro ozbrojené složky,“ prohlásil ředitel CZG Lubomír Kovařík. Bude zajímavé sledovat, jak se tenhle plán daří.

Best of byznys

Čas spojování a akvizic. V poslední době se roztrhl pytel se spojováním a přebíráním firem. Vezměme to popořadě. Skupina Albatros za 14 milionů korun koupila knižní divizi krachujícího vydavatelství Mladá fronta, portál Bezrealitky koupil poloviční podíl v realitní kanceláři Maxima Reality, skupina Raiffeisenbank koupila celou Equa Bank a k fúzi došlo i mezi prodejci elektroniky K+B Expert a NAY vlastnící řetězec Electro World. Velké ambice má teniskový gigant Footshop, který koupil konkurenční firmu Queens a plánuje prorazit se speciálním vyhledávačem vzácných sběratelských tenisek – v rozhovoru nám prozradil podrobnosti zakladatel Footshopu Peter Hajduček.

Internetová tlačenice supermarketů. Síť hypermarketů Globus na všech svých prodejnách postaví výdejní místa pro vyzvednutí nákupů z e-shopu a podobné záměry má i konkurence. Své plány na spuštění e-shopu oznámil loni na jaře během první pandemické vlny Albert a s myšlenkou na e-shop koketují i Penny Market a Billa. A Češi na internetu zdaleka nenakupují jen potraviny – posilování online prodeje ojetých aut plánuje skupina Aures Holdings vlastnící síť bazarů AAA Auto.

Trvalé změny. Zdá se, že některé dopady koronakrize už natrvalo změní podobu ekonomiky. Petr Holub ve své analýze popisuje, jak pandemická opatření roztrhla tuzemskou ekonomiku na bující exportní průmysl a kolabující sektor služeb, a Karolína Štuková zase pátrala po tom, jak se mění kanceláře – jejich majitelé teď většinou prostory zmenšují a sdílejí, a open space nejspíš definitivně vyšel z módy.

Nahoru a dolů

Skomírající veletrhy. Téměř rok už se v Evropě nekonají velké veletrhy. Někteří čeští výstaváři vyhlásili bankrot, ti větší živoří a ti nejinovativnější se snaží vymyslet způsob, jak se uživit jinak. Ale ani lídři trhu se do budoucna nemusí udržet.

Pietro Filipi a Kara v insolvenci. Těžce zadlužené módní značky čeká insolvenční řízení a jejich vedení to klade za vinu vládním opatřením. Vše nejspíš skončí konkurzem, odhaduje vývoj investor a majitel Michal Mička.

Big Tech

Musk hýbe kryptoměnami. Bitcoin překonal další rekord a blíží se k hranici 50 000 dolarů. Výrazně k tomu přispěl Elon Musk, jehož Tesla do kryptoměny investovala 1,5 miliardy dolarů. Jen několik Muskových tweetů pak dokázalo nakopnout i Dogecoin. Spekulace s kryptoměnami ale mají i stinnou stránku – policie se často nemůže dostat ke zkonfiskovaným Bitcoinům.

Každý chce svůj Clubhouse. Úspěšný nástup sociální sítě Clubhouse vyvolal typický závod ve vývoji konkurenčních kopií. Svou variantu sítě založené na audio konverzacích připravuje Facebook, Twitter testuje podobný produkt nazvaný Spaces a ve vývoji jsou i další platformy. (New York Times)

Rozhovor týdne: Didier Stoessel

Foto: Seznam Zprávy

Didier Stoessel

PPF poprvé odhalila, co zamýšlí se svou nejnovější akvizicí – mediální skupinou CME, do níž patří i česká nejsledovanější stanice TV Nova. Adam Junek vyzpovídal nového šéfa CME Didiera Stoessela, exkluzivní rozhovor plný exkluzivních informací jsme nabídli hned ve dvou dílech.

Hodinky na konec

Podívejte se na unikátní hodinky v reportáži Petry Krmelové.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Luděk Seryn začínal jako zlatník v Mohelnici, dnes patří mezi hodinářskou elitu a vlastní patent na kombinaci, kterou podle něj nikdo na světě nesestrojil. Teď sestavil nejdražší ručně vyrobené hodinky v Česku – podívejte se na unikátní kousek nazvaný Karel Rotation.

Končí chaotický týden plný špatných zpráv a černých predikcí. Nepodléhejte panice, smiřte se s tím, že pomocnou ruku nalézáme vždycky nakonec na konci své vlastní paže, a hlavně – buďte zdrávi!

Zuzana Kubátová

Reklama

Doporučované